Michelin guide 2018 mesterkurzus

A Michelin budapesti átadó rendezvénye óriási várakozásokkal teli időszak. Nincs olyan a szakmában, aki ne erről beszélne, és rengeteg találgatás kering ezzel kapcsolatosan. Nem is csoda, hiszen titok övezi, miként fog alakulni a magyarországi csillagokkal rendelkező éttermek száma. Erre a szervezők olyannyira odafigyeltek, hogy a gálán résztvevőket is roppant mód megválogatták. Szinte csak azok tudnak részt venni a Michelin átadó ceremónián, akik teljesen a tűz közelében vannak. Igazából minden hétfőn este fog kiderülni azzal kapcsolatban, hogy ebben az évben hány Michelin-csillagos hellyel fog büszkélkedni Magyarország.


A nagyobb nyilvánosságnak is jutott azért csemege, mégpedig a mai esemény, melyet a Hold utcai piacon rendeztek meg. Kicsit bele lehetett kóstolni abba a hangulatba, ami ezt a várakozásokkal teli időszakot fémjelzi. Találkozni lehetett külföldi és magyar Michelin-csillagos séfekkel, sőt, az esemény keretén belül a séfpárosok különleges ételeit is meg lehetett kóstolni. Nem mindennapi látványosság a gasztro szerelmeseinek ilyen magasan kvalifikált séfeket testközelből főzni látni.

A hangulat óriási volt, és természetesen a magyar gasztronómiai élet apraja-nagyja részt vett rajta. Kiemelkedő lehetőség volt arra is, hogy az eseményen résztvevő majd száz szakácstanuló inspirációt gyűjthessen a szakma nagyjaitól.

A megrendezésre került mesterkurzuson Sang Hoon Degeimbre (Belgium, 2 csillag), Arnaud Lallement (Franciaország, 3 csillag) Nicola Portinari (Olaszország, 2 csillag) Dani García (Spanyolország, 2 csillag) adtak ízelítőt tudásuk legjavából, és főzés közben meséltek ételeikről. A hazai konyhaművészet jeles képviselői közül Palágyi Eszter, Pesti István, Sárközi Ákos és Széll Tamás is a konyhapult mögé állt, fantasztikus ételekkel lepték meg a résztvevőket. Természetesen az eseményt Mautner Zsófia és Jókuti András celebrálta az összegyűlt érdeklődőknek, biztosítva a jó hangulatot, és az esemény színvonalához illő szakmaiságot. A résztvevők közt megtalálhattuk Magyarország legjobb séfjeit, akik vagy segédkeztek a főzésben, vagy mint résztvevők emelték az esemény hangulatát.

Pesti István és Sang Hoon Degeimbre kacsamáj torcho-t készített brióssal, ami egy klasszikus párosítás, de karakteresen újragondolt formában tálalták. Palágyi Eszter a francia Arnaud Lallement séffel készítette el fogását, ami tokhal mousse és kaviár, snidlinges tejfölkrémmel marinált ratte burgonya szelettel került a nézők elé. Ez a fogás a francia és orosz konyha tökéletesített, de mégis tradicionális változata volt. Széll Tamás halászlét készített a résztvevőknek, hozzá Nicola Portinari csatlakozott, a levesbe került raviolit ő készítette el. Nem utolsó sorban Sárközi Ákos is remekelt a nagyérdeműnek, akihez Dani Garcia séf csatlakozott.

Nyulat választottak alapanyagnak, a filét egy nyúl práddal és belsőséggel töltötték meg, ami szorosan felgöngyölve és párolva készült különlegesség.

Egy biztos: a nem mindennapi főzőparádé résztvevői egy helyen és egy időben kóstolhatták meg a Michelin sztárok fogásait. Fantasztikus élmény és különleges alkalom volt ez, elegánsan megalapozva a hétfői díjátadó ünnepséget.

A holnapi nap mérföldkő lesz a magyarországi vendéglátás történelmében, melyet sokáig emlegetni fogunk. Az is biztos – függetlenül a csillagok számától -, hogy a világ gasztronómiai szeme újra ránk fordult. Megtiszteltetés és óriás lehetőség ez, mely által bebizonyíthatjuk újra, mit tudnak a magyar séfek; illetve azt, hogy van helyünk a világ gasztronómiai palettáján!

Holnap még több hír a Michelin gáláról! 

Írjon véleményt