Így járasd csúcsra a zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásait

Ahogy közeledik az ősz, egyre fontosabbá válik, hogy minél többet tudjunk kihozni a zöldségekből és gyümölcsökből. Ehhez ajánlunk most néhány tippet.

Nem mindegy, mit főzünk meg

A vitaminok és ásványi anyagok egy része a sütés vagy főzés során elvész, de néhány zöldség és gyümölcs esetében, a főzés segít, hogy a bennük lévő tápanyagok jobban felszívódjanak a szervezetben. Például a spárgával, a káposztával, a répával, a gombával, a paprikával és a paradicsommal is ez a helyzet.

Nem csak a bio lehet jó

Ha bio élelmiszert vásárolunk, valószínűleg kevesebb vegyi anyag jut a szervezetünkbe, ráadásul a biogazdálkodás környezetbarát is. Ezeket a termékek azonban nem mindenhol lehet kapni és bizony gyakran meglehetősen borsos az áruk. Szerencsére vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek esetében a nem bio árunál is nagyon kicsi az esély rá, hogy rovarirtó-maradványokat tartalmaz. Ilyenek például az áfonya, a cseresznye, a málna és a görögdinnye is. Viszont, ha barackról vagy paprikáról van szó, ajánlatos a bio termékeket keresni a boltokban.

Hogyan tároljuk őket?

A két legfontosabb szempont a hőmérséklet és a páratartalom. A spárga, a brokkoli, a répa, a zeller, saláta és a spenót a nedvességet és a hideget kedveli. Tegyük őket a hűtőbe olyan zacskóban, amin lyukak vannak. Így a brokkoli és a spenót akár két hétig, a saláta három hétig, a répa pedig öt hónapig is is eláll. Fontos, hogy egymástól elkülönítve tároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket, mivel a legtöbb gyümölcs etilén gázt termel, ami meggyorsítja az érést.

Vásároljunk helyit!

A zöldségek és gyümölcsök általában úgy a legtáplálóbbak, ha akkor szedik le őket, amikor tényleg érettek. Ha ilyen termékeket szeretnénk fogyasztani, válasszuk a helyi termelőket, hiszen nekik nem kell messziről szállítani az árut, így nagy valószínűséggel nem is szedik le idejekorán. De azért ne feledjük: az hogy valami helyi, még nem feltétlenül jelenti, hogy bio.

Légy kreatív!

Sokféleképpen fogyaszthatjuk a gyümölcsöket és zöldségeket. Ha grillezzük például a barackot, ananászt vagy a szilvát, még édesebb lesz az ízük. Egy kis joghurttal vagy fagyival egyszerű, de nagyszerű desszert lesz belőlük.
A saláta összeállításakor, ne csak fejes salátában és paradicsomban gondolkodjunk! Vannak olyan táplálékban és ízekben gazdag zöldek, mint a borsmustár vagy a fejes káposzta, amik igazán feldobják az ételt. Ezekhez adhatunk még különböző hüvelyeseket, magokat vagy sovány húsokat is. Vagy, ha már a köreteknél tartunk, a szokásos sült krumpli helyett esetleg kerülhet a tányérra csicseriborsó vagy lencse is. De a zöldségeket feldobják az olyan fogásokat is, mint például az omlett, a különböző tészták, levesek vagy smoothiek.

Forrás: consumerreports.org

Írjon véleményt