Szuvenír Costa Ricából: Litauszki Zsolt ceviche recepttel tért haza

Itt búcsúztattuk Litauszki Zsoltot tavaly ősszel, ezen az oldalon, aki Costa Ricába szegődött séfnek, felfedezőnek és újítónak. Azért így ebben a sorrendben, mert már meglévő, létező étterembe ment dolgozni, de nem egy nagyvárosba, hanem egy óriási érintetlen tengerpart és dzsungel határán fekvő birtokra. Zsolt, aki mindig is szoros szimbiózisban élt a természettel, itt aztán tobzódhatott, lépten nyomon, szó szerint rátaposhatott valami újdonságra. Ami pedig az újítást illeti, az több rétegű, egyrészt az újonnan megismert nyersanyagok kreatív használatában merült ki, másrészt hamar kinevelt egy ütőképes konyhai gárdát, akik a helyismeretükkel járultak hozzá Zsolt gasztronómiai horizontjának bővüléséhez, ő pedig cserében megtanította őket a modern konyha fortélyaira.

Home, sweet home

És most itt, ugyanezen az oldalon fogadjuk örömmel, hogy újra itthon van. Nem véglegesen szakított a közép-amerikai országgal, de a sors úgy hozta, hogy most megint errefelé, itt a mi fertályunkon van dolga. Nem jött üres kézzel, hozott csomó új receptet is. Zsolt közép-európai magyar-magyar, és a Monarchia ízeit, gasztronómiai szemléletét tükröző konyhai stílusa most kibővült a latin-amerikai frissesség vonzó hagyományaival.

Fotó: Soponyai Zsolt

Ebből mutatunk itt többet is, hétről hétre. Itt az első:

Robalo ceviche 4 főre

250 g robalo (hal)
1 db zellerszár
1 kisebb fehér hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis darab gyömbér
1 kis mokkáskanál só, cukor
1 dl limeszaft
200 g jégkocka
1 kis darab piros chilli
1 kis csokor koriander
1 db nagyobb édesburgonya
1 db fehér csöves kukorica
1 db kicsi lilahagyma

Az édesburgonyát és a kukoricát megfőzzük. Az édesburgonyát kockára, a kukoricát karikára, majd cikkekre vágjuk. A zellerszárból, fehér hagymából,fokhagymából, gyömbérből, sóból, cukorból limeszaftból és a jégkockából egy mixet készítünk, majd a halat is kockára vágjuk és az egészet összekeverjük. Legalább 5 percre hűtőbe tesszük. Ezt követően a képen látható módon tálaljuk.

Robalo ceviche

 

Írjon véleményt