STIKA a hely! Ahová nem kell stikába menni!

Immáron harmadik éve élvezhető a Stika vendégszeretete, és sokak kedvencévé váltak azóta. Jól sikerült a nyitás, mivel az alapot a bisztróhoz a kávé adta és adja a mai napig. A nagy kávéforradalom által Magyarországon is hódítani kezdett akkoriban a speciality vonal, ezért teljesen magától értetődő volt az a tematika, amire felépítették álmaikat.

Tamáska Mihály és Kiss Henrik vidéki srácként, a szokásos módon kezdték az életüket a budapesti pörgésben, és a gasztronómia, vagyis az akkori Sarki Fűszeres hozta össze őket. Igazából az alapokat itt sikerült elsajátítani, bár némi villányi múltnak köszönhetően a borok világa soha nem állt távol Henriktől. Egy átmulatott éjszaka adott bátorságot, és természetesen ötlettel vegyített lelkesedést ahhoz, hogy úgymond a saját fejük után menjenek: Mihály és Henrik belevágott! A barátságból és lelkesedésből bőven akadt a tarsolyukban, és az ötletből körülbelül egy évre rá megszületett a STIKA.

 

Na, most itt meg kell állni egy kicsit, hiszen a név sem véletlen. Az egész vállalkozást eleinte titokban (stikában) kezdték el építeni, és csak akkor kezdtek kommunikálni róla, építeni a brandet, mikor már teljesen biztosan tudták, hogy a nyitás meg fog történni. Az eredeti tervek szerint megalkotott, letisztult egyszerűséget sugárzó enteriőr alapvetés volt a számukra, és a trendi óriástáblára felrajzolt képek teljes mértékig kifejezik, mi a fontos számukra: minőséget, és büszke örömmel asztalra szervírozott tányérokat jelent, szépen kivitelezett tálalásban.

A tematika két alappillére: a kávé és a bor. Ez volt a kiindulási pont, és minden csak ezek után jött. Az évek során igazándiból a közönség döntött, és az ő igényeikhez alakították a konyhájukat. Teljesen egyértelmű lett számukra, hogy a reggeli – kvázi a korai ebéd – magától értetődő kívánalom a környéken. Alapvetően egy bisztró, amit meg kívántak valósítani, és ez teljes mértékig sikerült. Az esték pedig náluk jellemzően átfordulnak egy borbáros, tapas-ozós, vacsoramenüs tendenciába. Mivel a környék jellemzően hétfőtől péntekig igényli, ebédmenüvel is rendelkeznek: három leves, három főétel kombinációval.

Szándékosan építették fel úgy a Stikát, hogy nem hagytak rést a pajzson, azaz az összes igényt szándékoznak kielégíteni. Lehet az reggeli, ebéd, vagy vacsora: minőségi specialty típusú kávé, vagy kiváló bormindehhez megtalálható a palettájukon. Jellemzően nagy a pörgés náluk, hiszen 25 fő tud egyszerre helyet foglalni, illetve szezonban terasszal bővülnek.

Ha csak a kávézás iránti szenvedélyünknek szeretnénk hódolni, a sokak által ismert és elismert Tóth Sándor-féle Lucky Cap vár minket, és a pultnál helyet foglalva nézhetjük, ahogy a Flat White-ra rákerül a latte art. A borokra – mivel az alapkoncepció fontos részét képzi – folyamatosan odafigyelnek: a készlet váltotendenciában, de főleg a kistételes, egyedi évjáratok, és kisebb pincészetek remekeiből tevődik össze. Ennek egyszerű oka, hogy egyediségre törekszenek, és szeretnek beszélni a boraikról, és megkedveltetni a vendégekkel a különleges tételeket.

Jó hírrel is tudunk szolgálni a Stika kedvelőknek! Megsúgták nekünk a következő lépést, mely az étterem terjeszkedését jelenti: a vendégtér meghízását jelenthetjük be, ezáltal duplájára növekszik az ültethető létszám, ami az általuk képviselt őszinte vendéglátás szerelmeseinek felettébb kedvező, ami a koncepció kiteljesedését is jelenti. A siker nyilvánvalóan nem csak a tulajdonosok, hanem a teljes csapat dicsősége, hiszen ahogy a konyhán Bréda Péter séf vezetésével, úgy a vendégtérben is a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

Mára elmondhatjuk, hogy a csokornyakkendős fiúk a Stikából egy brandet hoztak létre!

AirChef 

STIKA: 1072 Budapest, Dob utca 46/A

Fotók: STIKA

Írjon véleményt