Nekünk a Duna-part a riviéra – A 4+1 kedvenc dunai helyünk Budapesten

Magyarországon nincs tenger, Budapesten pedig nincs Balaton, így az ittenieknek marad a Duna és annak partja. Persze a budapestiek, ha lenne más, sem választanának egyebet, csakis a Dunát egy kis hétvégi ejtőzésre.

Fellini Római Kultúrbisztró

A “Római” Budapesten fogalom, a Fellini pedig új korszakot indított évekkel ezelőtt a Duna-part ezen szakaszán: a klasszik sütödei feeling helyett, romantikus, laza, mégis trendi hangulatot hoztak, belga sörökkel,  mediterrán ihletésű szendvicsekkel, közel-keleti mártogatóssal, vagy brit street fooddal, a fish & chips-szel. Mondjuk, komplett ballagási nagycsaládi kiszerelésben ne akarjunk jóllakni, inkább tegyük az árnyékba egy nyugágyba a sokat beszélő nagybácsit, egy darabig úgyse fog onnan elmozdulni.

(Fotó: Facebook)

Dunaparty Megálló

Ki hitte volna, hogy 2 klasszik angol emeletes busszal és kilátással Csepel-szigetre bármit is lehet kezdeni? És mégis az alberfalvai rakparton lassan kiépül az új “római”, az itteni biciklis zarándokhely: hekkel, lángossal, palacsintával és fröccsel. Alkalmanként még koncertek is vannak itt, a mosdó-fejlesztés óta pedig már nem a Szigeten érezzük magunkat a 42 fokosra melegedett műanyag dobozban, hanem eggyel menőbb konténer szolgálja a kényelmünket. Figyelem, bevalljuk: szerkesztőségünk ismeretlen jótevőként egy nagy zacskó homokozós játékot szórt bele a közösbe, de a feliratokat nem áruljuk el:))

(Fotó: Facebook)

Fruska Bisztró

Minden valamire való Duna-parti lány itt randizik először, itt tartja az esküvői buliját és ide hozza később csemetéjét vasárnap. Remélhetőleg a válási bulira viszont egyáltalán nem kerül sor. A Kopaszi-gát egyik meghatározó eleme a Fruska Bisztró, stílust teremtett a laza, mégis igényes, friss levegős, szabadtéri. közösségi étkezés területén. Provence-i piknik a Duna partján.

(Fotó: Facebook)

Kompház

Nem tehetünk róla, de szeretjük a Grapos-cuccokat, a fügés-kaktuszos jegesteától a szénsavas bodzás limonádéig kissé gasztro-perverz módon kortyoljuk végig a teljes kínálatot, ha a Kompházban járunk. Nade, ami ennél is fontosabb, hogy nemcsak hekket, hanem keszeget es pisztrángot is ehetünk itt, meg ropogós apróhalat pattogatott kukorica helyett. A kovászos uborka tisztességes adag, le is csúszik a hal mellé belőle. Igaz, a környékbeli mindenféle fejlesztések miatt kotorták a partot jobbról, balról, szegény Kompház veszített így a hangulatos partszakaszából, de megmaradt a varázsosan zöld és buja kert, 10+ asztallal, és a továbbra is őszinte kiszolgálással.

Fotó: www.komphaz.hupont.hu

Pisztrángos sütöde

Ha egy tökéletesen elkészített pisztrángot szeretnénk megenni, nem kell ám Szilvásváradra vagy Lillafüredre elutaznunk, elég ha Budapesttől észak felé vesszük az irányt és Dunabogdányban nyomunk egy satuféket, itt van ugyanis A Pisztrángos, ahol a friss alapanyagból, akár a szemünk láttára készítik el a pisztrángot, olajban sütve vagy grillen, de még meg is füstölik ott helyben. Fűszeres bundában, dióba, vagy kukoricadarába forgatva, parmezánosan vagy mandulás bundában. 

(Fotó: www.varosban.blog.hu)

Írjon véleményt