Kinek jutna eszébe, hogy szakácsot béreljen otthonra?

Próbálom végiggondolni a lehetőségeket. Tegyük fel, hogy nem tudok igazán jó steaket csinálni, de szeretném megtanulni, vagy születésnapi bulit tartok, átjönnek a barátaim, de nem fogom bírni az iramot, nem akarok egész este a konyhában szerencsétlenkedni. Esetleg lakásétterem vacsorát szeretnék szervezni, de nem tudok mindent egyedül megcsinálni.

Gyere privibe!

Mindenképpen olyan eseményre jöhet jól egy saját szakács, ahol nem árt, ha hibátlan étel kerül az asztalra. Elsőre talán furcsán hangzik, hogy privát séfet béreljek otthonra, de most komolyan: rontsam el a steaket? Olajszagú otthonkában fogadjam a vendégeket? Tegyem tönkre a házassági évfordulót és borítsam az egész vacsorát a páromra, miután harmadszor rontottam el? Na, ugye!
Ahogy a szállodaszobában betolják a zsúrkocsin a reggelit, ugyanígy megtörténhet ez a saját otthonunkban is: ülünk a gyertyafényes asztalnál, a háttérben pedig egy diszkrét és barátságos, esetleg általunk is kedvelt séf főz, csak nekünk.
Lánykérés, születésnap, házassági évforduló, kulturált válás, na? Osztálytalálkozó, jubileum, üzleti vacsora, amely túlmutat az all you can eat, menjünk éhesen, hogy megérje trendeken. Vacsora után akár rá is tudsz gyújtani az asztalnál. Jó, tudom senki nem dohányzik.

Sokaknak egyébként bármennyi pénzt megérne, hogy egy nagyobb családi vacsorán ne robotoljon körülöttünk egyik rokonunk sem elszabadult önkifejezési eszköznek használva a főzést, mindenkit zavarba ejtő segítségmímelésre kárhoztatva. „Marika, elmosogassak legalább? Hol tartod a mélytányérokat? Felvágjam addig a répát? A többiek már kicsit éhesek (erőltetett nevetés).”
Én azt mondom sok esetben jöjjön inkább egy profi, beszéljük meg, hogy mit szeretnénk, majd ő megoldja. Mi pedig tudunk egymással foglalkozni… Bár lehet, hogy az meg más problémákat vet majd fel.

Séfválaszték

Ha bármelyik fenti példán keresztül magunkra ismertünk, az a jó hír, hogy elindult egy pont ezekre a problémákra megoldást nyújtó szakácsbérlő szolgáltatás, a sefplaza.hu, ahol választhatunk szakácsot bármilyen alkalomra.
Van, aki a kommunikatív és barátságos séfet szereti, van, aki éppen az ellenkezőjét. Azt nem tudom alázó séfet lehet-e kérni, de gondolom meg lehet beszélni azt is.  A sefplaza.hu-n elérhető séfeket a szolgáltatást működtető csapat előszűrte, azaz teljesen szalonképes és kedves szakácsokat kapunk az igényeinkre szabva, elvileg minden extrémitás jöhet.

Mindenkinek jó

A magyar közönség megérett és egyre befogadóbb a finom és minőségi ételre, elmondhatjuk, hogy költeni is hajlandó rá. Szívesen vásárol jó alapanyagokat, elmegy a belépős fesztiválokra, ott is jóízűen fogyaszt, néhány magas színvonalú éttermet is képes eltartani egy látható réteg most már.
Nemcsak szívesen jár el ide-oda, de otthon is egyre inkább kísérletezik az újonnan tanult technológiákkal, nem főzi agyon a tésztát, időnként mer venni valami jobbfajta halfélét is, az ételekbe tolt rántás nemzeti összértéke is szerintem csökkent. Szóval igények kezdenek kialakulni, körvonalazódik a gasztronómiai kompromisszummentesség. Ehhez pedig kiválóan passzol ez az új platform.

És a séfek mindehhez mit szólnak?

Tóth Ágnes, a török konyha mestere

Országspecifikus konyhát viszek, a török konyha ízeit szállítom házhoz. A kiscsoportos foglalkozásaimon, amit tartok időnként mindig jó a hangulat, örülök, hogy most már nemcsak lakásétteremben tudjuk ezt megvalósítani, hanem én is mehetek valakinek az otthonába.  A vendégeken múlik, hogy szeretnék-e, hogy beszéljek is arról, ami készül. Akik a sefplaza.hu szolgáltatását választják, azok a hagyományos catering megoldásokon túlmutató élményt keresnek. Én nagyon szívesen beszélek a fogások történetéről, a török kultúráról.”

Pallag Dávid

“Azért tartom nagyon jó ötletnek, mert a vendég, ha az ő konyhájában készül az étel, máshogy fog ránézni, sokkal inkább magáénak érzi, jobban értékeli. Az én specialitásom, hogy egy sokak számára unalmasnak tűnő zöldséggel, hogy lehet eljátszani és megmutatni a tányéron. Szeretem megjeleníteni az összes ízt, a sósat és az édeset, de nagyon fontos a küllem is.  Persze a vendéggel meg tudjuk beszélni, hogy mit szeretne enni. Bármilyen alkalomra szívesen főzök, szeretek ezzel örömet szerezni és látni az arcokon a hatást.”

Pallag Dávid

Nemcsak azért jó ez nekik, mert éppen a személyesség kerül a középpontba, kapcsolatba kerülnek a vendéggel, hanem, mert így tudnak a visszajelzésekből, impulzusokból hatékonyan építkezni és fejlődni. A következő séfgenerációnak erre már igenis szüksége van. A visszacsatolásra, a véleményre, az értékelésre, az interakcióra. Kijönnek az étteremből, bejönnek a mi konyhánkba és kihajítják a vegetás dobozt.
Nem hagyható figyelmen kívül a személyes brand építése sem. A séfek is emberek, van facebook és instagram oldaluk. Egy új korszakba léptünk.
Hajrá SéfPláza, figyelünk rátok, próbáljuk ki!

A SéfPláza amúgy nemcsak privát séfbérbeadással foglalkozik, hanem foodtruck bérlő felületet is üzemeltetnek (thefoodconvoy.hu), valamint egy új coworking konyha és rendezvény helyszínük a SéfPláza – Kitchen is épül, amely szeptember 21-én debütál egy nem akármilyen eseménnyel: Santiago Lastra, mexikói nomád séf (Noma) főz majd, három egymást követő napon ismétlődő vacsoraesteken.  

Szerző: Boros Regina 

Írjon véleményt