Hölgy vörös cipellőben – Pierre a pesti Hildában

Ez a második alkalom, hogy a facebook játék nyertesét elviszem egy tesztebédre, most egy 19 éves ifjú leányt vittem magammal. Mint kiderült van valami köze a vendéglátáshoz, és a jövőjét is ebben a szakmában tervezi eltölteni.

Nem rossz koncepció, ha egy étterem szakosodik, vagyis egy bizonyos nyersanyag többféle változatát tartja étlapon. Főleg, ha az a nyersanyag ellenőrzött forrásból származik és az aktuálisan elérhető legjobb minőség. A valóéletben leginkább az ipari csirkével van dolgunk, aminek semmi köze az élő, kapirgáló, káráló csirkéhez, aki olyan bután, helyesen tudja ingatni a fejét, peckesen lépegetni, és váratlan pillanatokban elrikkantani magát. De van kivétel, és ez itt most a reklám helye lenne, de nem az, pusztán csak objektív közlése annak, hogy a beregi Tiszahátról való Alemitta csirke a ma Magyarországon elérhető csirkék egyik legjobbika. Aki ezzel a nyersanyaggal dolgozik, az kösse fel a gatyát, mert ezt elszúrni vétek.

Csak a piruló hús

A Hilda étterem azt állítja magáról, hogy csak ezt a csirkét használják. Itt minden a csirkékről szól. És az is jó, ha a tulajdonos, aki történetesen egy kedves fiatal hölgy, piros magas sarkú cipőben sürög-forog, ami azon túl, hogy csinos, azt is jelzi, hogy nem számítanak az éttermi megpróbáltatások, egy a fontos, hogy a csirkék egy lángfal előtt forognak, és szépen pirulnak.  Lényeg, hogy ropogjon a bőre, omlós legyen a húsa, a mellehúsa ne száradjon ki, és a combcsontról magától leforduljon a hús. Amikor a szárnyas belső hőmérséklete eléri a 80-85 C fokot, akkor leszedhető a nyársról.

Grillcsirke
(Fotó: Vajda Pierre)

Kapirgálós tyúkhúsleves

Előre egy levest kérek, ami ennek a csirkének az aprólékából készült, feltételezem. Szép, aranyló, tiszta lé, benne laza palacsintatésztába tekert pipihús, újhagyma zöldje frissen, zöldborsó héja, éppen csak odapörkölve, az íze miatt. Egy ropogós karfiol darabka. Pompás leves, a városban ehhez hasonló alig található, ismerős amúgy, mintha láttam volna már a Bűvös Szakácson. Túlsúlyban érzem az édeskés ízt, ettem már mélyebb, nehezebb ízű készítményt, de ennek az üdesége, tisztasága versenyképes.

Csirkeaprólék leves (Fotó: Vajda Pierre)

Cézár mélyrepülése

Ha, majd egyszer sikerül egy szakszerű cézár salátát ennem ebben a városban, akkor majd szólok, esetleg tucatnyi harsonást fogadok, hogy ünnepeljük már meg ezt a kivételes pillanatot. Pedig itt a Hildában nem járnak messze ettől, részleteiben akár meg is volna, de egészében mégsem működik. Van római saláta, szóval nem poshadt jégsaláta, nem kelkáposzta és egyéb azonosíthatatlan zöldségek, de teljesen feleslegesen fel van sarabolva, egyrészt emiatt hamar megrozsdásodik a széle, és ezzel a lényegét, a ropogósságát is elveszíti. Van rajta parmezán, jó minőségű, de nem forgácsokban, hanem reszelve. Van benne jó minőségű angolszalonna, dobókocka méretűre vágva, egy marék, ezzel megborul a tányér aránya. És kiszáradt csirkefalatok. Öntet, ami mustár-túlsúlyos, nem homogén, nem kiegyensúlyozott, pedig benne van az anyag. Nem értem, ezzel az erővel jó is, szakszerű is lehetne. De nem az.

Cézár saláta (Fotó: Vajda Pierre)

Chicken & Chips

Egy fél csirkét kapok, hozzá saját kérésre vegyes chipset: édesburgonya, burgonya, abbahagyhatatlan ropogós kedvenc, és mivel remoulade mártást is kértem, és jól tettem, így aztán teljes az élvezet, különös tekintettel arra, hogy a mártás egyensúlyos, jó készítmény, tárkony, uborka, stb., működik, szóval tudnak, ha akarnak. Az Alemitta csirke melle amellett, hogy kivételesen jó ízű, viszont a tesztek szerint kissé szárazabb eleve, mint a felpumpált csirkék szoktak lenni, ezért az egészséges csirke íz mellé tudomásul veszem, hogy szárazabb a jószág. Egyedül a comb enyhe szikkadtsága zavar, mert az kb. olyan, mintha kétszer sült volna, és a második sütéskor beszáradt volna.

Grillcsirke, vegyes chips (Fotó: Vajda Pierre)

Tudom, nehéz dolga van annak, aki igényes konyhát akar a mai körülmények között. Nyilván a nyersanyag utánpótlás sem olyan zökkenőmentes, a szakszerű személyzet megtalálása és megtartása sem, szóval a lelkes piros cipellős hölgynek sok siker kívánok és kitartást, ne adja fel, mert jó lesz, minden alapja meg van hozzá.  Mindezért 7 ezer forintot fizettem.    

Írjon véleményt