Van világ a salátán és a szendvicseken túl

A kánikulában kevésbé kívánjuk a nehéz, fűszeres, zsíros ételeket, amelyek tovább fokozzák a hőségérzetet. Ilyenkor érdemes többszöri étkezésre átállni, és egyszerre csak kisebb adagokat fogyasztani, a fogások kiválasztása azonban ettől a gondolkodásmódbeli váltástól nem lesz egyszerűbb. Ráadásul az egész napos visszafogottságot esténként sokszor bőséggel igyekszünk kompenzálni, ami nem csak megterhelő a szervezetnek, de messzire visz az áhított bikini testtől. Azokban az országokban, ahol nem ritka a tartós kánikula, az étkezési kultúra is az időjáráshoz idomulva fejlődött. Ebből adódik, hogy nyaranta a szokásosnál is nagyobb népszerűségnek örvend a mediterrán konyha, különös tekintettel a manapság reneszánszát élő spanyol gasztronómiára.

Az Ibériai-félsziget mindig is kiemelt kereskedelmi központnak számított, ennek köszönhetően pedig rengeteg hatás érte a spanyol gasztronómiát – a kontinentális európaitól a keleti ízekig. Ennek eredményeképpen a ma ismert spanyol konyha sokszínű, izgalmas, amelynek fogásai között azok is örömmel válogathatnak a nyáron, akik esetleg idegenkednek az irodai saláta és szendvics kombinációtól. Sok múlik azonban az alapanyagokon és az ételek elkészítésének módján, de egyszerűségükből adódóan a spanyol finomságok azoknak is ajánlhatók, akik kevésbé jártasak a konyhában. Az alábbiakban összegyűjtöttük mindazt, amit a helyi gasztronómiáról tudni érdemes.

 

Kiváló minőségű, friss alapanyagok

A spanyol konyha előnye, hogy a felhasznált alapanyagok többsége Magyarországon is könnyen beszerezhető, így bátran lehet válogatni a receptek közül. Az ételek közös ismérve, hogy mindig friss alapanyagokból készülnek, a bőséges zöldség- vagy gyümölcsmennyiség mellett pedig sok étel készül a környező vizekből származó halakból, tenger gyümölcseiből. Ezek igen gazdagok a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakban, elkészítésük pedig szinte kivétel nélkül olívaolajat igényel, így a spanyol fogások kíméletesek a szív- és érrendszerrel. Húsok tekintetében a baromfiból és bárányból készült ételek is megtalálhatók a spanyol gasztronómiában, akárcsak a bab, a mogyoró- és diófélék, amely utóbbiak magas rost- és ásványianyag tartalmuk miatt kedvező élettani hatásúak.  

Jellegzetes fűszerezés

A spanyol konyha alapfűszerei a bazsalikom, az oregánó, a petrezselyemzöld, a fokhagyma, a majoránna, a borsikafű, a rozmaring és a menta. Ezeket vegyesen és bőségesen használják az ételek ízesítéséhez, így csak minimális mennyiségű sót használnak. A tengeri fogások esetében viszont egyáltalán nem használnak sót, kihasználva az alapanyagok természetes sótartalmát. A spanyol fogásokkal való kísérletezés éppen ezért kiváló lehetőség arra, hogy csökkentsük az ételekhez adott plusz só mennyiségét. Ehhez nagy segítség lehet, ha odafigyelünk a főzés során használt víz mennyiségére. A BWT vízkezelő vállalat által kifejlesztett Magnesium Mineralizerszűrőbetétekkel kiváló minőségű, íz- és illatrontó anyagoktól mentes csapvizet kaphatunk. A szűrt, magnéziumban gazdag víz  hozzájárulhat az intenzívebb, teljesebb ízvilágú ételekhez, a vízben előforduló klór kiszűrése által pedig megelőzhető, hogy a párolt zöldségek színe fakóbbá váljon.

Ma már elérhető konyhapult alá beépíthető víztisztító készülék is, ami láthatatlan segítséget nyújt a spanyol konyha fogásainak elkészítésében is.

Nem étrend, hanem életmód

Ugyancsak spanyol sajátosság, hogy se az ételek elkészítését, se azok fogyasztását nem kapkodják el. Ennek megfelelően érdemes nyugodtan, odafigyeléssel elkészíteni a fogásokat, ami igen megnyugtató lehet egy rohanó nap után, a fűszerek illata pedig segíthet a kikapcsolódásban. A spanyoloknál az az igazság járja, hogy „nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk”, így az adagok se túlzóak. Érdemes kisebb adagokat, frissen elkészíteni, ráadásul sok finomság akár a felkelés után is gyorsan összeállítható. Az ételeket javasolt napi ötszöri étkezés szerint összeállítani, a főétkezések után pedig egy kis pihenőt beiktatni. A gazdagon, de okosan választott fűszerekkel ráadásul úgy adhatjuk át magunkat az ízeknek, hogy közben a fokozott izzadás és kellemetlen kánikulai tünet miatt sem kell aggódni.

 

Fotók: Pata Negra 

Írjon véleményt