Így vedd le a lábáról villásreggelivel – 5+1 dekadens ötlet csábításhoz

Az étel és a szerelem közötti kapcsolat folyton aktuális a téma, de ilyenkor tavasztól őszig az ősi ösztönök még inkább elszabadulnak. Egy közös vacsora tökéletes randi lehet, de mi legyen a tányéron, ha akár először, akár sokadszorra, együtt ébredtek? A felvágottas kenyéren túl, jó lenne valami különlegeset villantani. Mutatunk reggeliket, ami után garantáltan vissza fogtok bújni az ágyba.

Ne feledkezzünk meg az alap tartozékokról, melyeknek minden reggeliző asztalon megvan a helye. Ilyen a jó minőségű kenyér, lehetőleg pirítva, friss zöldségek és gyümölcsök, vaj vagy olívaolaj a kenyérhez, és persze kávé, valamint gyümölcslé.
Figyelem, az alábbi tartalom, férfiaknak is szól!

1.Parmezános rántotta és kandírozott bacon

A ráérős reggelik szinte elképzelhetetlenek valamiféle tojásos étel nélkül. Rántottából mindenkinek megvan a maga kedvence, ám a barnított vajjal, tejszínnel és parmezánnal készült változat kellőképpen kifinomult verzió lehet. Persze készíthetünk lágy- vagy buggyantott tojást is, ami mellé egy kevés ropogósra pirított bacon-nel, vagy a kedvenc kolbászunkkal, sosem hibázhatunk. Ha pedig nem riadunk vissza az édes-sós párosítástól, az előbbit sütés előtt szórjuk meg egy kevés barnacukorral, a végeredmény imádnivaló!

2.Spenótos fetás strata, füstölt lazaccal

Ha felhalmozódott otthon a maradék kenyér, akkor ez az étel a tökéletes választás. Mindössze apróbb kockákra kell felvágnunk és leöntenünk, tejjel elkevert tojással. Fűszerként használhatunk bors és só mellett szerecsendiót, és mehet is a kivajazott sütőformába. A kenyérpudingba szinte bármi kerülhet, de a spenót és feta párosával nem lőhetünk mellé, ha pedig kicsit különlegesebbre vágyunk, tálaljuk füstöltlazac szeletekkel.

3.Kardamomos bundás kalács

A klasszikus bundás kenyér delux változata, édes kivitelben. A tojásba kerül egy kevés tej vagy tejszín, kardamom, reszelt narancshéj és egy kevés vanília kivonat. A történet innen pedig csak a szokásos: a tojásos keverékbe áztatott pékárut, néhány kocka vajon átsütjük. Tálaláskor egy kevés mézet csorgatunk rá, esetleg friss gyümölcsöket adunk hozzá.

Fotó: Jarosław Ceborski // Unsplash

4.Kaviáros blini

Igazán nem mindennapi alternatívája a villásreggelizésnek, de ezzel garantáltan bárkit leveszünk a lábáról. A keta kaviár ugyan nem olcsó, de nem is szükséges belőle néhány kanálnál több. A blini tésztájához a lisztet (használhatunk hajdina lisztet is, bár ez kissé megosztó) egy csipet cukorral elkevert langyos tejben felfuttatott élesztővel, tojással és vajjal lágy palacsintatésztává keverjük, majd vajon apró korongokat sütünk belőle. A tésztát akár előző este is elkészíthetjük, ebben az esetben viszont tartsuk hűtőben. Tálaláskor tejföl, egy kevés kaviár, apróra vágott hagyma és kemény tojás kerül a tetejére.

5.Tojások a purgatóriumban

Fűszeres paradicsomszósz, benne főtt tojással, mellé lehetőleg kovászolt kenyér pirítva. Van olyan, aki ne lenne tőle oda vagy vissza? Igazi dél-olasz recept, egyszerűségében tökéletes. Megfuttatjuk a fokhagymát olívaolajon, amire mehet a hámozott paradicsom, bazsalikom, néhány perc után pedig a ráütjük a tojásokat. Akkor van kész, ha a sárgájuk még folyós, de a fehérje már megszilárdult. A végén adhatunk hozzá parmezánt és olívaolajat.

+1. Buborékok

Ha igazán szeretnénk megadni a módját, akkor még egy-egy pohár pezsgő vagy prosecco sem lehet túl sok, sőt, még különlegesebbé teszi a hangulatot, főleg, hogy a fenti ételek kellőképpen nehezek ahhoz, hogy ne szálljon a fejünkbe.

A nyitóképet Toa Heftiba készítette.

Írjon véleményt