Kávé elalvás előtt?

Napjainkban egyre népszerűbb az egészségtudatos táplálkozás. A bevásárlólistákról folyamatosan lekerülnek a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek és italok, helyettük inkább táplálkozás-élettani szempontból pozitív hatású élelmiszereket választunk. A kávézás igen elterjedt szokás, de a kávé megítélése a mai napig megosztja a közvéleményt, hiszen ez az ital nem mindenki számára megfelelő választás. A koffein egyes élettani hatásainak a keringési rendszert stimuláló hatás (a pulzusszámot és a vérnyomást rövid ideig, kismértékben emeli), vízhajtó tulajdonság, a gyomornedv elválasztásának fokozása (amely arra érzékenyeknél gyomorégést okozhat, illetve növelheti a refluxos panaszokat) elkerülése miatt sokan amentes kávéalternatívák felé fordulnak.

Mit is értünk kávéalternatíva alatt?

A kávéhelyettesítők a II. világháború idején kialakult áruhiány következtében jöttek létre. A manapság egyre terjedőfogyasztói tudatosság azonban ismét előtérbe helyezte ezeket a termékeket. Több olyan ital ismert, amely alkalmas arra, hogy kiváltsuk vele a kávét. Ilyen például a tea, amelyugyanúgy tartalmaz a koffeinhez hasonló szerkezetű és hatású hatóanyagot. Sokan a kávé íze miatt annak koffeinmentes változatát választják. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kávéból teljesen nem vonható ki a koffein, csupán csökkentenilehet a mértékét. Vannak viszont más lehetőségek is, ha a kávé zamatáról nem akarunk lemondani, de akár egészségügyi, akár elvi okokból el szeretnénk hagyni a koffeinfogyasztást. Ilyen alternatíva a gabonakávé, amely talán még kevésbé elterjedt, de annál ízletesebb választás lehet a kávézás kedvelőinek.

Mit érdemes tudni a gabonakávéról?

A gabonaőrleményből készült ital márkától függően többféle összetételű lehet, érdemes ezekből is azokat választani, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, valamint teljes mértékben koffeinmentesek.

A jól megválasztott gabonakávé a koffein hatásai nélkül teszi lehetővé a kávézás örömének élvezetét,mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus cikóriatartalma miatt pedig az íze igen erősen emlékeztet a közkedvelt italéra. A koffeinmentes gabonakávénak épp ez a mentesség a legnagyobb előnye, hiszen ebből adódóan nagyon széles azoknak a fogyasztóknak a köre, akiknek az étrendjébe könnyedén beilleszthető. Ihatják gyermekek, idősek, várandós és szoptató anyukák, defogyasztható minden olyan betegség esetén is, ahol a koffein problémát okozhat, így például magas vérnyomásnál, szív-és érrendszeri betegségeknél, vagy épp refluxnál.

Mikor és mennyit fogyaszthatunk a gabonakávéból?

Minőségi termékek esetén a gabonakávé bármikor fogyasztható, napszaktól függetlenül. Ha éppen lefekvés előtt kávéznánk egyet, akkor is tökéletes választás, hiszen koffeinmentessége miatt nincs élénkítő hatása. A gasztronómiában is sokoldalúan alkalmazható, például a hagyományosan kávéval készülő desszertek (tiramisu, pohárkrém, pralinék, bonbonok, parfé) is elkészíthetők vele. Az elfogyasztott mennyiség tekintetében figyeljünk arra, hogy bár a gabonakávénak nincs koffeintartalma, de a változatosság és a mértékletesség ebben az esetben is fontos alapelve az egészséges táplálkozásnak.

Milyen étrendbe illeszthető a gabonakávé?

Gyakorlatilag majdnem bármilyen étrendbe beilleszthető. Ha cukormentes gabonakávét választunk, akkor alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók, sőt inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják.Természetesen az ízesítésnél ugyanúgy figyelnünk kell az adott étrendek szabályaira, ezen esetekben például cukor helyett kalóriamentes édesítőszerrel, tejszín helyett sovány tejjel készítsük el a gabonakávét. A gabonakávé egyedülgabona-allergia vagy glutén-érzékenység esetén ellenjavallt.

A jól megválasztott gabonakávé könnyedén a mindennapjaink örömteli részévé válhat az egészségtudatos táplálkozás jegyében. A bármilyen napszakban fogyasztható kávéhelyettesítő tökéletes alternatívát jelent, ráadásul a család minden tagja fogyaszthatja, így akár a közös időtöltés részeként gyermekekkel együtt is iható.

 

Írjon véleményt