„Egy éttermi csapat olyan, mint egy focicsapat.”

Szombaton nyílik Szulló Szabina és Széll Tamás saját fine dining étterme, a STAND

 

Két év után újra fine dining étteremben főz Szulló Szabina és Széll Tamás. Az Onyxéttermet elhagyva először a Hold utcai piacon nyitottak bisztrót Stand25 néven, mely egy éven belül elnyerte a Michelin Guide Bib Gourmand elismerését, most pedig közös tervük újabb állomása következik: megnyitják saját fine dining éttermüket.

Ígéretük szerint egyszerű, átgondolt ételeket kínálnak, és az ízek egyensúlyára, az alapanyagok megfelelő összehangolására koncentrálnak. A magyar gasztronómia tele van lehetőségekkel, ennek szépségét és sokszínűségét szeretnék továbbra is megmutatni. A STAND nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődésre, a terroirra, és a magyar termelőkkel való közös munkára. Étlapjukon elsősorban a magyar alapanyagok adta lehetőségeket törekednek bemutatni, illetve saját elképzelésüket a magyar konyháról, hogy az minden szempontból megfeleljen a modern kor és a kortárs gasztronómiával szembeni elvárásoknak.

“Évek óta bennünk van az a szándék, hogy lehetőleg magyar alapanyagokkal dolgozzunk, és valamelyest magyar irányba haladjunk. Nem fogunk újragondolt gulyáslevest vagy töltöttkáposztát adni, viszont tervezünk halászlevet, az sem titok, hogy hellyel-közzel ugyanazt, amit Nicola Portinarival találtunk ki. És lesz gulyás, bármilyen meglepő, de valamelyest klasszikus formában. Ezen kívül a többi étel inkább az alapanyagra fog támaszkodni, nem a hagyományos népi receptekre.” – mondja a koncepcióról Széll Tamás.

A STAND fiatal, elhivatott csapatában sokakkal már évek óta együtt dolgozik a két séf. “Egy éttermi csapat olyan, mint egy focicsapat. Nyilván össze vannak vásárolva a legjobb játékosok, de a pályán a lelküket is kiteszik és csapatban gondolkoznak. Nagyon hasonló a konyha és a szervíz viszonya is. Akkor tud működni, ha összeszokott, szívesen bejáró, akár baráti viszonyban lévő emberek dolgoznak együtt.” – mesél a STAND csapatáról Széll TamásEgy tányér akkor áll össze, ha három, vagy hat, vagy tizenegy ember együtt tud dolgozni. Ha valaki elmegy szabadnapra, akkor a másik úgy találja ott a pályát, mintha ő hagyta volna ott. Az én elképzelésem szerint a személyzet köré kell építeni az éttermet és nem fordítva. Ez többéves, évtizedes folyamat, de megéri.

A tulajdonos-séfek szándéka szerint nem lesznek meghatározott gyakoriságú étlapváltások, ételekben és azok cseréjében gondolkodnak, szeretnék, ha az étlap fele emblematikus ételeket tartalmazna. Természetesen az étlapon megtalálható a 8 fogásos „Séf Menü”, melyet végigkóstolva a vendégek teljes képet kaphatnak Szulló Szabina és Széll Tamás konyhai filozófiájáról. A STAND ebédidőben és vacsorára várja a vendégeket szombattól.

Fotók: Pintér Árpád 

GastroGangster

Írjon véleményt