Hozzávalók (4 személyre):
A májhoz:
fél kg kacsamáj
fél dl édes tokaji bor
2 cl konyak
6 g só
2 g cukor
1 dl almalé
A brióshoz:
20 g cukor
20 g élesztő
250 g liszt
80 ml tej
3 tojás
10 g só
50 g vaj (+ 1 ek a formák kivajazásához)
1 cl rum
2 db alma
Elkészítés:
Briós:
- A langyos tejet cukorral, kevés liszttel és élesztővel felfuttatjuk.
- Majd a többi alapanyaggal egynemű tésztává gyúrjuk.
- Fél órát szobahőmérsékleten kelesztjük.
- Ismét összegyúrjuk és újabb fél órát kelesztjük.
- Apró kivajazott formákba adagoljuk és 160 fokos sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.
Kacsamáj:
- A máj felét megtisztítjuk a hártyától és az erektől.
- A bort és a konyakot méz sűrűségűre elforraljuk és ízesítjük vele a megtisztított májat, sóval, cukorral.
- Megformázzuk és dupla folpack fóliába csavarjuk, gyöngyöző vízben pár percig hőkezeljük.
- Hagyjuk kihűlni. Majd ahogy kihűlt henger alakú formákat szúrunk belőle és almazselével átvonjuk.
- (Almazselé = 1 l almalé, 10 g zselatin)
- A máj másik felét felszeleteljük, két oldalát megpirítjuk és papírhüvelybe 180 fokos sütőben 4 perc alatt készre sütjük.
- A papírba kockára vágott almát is helyezünk, amivel aromatizáljuk a májat.
Almakrém:
- Az alma felét meghámozzuk, cukros, sós, citromos vízben puhára főzzük.
- Leszűrjük és lemixeljük.
Tálalás
- A képen látható módon tálaljuk.
- Hajszálvékonyra vágott almaszeletekkel díszítjük.
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra