Tripla Shot a DoubleShot-ban

Az ismert specilaty kávé kifejezés mára már több kávézóban és életet öltött, és a műfaj kibontakozása és virágzása az utóbbi években kétséget kizáróan felzárkózott a külföldi színvonalhoz. A magyarországi barista társadalom külföldön edződött, majd tudásukat átadó képviselői mind a nemzetközi versenyeken, és mind pedig a hazánkban megtalálhatóspecialitykávézókban kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani.

Erre a vonalra építették fel szinte az elsők között a Double Shot-ot is, mely mára az egyik ismert, és elismert szigete lett a kávézás szerelmeseinek. Szakmaisága kétségtelen, a tudásra épített tematika pedig egyenesen Londonból érkezett a tulajdonosok tapasztalata által. Persze, ahogy minden másban, ebben a szakmában is vannak eltérő nézetek, ami miatt a Double Shot hitvallását a dupla mennyiségű shot használatát többen is rossz szemmel nézték. Ez viszont nem más, mint a szakmán belüli eltérő vélemények teljesen természetes devianciája, ami leginkább a vendégek javára is válik, hiszen sokkal szerteágazóbbá, tarkábbá teszi ezt a kifejezetten szerethető világot.

Mondjuk úgy, hogy a hagyományt megtartva a DoubleShot megnyitotta a második „double” egységét, ahol magukra vették a szimpatikus PARTIZÁN kávézó elnevezését. Hogy ez mit is akar takarni? Egyszerűen nem szeretnének beállni a speciality sorba, hanem továbbra is egyedit, különlegeset és teljesen mást szeretnének csinálni, mint a többiek. Nem beállni a sorba, hanem lázadni, alkotni! Amúgy sem biztos, hogy kilógni belőle bármit is jelent, sőt, sokszor a sorokkal van inkább a baj. Maga a jelző azt takarja mind az általuk készített kávék, mind pedig az ételek tekintetében, hogy van a hagyományos, és van a Partizán megoldás. Ezzel egy teljesen új valamit alkottak, ha erőteljesen mondanánk: VÉGRE!

A Partizán kávé egyúttal egy érdekes megoldást is takar, elrugaszkodva a szabályoktól, viszont abszolút figyelembe véve a szakmaiságot. A Partizán shot egy kissé erőteljesebb, tolakodóbb ízt tud létrehozni, hiszen a megszokott mennyiséghez képest amit a dupla shot-hoz szoktak használni egy plusz fél mennyiséget jelent. Átlagosan 19-20 g kávét használnak egy espresso-hoz, ebben az esetben 28-31 g van felhasználva: tripla shot a Double Shot-ban. A lényege, hogy nem engedik annyira hosszan, mint a rendes espresso-kat, ezáltal nem akkora dózis koffein érkezik belőle, ami megdobogtatná a szívünket. Vagy mégis? Mivel cserébe egy nagyon intenzív, nagyon szirupos dolgot kapunk, mely markáns ízélményben részesít minket. Továbbra is angol pörkölőből érkezik a kávé, de mindig is a minőség az alapvető ismérvük. Koffeinmentes nincs! Viszont alacsony koffein tatalommal tudnak készíteni kávét, kevesebb extrakciót, időt, hőfokot alkalmazva.  

Egy kicsit szeretnék az új hellyel felpezsdíteni az újhullámos témát, mégpedig úgy, hogy a kávézó nem csak arról szól, hogy van kávé, sütemény, limonádé, stb. A kávézó fogalmát nagyobb volumenben is el lehet képzelni, mellérakott értékekkel – mint például a konyha, reggelivel, ebéddel, vacsorával. Mivel hazánkban ilyen még nincs, így úttörői lettek annak a vonalnak, ahol a speciality kávé mellé gasztronómiai élményt is tudnak nyújtani.

Természetesen a Veres Pálné utcai egységükben is megtalálhatók a reggelik, és jó pár egyedi ételajánlat, így ne legyen senki rest átböngészni az étlapjukat! Azt javasoljuk, be kell ugrani hozzájuk és megtapasztalni a hely hangulatát. Jó hír a történet kiegészítéséhez, hogy tágasabb és kényelmesebb üzlethelyiséget laktak be, és a teraszukon is kényelmesen elidőzhetünk.

A meglepetéseknek még itt nincs vége, mivel nem csak új egységet nyitottak, a terveik ennél sokkal szerteágazóbbak. Nem véletlen, hogy saját kis pörkölőjük is helyet kapott az új egységben, ami már a jövőt hivatott előre jelezni – nem mellesleg a kellemes kávéillat is velejárója ennek a masinának. Ezzel a készülékkel, melyből Magyarországon mindösszesen két darab található egyik náluk, másik pedig a jól ismert Nezvál Máté féle 42 pörkölőben -, teljes minőségikontrolt tudnak eszközölni, kiküszöbölendőn az esetleges elcsúszásokat.

De mire is kellhet nekik ez a berendezés? Biztosan kitalálható, hogy terveikben egy saját pörkölő „Roastery” létrehozása is szerepel, ahol még biztosabb és még egyedibb kávékat fognak létrehozni, és megálmodni. Nagy vágyuk válik ezzel valóra, és még az idén tető alá szeretnének hozni. Már most olyan újításokon törik a fejüket, amivel megint csak Partizán módba kapcsolhatnak. Vissza kettő, padló shot!

DoubleShot lelôhely: V. Kerület Veres Pálné u. 33. 

Fotók: DoubleShot & GastroGangster & AirChef

AirChef

 

Írjon véleményt