Bocuse d’Or Torino 2018/ Pohner Ádámék továbbjutottak

Nyolcadik helyen végzett a magyar csapat a Bocuse d’Or Torinóban megrendezett európai válogatóján. A húszrésztvevő országból tízen jutottak tovább a világversenyre. A dobogón Dánia (3. hely), Svédország(2. hely) és Norvégia (1. hely) végzett.

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia örömmel jelenti, hogyversenyzője, Pohner Ádám, és csapata (Vomberg Frigyes, coach, Csillag Richárd, commis, valamint HamvasZoltán, president), ott lesz jövőre Lyonban, a Bocused’Or döntőn. A mezőny rendkívül erős volt, versenyrőlversenyre látszik, hogy az újonnan résztvevő országok is egyre komolyabban veszik a felkészülést. PohnerÁdámék sikere azért is nagyon nagy dolog, mert Ádám a mezőny legfiatalabb versenyzője, mindössze 25 éves. Ilyen fiatalon, első alkalommal nagyon nagy eredmény, hogy ilyen magabiztosan jutott a döntőbe. Reméljük, folytatja azt a hagyományt, amit Széll Tamás 2012-ben megkezdett, amikor kilencedik lett, majd négy évvelkésőbb megnyerte az európai válogatót.

 

“Rengeteget tanultunk az elmúlt hónapokban, amineknagy hasznát vesszük majd a lyoni felkészülésben, és a következő években is” – mondta Pohner Ádám, akinagyon boldog és elégedett, hogy bejutottak a döntőbe.

A magyar gasztronómia szempontjából pedig az is nagyon üdvözlendő, hogy a magyar csapat sikerévelbizonyítást nyert, hogy a vidék is egyre inkább nyomothagy országunk gasztrotérképén, hiszen Ádám a Kistücsök sous séfjeként vett részt a torinóimegmérettetésen. A java azonban még hátravan: most jön a felkészülés a legnagyobb kihívásra, a Bocuse d’Or lyoni döntőjére, amely 2019 januárjában kerül majdmegrendezésre. A magyar csapat továbbra is a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tankonyhájában készülhet majd a versenyre.

 

További fontos eseménye a mai napnak, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia közös magyar standján ma délelőtt egyexkluzív összejövetelen vehetett részt a VIP közönség. A standon magyar pezsgőkkel és tokaji borokkal koccintotttöbbek között Jerome Bocuse, a verseny idén januárbanelhunyt alapítójának fia, továbbá Enrico Crippa, azeurópai versenyelnök, és olyan séfóriások, mint Enrico Cerea, Martín Berasategui, Nicola Portinari, GiocanniSantini, Giancarlo Perbellini… hogy csak néhányatemlítsünk a nagy nevek közül.

Széll Tamás, aki a torinói versenyen Jerome Bocuse, Carlo Cracco és Enrico Crippa mellett a zsűrelnökiszékben foglal helyet, elmondta, hogy nagyon más nemversenyzőként jelen lenni a Bocuse d’Oron. Az elmúltévekben ő a versenyboxban volt, amíg a zsűri kóstolt, a mostani új helyzet volt számára. Elmondta, hogy a feladat nem könnyű, mert az összes ételt (azaz napontahúsz tányért) meg kell kóstolnia, ami igen megterhelőfeladat. Tamás elmondta, hogy a magyar csapat ételeinekkóstolásakor annak örült a legjobban, hogy mindkét ételjól sikerült, kiegyensúlyozott volt a két tányér, míg sokországnál voltak jelentős különbségek a két ételszínvonala között.

 

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökeelmondta, hogy a mai nap ismét bebizonyosodott, hogy a magyar gasztronómia eljutott arra a szintre, hogy helyevan Európa élvonalában. A gulyás, a kacsamáj, a TokajiAszú vagy épp a pirospaprika mind olyan alapanyagok, amelyet örömmel kóstolnak a legnagyobb séfek a nagyvilágból. És végül, de nem utolsó sorban olyanBocuse d’Or versenyzőink vannak, akik továbbviszik ahírünket.

 

Az eredményhirdetésen kiosztott különdíjak:

 

Legjobb commis: Curtis Mulpas (Olaszország)

Legjobb vegetáriánus tányér különdíja: Franciaország

Legjobb hústál különdíja: Finnország

 

Továbbjutó országok: Finnország, Franciaország, Belgium, Svájc, Magyarország, Izland, EgyesültKirályság

Fotókredit: Fekete Antonio 

Írjon véleményt