Egy csomó jó hírünk van a normális fogyásról – Hogyan egyél okosan?

Az általános közhiedelem szerint, napi többszöri mérlegre állás, tükör előtti elégedetlen forgolódás, kalóriaszámlálás és éhezés jár a fogyókúrával. Pedig nem biztos, hogy a fogyáshoz vezető út kínszenvedéssel van kikövezve.

Enni, enni, fogyni

„Nehezen lehet elhinni, de valójában a fogyáshoz enni kell. Sok esetben az baj, hogy a fogyókúrába kezdők nagyon gyorsan, szélsőségesen váltanak. Eddig egy teljes ebédmenüt megettek ebédre, most úgy döntenek, hogy ezentúl csak csirkét és zöldséget fognak enni. A szénhidrát bevitelüket ezzel az addigi ebédeiknél 80-100 grammról 0-10 grammra csökkentik, ami sok mindennek nevezhető, de egészségesnek és eredményes fogyókúrának semmiképp”- állítja Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont munkatársa, aki nem híve a szélsőségeknek.
„Nem jó megoldás az eddigi reggeli szendvicsek helyett két puffasztott rizst enni, a korábbi 40-50 helyett 10 gramm szénhidrátot vinni a szervezetünkbe. Aki egész nap farkaséhes, napközben rosszabbul teljesít, este pedig rendszerint felfal mindent, amit a hűtőben talál. A szélsőséges módszerekkel le lehet fogyni egy-két kilót, de abban a pillanatban, amikor valaki csak minimálisan is, de visszatér a normál étrendjéhez, a duplája jön fel, különösen igaz ez a 40 feletti korosztályra. Amikor pedig mindez néhány alkalommal megismétlődik, megszűnik a lelkesedés, a kudarc érzése miatt feladja tervét” –  ad magyarázatot a szakember.

Tányérmodell

„Ha valaki hirtelen kezd el csak húst enni csak zöldséggel, előfordulhat, hogy raktározásra készteti a szervezetét. Ennél sokkal kisebb korlátozás is elég lenne, egy normál étrendű, egészséges, átlag testalakatú embernél napi 300-500-al kevesebb kalória elfogyasztása nagyon szép fogyást tud eredményezni. El lehet hagyni a kis desszertet, lehet üdítőital helyett vizet inni, a kávét nem cukrozni, a köreteket lecserélni jobb minőségűre és kicsit odafigyelni a mennyiségre, máris ott az eredmény„ – állítja Varga Dóra, aki a cukorbetegeken és az inzulinrezisztencia-diétát követőkön kívül senkit nem kér a tápanyagok számolására. „A legtöbb esetben a tányérmodellt használom, azaz arról beszélünk, hogyan kellene kinéznie a tányérnak, ha valaki egészségesen akar táplálkozni és szeretne lefogyni. A tányérmodell, vagy az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) által kiadott okostányér jól bemutatja, hogyan is kellene kinéznie a napi étrendünknek. A tányér tartalmának fele legyen zöldség és gyümölcs, nagyobb részben zöldség, kisebb részben gyümölcs, a negyede keményítő tartalmú gabona, amely magas rozstartalmúakból kerül ki, negyede pedig fehérje, állati vagy növényi eredetű, hús, tojás, sajt, túró, hüvelyesek, stb. vegyesen Mindezt egészítse ki folyadék is, nem cukros üdítő, hanem víz és egyéb energiamentes folyadék„ – fejti ki a dietetikus, aki szerint a rendszeres, 3-4 óránkénti kis mennyiségű étkezés és testmozgás nélkül nincs tartós fogyás.

(Az infografika eredeti verziója a www.stylzdrowia.pl oldalról származik.)

No sugar!

„Nagyon fontos, hogy hozzáadott cukorra egyáltalán nincs szüksége a szervezetünknek. Meglepő, mi minden tartalmaz cukrot: ketchup, mustár, majonéz, előre elkészített salátaöntetek, vagy egy megfázás elleni italpor, persze a szörpök, csokoládék és gyümölcsjoghurtok mellett„ – mondja el a sokak számára szomorú hírt Varga Dóra.
„A grammok, kalóriák számítása helyett érdemes inkább időt szánni arra, hogy megtervezzük, mit eszünk reggelire, ebédre és vacsorára, mert ha ez elmarad, a legegyszerűbb megoldást választjuk: eszünk egy pékárut vagy pizzaszeletet, valamit, ami szembejött, és ami szinte biztos, hogy  elég nagy eséllyel hizlal” – kínál megoldást a dietetikus, aki még egy nagyon lényeges elemet emel ki: „Sokan olyat választanak akár az ételek, akár mozgásformák közül, amit nem szeretnek, csak épp azt hallották, hogy hatékonyak. Ha valaki valamit szívből utál, azt nem tudja életmóddá alakítani„ – hívja fel az öröm jelentőségére a figyelmet Varga Dóra.

Folyadékfogyasztás

Egy átlagembernek másfél- két liter folyadékra van szüksége. A szükséges mennyiség 70-80 százalékát kell folyadék formában fogyasztani. Ez legyen energiamentes, víz, ásványvíz, hozzáadott cukortartalom nélküli gyümölcstea. A maradék pedig levesekből, főzelékekből, joghurtokból, kefirekből kerül a szervezetünkbe. Energiát tartalmazó folyadékokra, azaz üdítőitalra, energiaitalokra, a kávéba cukorra nincs szükségünk. Mindez csak plusz kalória, és ha valamit érdemes kizárni az étrendünkből, akkor ez az. A tévhittel ellentétben a kávé beleszámít a folyadékbevitelbe, bár van dehidratáló hatása, de közel sem abban a mértékben, ami elterjedt. Egy deciliter kávéból 0,7 deciliter az a mennyiség, ami valóban hozzájárul a folyadékfogyasztáshoz.

Írjon véleményt