Karolina Fűszerkert Étterem

Ki gondolta volna, hogy a festői Tihany dombjának anyatermészettel övezett környezetében fellelhető egy olyan étterem, ami párját ritkítja. A magával ragadó pazar táj olyan egyedi szférát kölcsönöz az étteremnek, ami tényleg egyedülálló. Az Echo Residence Hotel részeként, de külön étteremként is működő egység a balatoni régió legjobbjai közé nőtte ki magát, aminek több oka is van.

Tihany adottságai révén olyan semmihez sem hasonlítható az étterem territóriuma, amit nem lehet utánozni: romantikusan nyugodt és kellemes, közel az Apátsághoz, és mindösszesen negyedórányira Füredtől. A design egyértelműen elegáns, de egyáltalán nem hivalkodóan feszengő, inkább hasonlít egy jóérzésű, laza bisztróra, mindazonáltal az étterem teraszáról elénk táruló látvány kivételes. Kényelmes, szellős vendégteret pasztellszínek és a térségre jellemző dekorációk teszik kellemessé. Mivel a tulajdonos, Sági László – aki nem mellesleg belsőépítészettel foglalkozik – rendelkezik egy kis gyűjtőszenvedéllyel, emiatt elég érdekes tárgyak is helyet kaptak, amik imitt-amott megtörik a teret, viszont óhatatlanul odavonzzák a vendég tekintetét. Az egyik falon ódon tálalószekrény illeszkedik a térbe, amit annak rendje és módja szerint tálalónak használnak, mellette pedig egy igazi ritkaságnak számító tekercses magnó, mely még a mai napig működik. Az étterem borkínálatával szemtől szembe találkozhatunk, mivel a felhozatal szépen sorba rakva incselkedik velünk, teljes tálaló szélességben. És ha véletlenül elfeledtük volna, hol vagyunk, egy régi térképen megcsodálhatjuk a Balatont. Mik is lehetnének jobb díszítőelemek egy tihanyi étteremben, mint a Balatont ábrázoló, eredeti, Medgyessy-Kovács Gyula által alkotott festmények!

A környezet remek adottságai persze még nem azt jelentik, hogy felkerülhet valaki a Balatoni Gasztrotérképre, márpedig ők is felsorakoztak azok közé, akik kihagyhatatlan gasztronómiai élményt nyújtanak. Nagyrészt ez köszönhető a nemrégiben érkezett új konyhafőnöknek, Horváth Ákosnak, aki átvette a kormányt. Hosszas, mindösszesen 20 éves külföldi pályafutás után visszatelepült hazánkba, megjárva Svájc, Franciaország, Németország és Ausztria konyháit. De nem is akármilyen konyhákat! Gregor Hauer mellet, az Gregor’s Fine Dining étteremben részese volt egy Michelin-csillag megfőzésének, és ennek köszönhetően szinte bejárhatta és bedogozhatta az összes németországi Michelin-csillagos éttermet. Olyan séfek mellett tölthetett időt, mint például Christian Jürgens (3 Michelin-csillag), Harald Wohlfahrt (3 Michelin-csillag). Innentől kezdve nem is kérdéses, hogy a tihanyi Karolina Fűszerkert Étteremről még nagyon sokat fogunk hallani. Horváth Ákos konyhája a hagyomány alapjain nyugvó, tradicionális konyha, amit a kinti évek alatt megtanulva hoz be konyhájára és kóstolhatunk meg ételeiben. Azt vallja, hogy mindennek az alapja a francia konyha, és minden neves kinti séf ebből indul ki, ezt veszi alapul, és fejleszti tovább. Semmiképp sem továbbgondolt, újragondolt, így-úgy megcsavart dolgokról van szó, csakis a letisztult ételekről és ízekről. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz meglepetés, és döbbenet ételei láttán, csakis azt, hogy az élmény nincs agyonbonyolítva, érthető, és gourmet minőség. Ákos elmondta nekünk, hogy a jelenlegi étlapja az első az étteremben, még csak puhatolódzik a beszerezhető alapanyagok tekintetében, mert kint ezek másképp álltak rendelkezésére. De a következőn már olyan ételeket fog felsorakoztatni, amit még nem láthattunk náluk.

Miközben ezt elmondta, mi kóstoltunk, és azt kell mondani, ámulatba ejtett minket. Buggyantott tojás, édesburgonyás kecskesajtos krém, spenótsaláta (1990 Ft) egy klasszikus és érthető kompozíciója volt az előételeknek. A Karolina sonkavariációképpúgy, ami füstölt sonkás kocsonya, főtt sonkakrém, kakukkfüves házi sonka (3590 Ft). A leveseknél érkezett egy mennyei Gyümölcsleves (1790 Ft), és egy megdöbbentő, nagyon merész és pikáns Kovászos uborka leves, a hozzá illő kolbásszal. A kovászos uborka leves nálam mindent vitt! Úúú! A főételt is csak magaslatokban lehet említeni, mivel megehettük életünk egyik legjobb rizottóját! Fogas édes mustáros kéregben sütve, medvehagymás rizottóval (5250 Ft). Természetesen a desszertet is próbáltuk, és bár sok szakács ódzkodik a cukrászmesterségtől, Ákos itt is nagyot alkotott. Imádtam! Ánizscukorral grillezett görögdinnye, vanília fagyival (1790 Ft) nagyon-nagyon finom! Az édesszájúaknak pedig kifejezetten ajánljuk a másik desszertet, a Tökmag parfét szőlőragúval (2490 Ft), melynek íze az első falattól az utolsóig elvarázsolt, a színe tökéletesen csábító, a tálalása pedig példára ad okot. A legjobb elmenni, és belekóstolni az á la carte étlapba, mert nagyszerű ízválaszték bárki számára! Az ételek mennyisége több mint elégséges, talán még sok is a négy fogás tekintetében, így ha valaki csak kettő fogást választ és eszik végig, akkor is biztosan jól fog lakni.

Az étteremről még érdemes tudni, hogy rendezvényeket és borvacsorákat is szervez, felvonultatva a helyi borászok sikertételeit. Tehát érdemes néha ránézni az oldalukra, hogy ne maradjunk le az épp aktuális meglepetésekről.

A jövőbeni tervek egyértelműek: egyre jobbat és jobbat alkotni! Abban teljesen biztos lehet a vendég náluk, hogy a tényleg egyedi környezeten kívül rendkívül kedves és vendégszerető fogadtatásban részesül, olyan konyhával, ami párját ritkítja. Nincs más hátra, mint irány Tihany, és miután kipróbáltuk a visszhangot, tegyünk látogatást a Karolina Fűszerkert Étteremben!

AirChef

Fotók: Karolina Fűszerkert Étterem

Írjon véleményt