Bazi nagy görög lagzi

A DiningCity okán – mint új belépő – látogattunk el az Ellinon Jefseis Görög Étterembe, és jól tettük. Igaz, hogy 2017 májusában nyitottak, és az opera vonzásának lokációja nyilvánvalóan eltalált hely, mégis pontosan annyira félreeső az Andrássy út nyüzsgésétől, hogy nyugodtan megpihenhetünk ott.

 

Jó belépni hozzájuk, mert a hely romantikus eleganciája annyira eltaláltan kivitelezett, hogy a kellemes érzés mellett nem feszengős hangulatot áraszt. Természetesen a görögösen kék színek dominálnak olyan árnyalatban, amik belesimulnak az vendég világába. A világos színek, a bézs bőrszékek kombinálása a meleg érzést keltő komoly fabútorzattal, egyértelművé teszi már elsőre, hogy itt komolyan veszik a vendéglátást. Nem bízták a véletlenre a díszítőelemeket sem, hiszen a boltíves megoldások a görög feelinget teljesen hozzák, a falon lévő szép grafika, és a jól beállított rejtett fények pedig kifejezetten emelik a hely hangulatát. Bár furán hangzik ezt kiemelni, de érdemes a mellékhelyiségeket is felfedezni, mert tátva marad a szája az embernek tőle. Egyszóval: már belépéskor meggyőző hatást értek el az enteriőr frappáns megoldásaival.

Az Ellinon Jefseis egy totálisan görög étterem! Nagyon örültünk annak, hogy elhagyták azokat a sztereotípiákat, amik a görög étel hallatán beleégtek az emberek fejébe – náluk tényleg igazi autentikus ételekben lehet részünk. Nyílván a muszaka és szuvlaki sem maradt ki a repertoárból, és bővelkednek halas ételekben is, de kínálatukban ténylegesen felsorakoztattak igazi nemzeti különlegességeket. Ennek legjobb bizonyítéka az, hogy a Görög Nagykövetségről előszeretettel látogatják őket. Az étterem alapkoncepciója kifejezetten azt az ízviágot tárja a vendégek elé, mellyel a görög házi ízeket preferálja, és ehhez nem is szándékoznak hozzányúlni. Ezek ismeretében az már nem meglepetés, hogy az étterem konyháját görög séfpáros viszi, azzal a lazasággal vegyített túlfűtöttséggel, ami rájuk jellemző. Christos Gremos és Antonis Panousiadis kezei nyomán készülő fogásokhoz otthonról hoznak fűszereket, és az évek alatt beléjük ivódott görög konyharutint itt Budapesten gyümölcsöztetik. Azt mondanánk: végre!
Egy olyan élményben is részesülhettünk általuk, ami szerintünk nem mindennapi.

Az egyik desszertjüket, a görög tejberizst mastihával, egy különleges fűszerrel ízesítették, és muszáj volt kicsit utánajárnunk. A mastiha eredetileg egy gyógyhatású anyag, mely csak egyetlen egy Görög szigeten található meg, annak is csak az egyik felén őshonos. Sehol máshol nem él meg ez a növény, hiába próbálták meghonosítani a föld egyéb részein, még senkinek nem sikerült. Tulajdonképpen a fa nedvéből nyerik, kicsit ánizsos, édeskés ízű, zöld színű, kis kavics formájú fűszer.

Ha valaki betér hozzájuk, ezt a desszertet ki ne hagyja!
Az étlap kiosztása is azt mutatja, mennyire komolyan veszik görög mivoltukat, mivel az ételeket görög nyelven találjuk meg – de ez ne riasszon senkit, mert az angol és a magyar verziót is olvashatjuk. Érdemes is lapozgatni! Isteni finom a vöröslencse krémleves, szarvasgombás sztamnotiri (1750 Ft), utána biftekia pitával, burgonyachips-szel, joghurt szósszal (3450 Ft). Ráadásnak még egy főételt nem bírtunk kihagyni a kóstolásból: az igazi autentikus báránybordát, grill zöldségekkel (4600 Ft). Mint említettük, a sea food ételek alapvetőek, amiből kóstolónak csipegettünk polip tésztát (3200 Ft).

Az ételek tálalása tetszetős, fine bisztróra jellemző, szép kivitelezésű, mely kifejezetten passzol az étterem hangulatához.
Nagyon barátságos, és figyelmes kiszolgálásban volt részünk, és fenomenális autentikus ételeket kóstolhattunk. Az általuk képviselt stílus hiánycikk volt ezeddig Budapest gasztropalettáján, és örömünkre szolgált bemutatni őket. Csak ajánlani tudjuk kipróbálásra!

Fotók: Ellinon Jefseis 

Hol vannak ? : 1065 Budapest , Hajós utca 17. 

Írjon véleményt