A legjobb nyári recept Balatonszemesről: hideg töltött káposzta kaporhabbal

A balatonszemesi Kistücsökben nagyon is értenek ahhoz, mi kell a nyári hőségben kitikkadt, éhes magyar gyomornak. Csodálatos, húsmentes, könnyed, töltött káposzta, őrületes kaporhabbal.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej idei káposzta
  • 100 g tört búza (bulgur)
  • ½ dl repceolaj (hidegen sajtolt) 
  • 1 cs petrezselyem és koriander zöldje
  • ½ dl almaecet
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 csomag kapor 
  • 1 db paradicsom (lehet szárított is)

Elkészítés:

A káposzta külső leveleit leforrázzuk, kierezzük.
Elkészítjük a tölteléket hozzá: sós vízben főtt bulgur – repce olaj – finomra vágott koriander és petrezselyem zöldje – pici alma ecet, só, bors. 
Betöltjük a leveleket (hagyományosan). A maradék tölteléket zöldség alaplével és kaporral sűrű tejszín állagúra turmixoljuk és habszifonba töltjük.
A káposztafej belső részét szeletelő géppel vékonyra szeljük. Sózzuk és egy pici cukorral ízesíthetjük. Almaecetet és repceolajat adunk hozzá és a meghámozott apró kockákra vágott paradicsomot. Tálalás: a töltött káposztákat kettévágjuk, a tányérra helyezzük mellé pedig jön a káposzta saláta és a kaporhab.

kistucsok

Írjon véleményt