Jamie, a gasztrocézár – Pierre a Várban járt

Jamie az, aki, tudjuk, nem kell bemutatni. Van neki több mint ötven olasz étterme a világban, és mindegyik dübörög. Az biztos, hogy olasz étteremmel a legnehezebb ráfizetni, na, de az, hogy egy angol szupersztár, érzékeny kulináris zseni miért ezt a pályát választja, arra nem könnyű válaszolni. Gondoltam, hogy a legjobb lesz, ha szépen elmegyek a magyar Jamie’s-be és kitalálom.

Az olasz örökség

Az olasz konyha nagyon hálás, mert annyiféle van belőle, ahány olasz, persze ez kissé sarkos megfogalmazás, de az tény, hogy több olasz étterem van Olaszországon kívül, mint belül. A világ értékes kulináris örökségként tekint az olasz konyhára, és ennek megfelelően is kezeli, magáévá teszi, beleálmodja a sajátját, saját kulináris arculatára próbálja formálni. Jamie mániája, hogy a nagy, igazi, az autentikus olasz kulináris örökséget terjessze, de vajon az impulzus vezérelte, szívdobbanásnyi olasz ételcsoda miként szorítható szabályok közé úgy, hogy ne veszítsen az értékéből, hogy az egységesített protokoll ne szürkítse el az olasz napsugarat.

Street food olasz módra

Itt ülök a Várban Jamie olasz éttermében. Szeretem az áttekinthető, fogyasztóbarát étlapot, azonnal minden világos, nem kell találgatni. Jöjjön a rák arancini előételnek. Mennyire olasz ez az étel, mennyire arról szól, hogy a tegnapi étel se menjen kárba, legyen belőle egy mai, csak más formában. A tegnapi rizottót, amikor már az összes szaftját felszívta, formázzuk gombócokká, ízesíthetjük, megváltoztathatjuk a karakterét, majd, ami a világ legbiztosabb dolga, panírozzuk be és rántsuk ki: és itt a tökéletes arancini. Hogy így történt- e, azt nem tudom, de a rákízesítésű rántott rizsgolyók nagyon dögösek. Üde szósz kíséri, roppanós babszemek, az ánizs-menta duó szépen frissíti a golyókat. 1:0 Jamie javára.

Rák Arancini (Fotó: Vajda Pierre)

A lestyán mindent vinne

Tészta nélkül nincs olasz étkezés. Legyen ravioli genovese. Ez itt egy összetettebb étel, a töltelék, ún. primavera, vegyes zöldséget jelent, viszont a pesto, nem bazsalikomból, hanem lestyánból készült. Ezen kívül a töltelékben mogyoró is van. A lestyánnal le lehet venni a lábamról bármikor, annyira intenzív, vibráló fűszernövény, minimum öt fűszert képes helyettesíteni. Nem véletlen, hogy a mesterséges ízfokozókat lestyán ízre hangolják. Bab, zöldborsó, fenyőmag is gazdagítja ezt a fogást, ha a lestyán erőteljesebben érvényesülne, akkor lenne az igazi. Itt döntetlenre állunk Jamie meg én 1:1.

Raviloli Genovese (Fotó: Vajda Pierre)

Napsütéses befejezés

Ki gondolta volna, hogy egy igazi rántott borjúszeletért (Milanese) a Jamie’s-be kell jönni, pedig ez történt, szaftos, ízes borjúfelsál, házi panírban, kellően vastag húsú, finoman redőzött panírral. Ezen tükörtojás, amelynek a sárgája krémesen szétkenhető a húson, és illatos szarvasgomba. Pazar összeállítás, garnírungként piaci friss saláta, a legzsengébb salátalevelekkel, almával, uborkával. 2:1 Jamie javára.

Borjú Milanese (Fotó: Vajda Pierre)

Narancsvirágos polentatorta a végére, narancs, menta, könnyed krém, és falusiasan tömör, omlós polenta, jól odapirult szélekkel, tényleg, mint a vasárnapi családi ebédeken, amikor azon frissiben kerül ki a sütőből. 3: 1 Jamie-nek.

Narancsvirágos polentatorta (Fotó: Vajda Pierre)

Felcsillant az olasz napsugár, hálásak lehetünk a pösze angolnak, a világ kedvencének, hogy terjeszti az olasz kulináris igét. 10 ezerért ettem.

Írjon véleményt