Habár augusztus 20-án államalapító Szent István királyunkat ünnepeljük elsősorban, a világháború utáni kommunista időkből, ezen a napon ragadt az új kenyér ünnepe is. Rendszerváltás óta pedig, az augusztus 20-i szentmiséket követően kenyérszentelést is tartanak. Lássuk hát, hogy az elmúlt évtizedben, szerencsésen újjáéledt kenyérsütés eredményeképpen, a magyar pékek, milyen finomságokat készítenek. Persze nem csak ezen az egy napon.
Jacques Liszt – Misi, a pék
Juhász Mihály banki jogászból lett kenyérsütő, aki pékséget nyitott többedmagával az Apáczai Csere János utcában. Mára Budapest egyik legjobb péksége az övé, ahol semmiből nem spórolják ki a jó minőségű alapanyagot.
Limara Péksége – Libor Mária
A makói gasztroblogger jó 10 éve nem vett boltban kenyeret, csakis saját sütésű kenyeret, péksüteményt, kalácsot fogyasztanak otthon. De megfertőzte a kenyérsütés szenvedélyével barátait, ismerőeseit is, és örömmel konstatálja, hogy sok étteremben is saját kenyeret kínálnak.
Pékműhely – Vajda József
Józsi pék, a Pékműhely és a Szerelmeslevél tulajdonosa sem péklapáttal a kezében született. Amióta azonban kenyereivel rengeteg embernek szerez örömet, igazi hivatását is megtalálta. Kakaós- és fahéjas csigái, friss kenyere, péksüteményei és szókimondása, legendásak Budapesten.
Búzalelke Pékesség- Kovács Bea
A Balaton legfinomabb és legillatosabb kenyereit kínálja Bea, többek között a káptalantóti Liliomkert Piacon. Őrületesen finom magvas, fűszeres,csokis, gyümölcsös kenyereket és pocakokat készít, a gondosan előkészített és megmunkált tésztából.
Artizán – Fekete Gergő
Fekete Gergő, a kenyérbloggerből lett pék, többek között Franciaországban tanulta ki a mesterséget, de számtalan európai pékségben bejutott a kulisszák mögé. Amellett, hogy felejthetetlenül finom pékáruval szolgál, az összes itt kapható finomság adalékanyagmentes és lehetőség szerint bio.
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra