Így még nem láttad Pest első gasztrosétányát

Pest gasztronómiai közepe úgy mozog a nagykörúton belül, mint olajcsepp egy pohár víz tetején. A Ráday azonban mindig is megmarad az eredő gasztrosétánynak, ahol végre nem a turistákra utaztak a vendéglátósok, hanem minket akartak etetni. Itt a fehér kesztyűs pincér csak pár méterre veszi fel a műszakot a kétkezes hamburgert készítő szakácstól, és csak egy könyöklő választja el a sörözőt a koktélbártól.
Az első Ráday Korzón ez a promenád még jobban kinyílik, és az utca embere tényleg az Utca emberévé válhat. Lássuk, hogy a gasztronómia iránt érdeklődők hol tekinthetnek be a színfalak mögé 2017. szeptember 22-én és 23-án!

Cserkészkolbász hangalámondással

A pénteki nap fénypontjának ígérkezik rögtön az első program, amely 13 órakor buzdít minden érdeklődőt arra, hogy „Ebédeljünk hentesnél!” Esetünkben a jó ebédhez nem nóta, hanem „Élő henteskritika” szól majd, ami attól lesz élő, hogy a helyszínen ott lesz a Henteseknél Evők Baráti körét 2011-ben alapító Máté Dániel, aki többször tesztelte már az eseménynek helyt adó Bakáts téri hentest.

„A 2010-es évek elején a korszellem nem a hentesnél evést támogatta, én viszont szerettem volna megmenteni ezt jó szokást a pestieknek – emlékszik vissza a kezdetekre a mozgalom elindítója. – Elkezdtem járni a henteseket, és mindenkinél megpróbáltam megtalálni a legjobb falatokat. A Bakáts térre többször visszatértem, és mindig tudtam ajánlani a követőknek, főleg a cserkészkolbász miatt, ami főtt és sült formájában is a kedvencem volt.” Ha valaki megkóstolná Rábai Róbert portékáját, jöjjön el most pénteken, vagy az év többi napján válasszon korai időpontot, mert a későn kelő, ebédet reggeliző kollégisták, már délre beszűkítik a kínálatot.

Rábai Róbert
Fotó: Krumpli Béla

Csináld magad kovászos kenyér

Aki sütött már kovászból kenyeret, font kalácsot a saját kezével, az tudja, hogy mennyivel másabb az íze az ilyen pékárunak. Hagymási László és egykori társa is tudta ezt, ezért, amikor az eredeti szakmájukban fordulóponthoz érkeztek, inkább úgy döntöttek, hogy beállnak pékinasnak. Vajda Józsi pékműhelyében pallérozódtak, majd hosszas üzletkeresésbe kezdtek saját pékségük számára. Beleunva a kutatásba, vakon lefoglaltak egy helyiséget a Lónyai utcában és 2013-ban megnyitott a Butter Brothers. A két alapító pékből Gergő már a saját útját járja, de nehogy azt higgyük, hogy Laci egyedül viszi a boltot. A 8 alkalmazott között van leveses séf, aki a Rádayból igazolt át és a napi leveskínálatért felelős, de van olyan is, aki törzsvevőből lett munkatárs. Nemcsak a vevők, a dolgozók is szívesen járnak ide. Aki már kóstolta a cheddar sajtos, barbecue szószos hotdogjukat vagy „olvasta” a levelet Frankfurtból (péksütemény a frankfurti leves alapanyagaival), az biztosan megérti az első csoportot, de az utóbbiak motivációját sem kell nagyon kutatni, hiszen nem sok olyan pékség van, ahol elég csak reggel hatra járni dolgozni.

Butter Brothers

Nos, ilyen környezetbe és atmoszférába kukkanthat be az, aki szombaton (10, 12, 14 órakor) befér a 3 tízfős turnus valamelyikébe, és Belső-Ferencváros legtehetségesebb pékjeitől tanulhatja a kenyérsütés fortélyait. Az ingyenes program résztvevői kapnak kovászt, belemérik táljukba az alapanyagokat, majd keverik, dagasztják, formázzák és hagyják kelni a tésztájukat. Ezalatt ismerkedhetnek a párhuzamos Ráday utca egyéb programjaival, hogy aztán 2-3 óra múlva visszatérjenek a készre sült kenyérért vagy kalácsért.

A nyitókép a Ráday Korzó oldaláról származik.

Írjon véleményt