Balkán – Ezt kóstold meg, ha délre indulsz!

A Balkán sokszínű gasztronómiájában a török fűszerek keverednek az olasz halászhajókról származó receptekkel, az itteni országok hagyományai találkoznak a modern trendekkel. Jön a nyár, kiránduljunk hát a tengerpartra és, ha már ott vagyunk, mindenképpen vessük bele magunkat a hamisítatlan balkán gasztronómiába!

Rakija

A Balkán pálinkája: gyümölcspárlat, ami készülhet körtéből, szilvából, almából, birsalmából vagy szőlőből. Csak óvatosan vele, az alkoholtartalma 40% körüli!

Ajvár

Az ajvárt eredetileg a belgrádi éttermekben használták a kaviár helyettesítésére, de azóta kiderült, hogy ez a mártás rendkívül sokoldalú: fogyasztható zöldséghez, húshoz vagy egyszerűen egy szelet kenyérre kenve, gyakorlatilag bármihez megy. A paprikát megpirítják és összenyomják, majd ecetet, olajat és sót adnak hozzá. Különböző erősségű verzióival találkozhatunk, az édeskéstől a nagyon csípősig.

Ajvár

Börek

A volt jugoszláv államokban nagy népszerűségnek örvend a börek, vagy burek, nevű sütemény. Ez a rétestésztánál kicsivel vastagabb philo tésztából készül, amit leginkább hússal, zöldségekkel vagy sajttal töltenek meg. Gyorsételként fogyasztják, gyakori kísérője a joghurt. A töltetlen verziót prazan-nak hívják, ezt húsételek mellé szolgálják fel.

Boza

Ez a különleges sörféle leginkább kölesből készül, amit összetörnek, megfőznek, elvegyítenek vízzel, cukorral és egy kevés, korábban előállított bozával, majd körülbelül egy napig erjesztik. Két jellemző fajtája van: a hagyományos boza, ami kásás és savanyú, a modernebb verzió pedig kifejezetten édes.

Cevapcici

Mi is írhatná le jobban ezt a régiót, mint nyaranta a kültéri konyhákban terjengő füstszag és a készülő cevapcici illatának jellegzetes keveredése? A szerbek marhából, bárányból vagy sertésből készítik ezt a grillezett húsételt, de a macedón és horvát változatok is többféle darált húst használnak fel hozzá. Tálalni pirított lapos kenyérrel vagy zsemlével, ajvárral és egy nagy adag hagymával szokás.

Cevapcici

Kávé

A kávé nagy kulturális jelentőséggel bír a Balkánon. A szociális élet egy része tulajdonképpen ekörül forog. Ha belépünk egy házba, nagy valószínűséggel megkínálnak vele, a barátok egy csésze kávé mellett beszélik meg egymással a hetüket, de az üzleti találkozóknak is elengedhetetlen kelléke ez az ital. A térségben a „török stílus” a legelterjedtebb, a szűretlen kávét kis csészékbe töltik, amiknek az aljára leülepszik a zacc.

Hal

A hal a Balkán gasztronómiájának kulcsfontosságú alapanyaga. Az igazán friss szardíniát, kardhalat, makrélát, tonhalat vagy szardellát a helyiek a kikötőkből szerzik be reggelente. Sok étteremben zsúrkocsira rakják a nyers halat, és ezek közül választhatjuk ki, hogy melyiket akarjuk elfogyasztani. Leginkább főtt burgonyát vagy mángoldot tálalnak mellé.

Kajmak

Tejtermék, készülhet tehén-, juh- vagy kecsketejből is, amit két órán át forralnak, leszedik róla a tejszínt, majd állni hagyják néhány órán vagy napon keresztül. A kajmak lényege a nagyon magas, kb. 60%-os zsírtartalom. Különböző állagokban kapható: van, hogy olyan híg, akár a tej, máskor annyira sűrű, mint a joghurt. Fogyasztható édesen, mézzel, vagy sósan, zöldfűszerekkel ízesítve, kenyérre kenve.

Olívaolaj

A montenegrói, kissé pikáns olívaolaj a különböző versenyeken szép eredményeket szokott elérni. Szüret idején a helyi termelők megosztják egymással generációk óta alkalmazott tippjeiket, mint például, hogy, ha bazsalikomot ültetünk a fák köré, a termés ízletesebb lesz. A családok hetekig együtt dolgoznak: a fiúkat metszeni, a lányokat szedni tanítják. A turisták megtalálhatják az aranyszínű olajat az út menti standoknál vagy a piacokon.

Olívaolaj

Zöldség-gyümölcs

Azt, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak az itt élők, leginkább az évszakok határozzák meg. A legelterjedtebb saláta télen a nyers, aprított káposzta fehérborecettel, nyáron pedig paradicsom és hagyma szintén fehérborecettel meglocsolva. Az egyszerű, nyers hagyma is nagyon gyakori köret. A gyümölcsök közül a citrusféléket és a gránátalmát érdemes megkóstolni.

Forrás: Lucky Peach

A nyitóképen a Kotori-öböl Montenegroban.

Írjon véleményt