Étvágygerjesztő falatok művészi tálalásban

A BARAKA Budapest egyik legizgalmasabb, a kifinomult gasztronómia iránt szinte elsőként nyitó fine diningétterme, amelyet a Michelin Guide is előszeretettel ajánl évről évre. Most debütáló filmjükben megmutatják, milyen amikor a köszöntő falatok is művészi szintre emelkednek. Búzafű kertben tálalt macaronok és cakepopok, melyek még véletlenül sem a szokásos édes ízben készülnek.

Az amuse bouche egy vagy több köszöntő falatka, amelyet a hely ajándékoz a vendégnek az étkezést megelőzően. ABaraka az üdvözlő ételeket is egy újabb szintre emelte, és videóban meséli el, hogyan készülnek.

Legújabb menüjükben először ehető zacskóban, később pedig kis kertbe ültetve, „fűbe” szúrt macaronok és cake popok formájában érkeznek az étvágygerjesztők. Az első üdvözlő falatka egy gyümölcskoktél koreai whiskyvel, a másik pedig az ehető zacskóba rejtett puffasztott rizs ehető virágokkal ésgrapefruit kaviárral. Ezután következnek a búzafűbe szúrt amuseok: laposhal krokett édes chili géllel, puffasztott quinoába forgatott libamáj torchon és tökmagos kecskesajtos macaron.

 Az ételek megálmodója André Bicalho, a Baraka brazil-portugál séfje, aki valódi művészként kreálja ételkölteményeit:

„Amikor új menüt kreálok, mindig máshonnan merítem az inspirációt. Amikor elkezdtem dolgozni az új menü témáján, ami a NÖVEKEDÉS, arra gondoltam, hogy ez túlmutat a klasszikus képzettársításon, végre rügyeznek a virágok, és minden újjászületik. Valahol ez a téma a mi fejlődésünkről is szól, ahogy az étterem egy még magasabb szintre tör innovációban, ahogy a vendégek, a gasztronómia szakértői elismernek minket, amiért persze mi végtelenül hálásak vagyunk, és ez további extra energiát ad nekünk, hogy még tovább nőjünk. Ez a szezon erre szeretné a hangsúlyt helyezni, ezt bizonyítják majd az alkalmazott fogások, az ízek harmóniája, vagy az, ahogy a cukrászat elemeit integráljuk a köszöntő falatokba vagy az előételekbe.

Szerettük volna úgy prezentálni étvágygerjesztő falatkáinkat, mint ehető virágok, minden tányér egy kertet jelképez, ahol a növényeket és fűszereket a többi alapanyaggal úgy vegyítjük, mintha a Földanya maga teremtette volna ilyennek.”

Írjon véleményt