Virágevés kezdőknek

Ehető virágokkal feldobhatjuk az ételeinket. Nem csak élénk színeket, de sajátos aromát is kölcsönözhetnek egy-egy fogásnak, emellett pedig jótékony egészségügyi hatásaik sem elhanyagolhatóak. 

Virágokkal minden sokkal szebb

Színesebbé tehetjük velük a salátákat, ha a szárakat eltávolítva megszórjuk egész virágokkal vagy szirmokkal. De kandírozhatjuk is őket, ehhez vékonyan kenjük be a virágokat tojásfehérjével és a száruknál fogva cukrozzuk meg őket, majd hagyjuk száradni egy napig.
De tehetünk a nagyobb virágok közepére egy kis kecskesajtot vagy egy adag guacamolét is. Hajtogassuk rá a szirmokat, és egy-egy szelet uborkán tálalva elragadó előételként kerülhet az asztalra. Vagy áztassuk be vodkába, ecetbe vagy olívaolajba. Egy üvegben hagyjuk állni úgy két napig, utána szűrő segítségével távolítsuk el a virágokat. De azt se felejtsük el, hogy ugye bizony mindent ki lehet rántani olajban – még a virágokat is! A sütőtök virág így különösen finom.

Nem mindegy milyet

Rengeteg módszer áll rendelkezésünkre, ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki az ehető virágokból. Azt persze érdemes leszögezni, hogy mindenképpen olyan virágokat használjunk, amelyeket nem kezeltek vegyszerrel. Ezeket külön gasztronómiai célból is termesztik, beszerezhetjük őket biokertészetekből, termelői piacokról, speciális boltokból vagy esetleg a saját kertünkből.
De most nézzük csak, melyik virág milyen jótékony hatással bír!

Ibolya

Vitaminokban igen gazdag kis növény ez: arányaiban több C vitamint tartalmaz, mint egy narancs és több A vitamint, mint a spenót. Gyulladáscsökkentő hatása is van, illetve a fertőzések kialakulásának megelőzésében is segíthet. Nem véletlenül használják sokan még ma is megfázásra és köhögésre.

Levendula

Desszertekhez és italokhoz remekül felhasználható, ráadásul az emésztésnek is jót tesz. Puffadás és gyomorgörcsök esetén is jól jöhet, valamint a szorongás által kiváltott émelygést is enyhíti.

Cukkini és sütőtök virág

Mindkét virág segíthet a ráncok ellen vívott küzdelemben. Tartalmaznak béta karotint, amely védi a bőrt a napfénytől és C vitamint, ami pedig a kollagén-termelést serkenti, így feszesebbé teszi a bőrt. És nem csak kívülről, de belülről is fiatalnak érezheted magad ezeknek a virágoknak a segítségével, ugyanis a bennük lévő lutein (ami a látásra van jótékony hatással) és az energetizáló B vitamin segít megelőzni a memória romlását és fenntartani a figyelmedet.

Sarkantyúka

Húgyúti fertőzésekre, arcüreggyulladásra és hörghurutra is ajánlott a sarkantyúka fogyasztása. Gombaölő és antibakteriális hatása is van, így például a szalmonellával szemben is bevethető.

Árvácska

Ez frissítő, kissé a mentára emlékeztető ízű virág magas antioxidáns tartalmú, segít felpezsdíteni a vérkeringést és megerősíteni a hajszálereket, valamint visszerek ellen is hatásos. De zöldhályogra is jó, ami a felnőttkori látásvesztés egyik leggyakoribb oka.

Forrás: womansworld.com

Írjon véleményt