Porto Balaton

Hogy miért is ad ellenállhatatlan élményt egy étterem, annak több oka is van. A PortoBalatonnak viszont eggyel több! Hogy mindenki érezze, mit is jelent ez, idéznénk egy kedves verset, mely mindent elmond arról, amit a Porto kínál olasz ételein, és kiváló koktéljain kívül!

Olyan elragadó környezetben találhatjuk őket, mely Füred központjában, közel a zsongó korzó vibrálásához, de mégis elég távol ahhoz, hogy idilli élményt nyújtson. Az éttermet egyik oldalról a színes kínálatát felvonultató Zákonyi Ferenc sétány élménye határolja; a másik oldalán lévő terasz viszont a jacht kikötő izgalmas látványára néz, ami szinte belelóg a Balatonba. A Porto Balaton tehát nem véletlen,hogy nevében is közel áll a tóhoz, hiszen idilli, csendes teraszán teljes mértékig kiélvezhetjük a víz csodás látványát.

Az étterem mediterrán hangulatban éli mindennapjait, és a környék szinte egyetlen bella Italia restaurant helye. A kifejezetten jól eltalált, és lokációjához illő olasz feeling szinte elrepít minket a Csizma adriai légkörébe, már-már elfeledtetve velünk, hogy a magyar tenger terül el előttünk. Ehhez mérten természetesen az ételek is ezt tükrözik vissza, a tradicionális olasz konyha sokak által szeretett tételeit felvonultatva. Az előételek között található a Bruschetta Toscana (1490 Ft), a Sült mozzarella saláta (1990 Ft), de jól fekszik rajta a Tonhal tatár (2990 Ft) is. A levesek frontján nem is lehetne más, mint a Toszkán paradicsomleves (1590 Ft), és a nyár színeire hangolt, isteni  Sárgadinnye krémleves (1590 Ft). A tészták között amit a fiatalok nagyon szeretnek – megtalálható a Spaghetti Bolognese (2590 Ft) és Carbonara. Amit viszont kifejezetten ajánlunk, az a Linguine allo Scoglio (kagyló, rák – 3990 Ft), hisz ez tényleg meghozza a vízpart hangulatát. Azt már mondani sem kell – hiszen olasz étteremről beszélünk, hogy rizottó, friss saláta, és különféle halas ételek egyértelműen választhatók, és a Lazac steak kifejezetten ajánlott megkóstolásra (5190 Ft). Gondoltak természetesen a családos vendégekre is, ahol a gyermekek nem mindig a legínyencebb falatokat szeretnék elfogyasztani, ezért Rántott csirkemell falatkák sült burgonyával (1590 Ft) is megtalálható az étlapon, de köreteket külön is kérhetjük nekik, akár csak egy hasábburgonyát is. A Porto természetesen remek pizza kínálattal rukkol elő, ami nem is készülhet másképpen, mint kifejezetten olaszos, vékony tésztás megoldással, feltéttel pedig nem telezsúfolva. Fontos a pizza fronthoz hozzáfűzni, hogy a szakácsot egy nemzetközileg is komoly hírnevet szerzett pizza szakács oktatta, amivel persze elérték azt, hogy a környék legjobb pizzáját teszik elénk az asztalra!

Ezzel még nincs vége az általuk kínált mediterrán hangulatnak, hiszen nincs tengerpart koktélok nélkül, és ezt ők is jól tudják! Ha nem vagyunk éhesek, akkor is javasolt benézni hozzájuk, és látogatást tenni a bárpultnál. Szakavatott, Anglia legjobb bárjait megjárt bártender fog ránk mosolyogni, így nem is kérdéses, hogy csodákat fogunk kapni a poharunkba. Természetesen ki is próbáltuk, és azon felül, hogy annyira dekoratív volt az ital, hogy szinte nem akart az ember hozzányúlni, elrepített minket az ízek birodalmába! Érdemes jól átböngészni a koktéllapot, sőt, azon kívül kérni valamit pláne. A profizmus ezen a téren is megmutatkozott, mert mint jó bártender, kívánságra is elkészített egy italt. Mi volt a kérés? Egy vöröses színű, kissé gyümölcsös, minimálisan fanyar ital, ami még alkoholmentes is. És lásscsodát, körülbelül öt perc múlva már érkezett is, és pont olyan volt, mint amitelképzeltünk!

Azt már mondani sem kell, hogy az étterem olasz vonulatához laza, mosolygós, és profi felszolgálók is dukáltak. Úgyhogy ha Balaton, Füred, és olasz étterem, akkor nem lehet jobb választás, mint a  Porto Balaton!

AirChef

Fotók: Porto Tihany 

 

Írjon véleményt