Elindult az I55 American Bar & Restaurant!

 

Street food, barbecue, burger, deep dish pizza!  De mi is ez? Kezdjük onnan, hogy az I 55-ös autópálya az Amerikai Egyesült Államok keleti felén, észak-dél irányban szeli ketté az országot: Louisiana államból indul, és Chicago-ban ér véget. Aha, Chicago dish pizza! Ez akkor tényleg olyan étel, ami nem kispályázik, hanem 1550 km-es út után fogyasztandó – viszont a Bajcsy-Zsilinszky út nekünk azért jóval közelebb van.  

Az I55 azt az igazán amerikás feelinget hozza, ami kint is várja a vendégeket: szép nagy tér, kényelmes asztalok, lazaság, hosszú bárpult, klassz ételek, sör. Integrálni Budapest szívébe ezt a menőséget és életérzést nem kis feladat volt, de a hely nyitása bebizonyította, sikerült nekik. Nem beszélve arról a tényszerűségről, mely a „van új a nap alatt” címkét is kaphatja, hiszen olyan ételt honosítottak meg a Chicago deep dish pizza által, mely ugyan múlttal rendelkezik, viszont nálunk innovatív kreativitás nélkül nem kerülhetne az asztalra.

Kiss Péter és Kiss Dávid nem ma kezdték, hiszen nevükhöz köthető a Beer and Burger, és a Budapest Barbecue Company, és ezzel az I55-ös sztorira felhúzott patent hellyel megint ugrottak egy nagyot. A parádésan sikerült váltás azért hosszú előkészületek gyümölcseként lódult csak neki, mivel bizony az USA-ban töltött terepszemle és tanulási folyamat előzte meg. De ezt nem is lehet másként!

Maga a deep dish pizza teljesen egyedi, bár abban nem különbözik a megszokottól, hogy kerek formájú, ugyanakkor leginkább egy pitéhez hasonlatos. Elnevezését annak a technológiának köszönheti, amivel készül: tulajdonképpen egy magas peremű serpenyőben (deep dish) sütik meg a pizzát. Egyszerűen az edény mélységének köszönhetően szinte egy „tésztatálat” kapunk, amibe rengeteg variációban lehet minden földi jót pakolni. Az elkészítés kicsit hosszabb sütési időt vesz igénybe, mint olasz társainál, viszont így kívül ropogós, belül könnyed tésztát eredményez. Igazi sajtos álom egy-egy darab: a mozzarella, a cheddar és a parmezán olvadós mámorába igazán bele lehet feledkezni.

Bőven lehet válogatni a fajtákból, csak pár példával élve: Classic Chicago (paradicsomszósz, sajt mix, zöldpaprika, gomba, hagyma, olasz szalámi), I55 (paradicsomszósz, sajt mix, házi sertés kolbász, hagyma, gomba, kukorica), No Meat Please(paradicsomszósz, sajt mix, spenót, hagyma, gomba), Hulala (paradicsomszósz, sajt mix, sonka, gomba, friss ananász). Árban és méretben három variáns került az étlapra: a kicsi, a maga 28 centi átmérőjével másfél kilót nyom, és ez is bőségesen elég 2-3 személy jóllakásához; a közepes 32-es, 3-4 személyes; a nagy 36-os, 4-5 személyes és három és fél kiló. Igazából mindegy is hányan fogunk enni, mert tutira jóllakik vele mindenki, hiszen az adag több mint elegendő!

Említésre méltó még a quesadilla választékuk, és természetesen megtartották a már jól ismert burgereiket, barbecue fogásaikat, szendvicseiket és salátáikat.

Egyszóval: aki társasággal, vagy anélkül éhesen bolyong a városban, ne gondolkodjon sokat, mert az I55-ből csakis tele hassal lehet távozni! Az I55 nyilvánvalóan azt tűzte ki zászlajára, hogy megmutassa, hogyan lehet laza amcsi feelinggel megtűzdelt jóllakottságot létrehozni, átugorva a megszokottat.

I55: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 70.

AirChef

Fotók: I55

Írjon véleményt