Padron

A Padron (@padrontapas) tapasztalatunk szerint Budapest egyik meghatározó tapasbárja. Hogy miért működik és miért is érnek el sikereket? Roppant egyszerű: a szerelemgyerekként induló vállalkozás komoly alapozással indult, ami nem is annyira üzleti alapon, mint inkább az utazás és a gasztronómia szeretetéből táplálkozott. A Padron első 4 évének ez volt a mozgatórugója, és az ötödik szülinap is hamarosan eljön számukra. Ezt azért is érdemes számszerűsíteni, mivel a magyarországi vendéglátásban nagyon sok tiszavirág életű étterem és bisztró nem érte meg ezt a kor. Tehát nyugodt szívvel kijelenthetjük: jó és szerethető az a gasztronómia, amit képviselnek.

Mint családi vállalkozás, mindig ott van valaki, aki dédelgeti a tapasbárt, attól függetlenül, hogy a polgári munkájukat is elvégzik. A történetük ezzel még koránt sem ért véget, hiszen az innováció nem állhat meg, ezért folyamatosan tapasztalatot gyűjtenek és fejlesztenek. Honnan is lehetne jobban magukba szívni a tudást, mint Spanyolországból, ezért évente több alkalommal látogatják meg az Ibériai-félsziget különböző részeit. Az már alap náluk, hogy nem múlhat el külföldi út piaclátogatás nélkül, aminek következményeként folyamatosan bővíteni tudják a beszállítói kört, ami az ő esetükben is rendkívül fontos. Az alapmondás, amihez tartják magukat, hogy olyan helyet üzemeltessenek, ami akár Barcelonában is megállná a helyét, és olyan autentikus kínálattal rendelkezzenek, ami a tradíciókon és az innováción nyugszik. Ez azért is komoly kihívás, mert míg a magyar gasztronómia relatív szűk palettával rendelkezik – legalábbis számos nemzet konyhájához képest -, a spanyol tapaskultúra rendkívül széles. A tudatos tapasolós tapasztalatgyűjtés olyan meglátásokra adott lehetőséget, amit be tudtak építeni a Padronkoncepciójába. A hely evolúciója ezért annyira intenzív, és ennek köszönhetően a vendégeknek is folyamatosan pozitív meglepetést tudnak okozni. Igyekeznek olyan ételeket prezentálni, ami kint is slágerként dübörög, például ilyen a vörös tonhal tataki. Mivel az alapanyagok és a fűszerek kifejezetten saját életet élnek, és beszerezhetőségük bőséges kihívást jelent, a Padronnapi ajánlat tábláját érdemes sűrűn átböngészni: egyrészt gyakran változik, másrészt itt találhatjuk meg a legérdekesebb és a tapaszfejlődés legspecifikusabb tételeit. Ez számukra azért is fontos, mert a jó alapok mellett kiemelkedő jelentőségűek a trendek, és az újdonságok megmutatása a nagyközönségnek. Az alapkoncepció mindazonáltal maradt az egyszerűség – az egyszerű ételek viszont kiemelkedő minőségű alapanyagokkal.

Mint mondják, Michelangelo (Steve Jobs által is kedvelt) mondása az elsődleges iránymutató: „Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa”. Ez a szemlélet köszön vissza a konyhájukban is, amit nem a technológiai, hanem inkább a tradicionális irány jellemez: nincs melegentartó, és nincs sous vide, se pacojet. Inkább a helyi hagyományok: a sütés, a főzés, a hétköznapi – talán mondhatjuk -, puritán szerénységén alapszik. Minden ott és akkor készül, frissen, letisztult, klasszikus módon. Ezért csak egy szóval lehet jellemezni: finom! Pontosan ezért van az, hogy a recepteket is bárkinek elmondják, hiszen senki nem fog 3 órát a konyhában tölteni egy-egy különleges fogásért. Kihagyhatatlan például a Baszk kolbász, amit almaecetben főznek meg, a zsírját visszaforgatják, vörösborral pikanterizálják. Ezt az ételt senki ne hagyja ki, mert az ízek szárnyán egy teljesen új világ fog kibontakozni a számára.

Az az igazán szuper a helyben, hogy náluk otthonos hangulat, emberközeliség és a jó étel mellett szeretettel megtelített mediterrán életérzés átitatja a vendégeket. A Padron átformál és nyitottá tesz – levetkőzhetjük náluk azokat a dogmákat, miket ránk ruház a társadalom, és tényleg ellazulhatunk. Roppant szimpatikus az is bennük, hogy nem feszülnek rá semmire: ha kritikát kapnak, oda se neki, hiszen tanulni lehet belőle; ha pedig pozitív vélemény íródik róluk, örömmel fogadják.

Az ő sikersztorijukhoz hozzátartozik a csapat is, akik szeretnek náluk dolgozni, és így a hely teljesen zökkenőmentesen tudja élni mindennapjait. Hogy jó-e a koncepció? Erre a válasz, hogy immáron 5 éve működnek, és igen jól működnek! Felmerül a kérdés: gondolkodnak-e újabb helyen? Erre a kérdésre meglepő választ kaptunk, mert nem szeretnének belevágni egy másik Padronba, vagy esetleg egy nagyobb helybe. A vendégközpontú működés véleményük szerint a legfontosabb, egyedi és utánozhatatlan. Azért vannak ötletek innovatív kreativitással, de inkább a gasztronómia más vonalán gondolkodnak. Kíváncsian várjuk, mit fogunk hallani róluk – abban biztosak vagyunk, hogy hírt adunk róla. Addig is: ha tapas, és spanyol virtus, akkor az nem lehet más, mint a Padron!

AirChef

Photos by Padron 

Fb: www.facebook.com/padrontapas 

Hol tudom utántölteni a Padront: 1085 Budapest, Horánszky utca 10. 

Írjon véleményt