Újabb Kristinus siker

2 ezüst, és 3 bronz – azaz 5 dobogós elismerésben részesült a Kristinus Borbirtok az idei Decanter AsiaWine Awards (DAWA) versenyen, ezzel a teljesítménnyel a „legsikeresebb magyar pincészet” lett az induló magyar borászatok között. A rendezvény 50 nemzetközi szaktekintélye 37 ország több mint 3000 termékét értékelte. A Kristinus borbirtok mellett a Csányi; a Vylyan; a Grand Tokaj; a Holdvölgy (Tokaj); a Szepsy (Tokaj) és a MÁD pincészetek képviseltetették magukat a magyar borászatok összesen 20 érmet vehettek át.

 

„Egy Decanter díj mindig nagy elismerés, és annak jele, hogy jó munkát végeztünk a szőlőföldtől a pincészetig. Egyszerre 5 díjat nyerni, és ráadásul országos elsőnek is lenni, megtiszteltetés, illetve visszajelzés egy kemény, de örömteli munkára. Nagyon büszkék és boldogak vagyunk! Reméljük, hogy jelenlegi fogyasztóink mellett számos országba is eljutunk, minél többen tudják majd élvezni a Kristinus borok egyed ízvilágát.” – fogalmazott a kimagasló eredmény kapcsán Florian Zaruba, a Kristinus borbirtok ügyvezető igazgatója.  

A Kristinus borok közül ezüstérmet kapott a Sommelier Merlot 2015, az elért értékelés: 90 pont! A bírák méltatták az ital tiszta, érett illatában megjelenő érett cseresznye; meggy; fekete csokoládés és finom földesség jegyeket, árnyalatnyi kókusszal és meleg hordófűszerekkel kiegészítve. Kóstolva, a bort száraz, közepes savérzet mellett selymes tannin szerkezet, közepes alkohol és test jellemzi. Összességében tartalmas bor, mely a gyümölcsök mellett, fogyasztásra érett karaktert mutat, azonban pár évig még biztosan csak fejlődni fog a palackban. A Sommelier Merlot sikeresen szerepelt egy másik rangos ázsiai versenyen is, a China Wine & SpiritAwards-on aranyérmes lett!

Ugyancsak ezüstérmet szerzett a pincészet egyik legfiatalabb bora, az Utopia 2017, az értékelésénél 90 pontot kapott! Ez az ital 49% Chardonnay; 35% Sauvignon Blanc és 16% Szürkebarát (Pinot Gris) készült, 6 hónapig érlelődött tölgyfahordóban. A közepes testű bor kiegyensúlyozott savait az alma, a licsi és a citrusfélék adják. Összességében szép, lédús ital, de még néhány évig érlelhető. A DAWA bírák szerint: “Az érett körte, a gyógytea és az alma koncentrált rétegei jelennek meg a borban élénk savas maggal és egy lágy, lekerekített citromos textúrával.” Az Utopia ezüstérmet nyert a China Wine & Spirit Awards és a VinAgora 2018 nemzetközi versenyeken is!

DAWA 2018 bronzérmes Kristinus borok:

Sauvignon Blanc Selection 2016 – 87 pont

Megjelenésében tiszta, tükrös szalmasárga színét arany villanások tarkítják. Közepesnél érettebb és kifejezőbb illata a teljes érettségben szüretelt alapanyagról árulkodik. Érett sárga alma és széna mellett a körte és egy kevés marcipán bukkan fel. Kóstolva a bor száraz. Magas savai frissességet adnak a közepes alkoholú bornak. A kortyban az illatban ígért jegyek köszönnek vissza. Közepes lecsengése friss, ugyanakkor a megszokott éretlen sauvignon karaktertől eltérően szép, kerek bor búcsúzik a szájban. Fiatal, hosszú érlelési potenciállal rendelkező bor.

Sommelier Line Pinot Noir 2015 – 87 pont

Tiszta, tükrös halvány intenzitású rubint színét téglás reflexek és széli színeződés teszi még komplexebbé.Visszafogott illata jócskán változik levegő hatására. Az érett eper és a főtt piros bogyós gyümölcsök jegyei mellett, avarosság és bőrös jegyek is megjelennek. Földesség és érlelésből adódó aromák garmadája, csak úgy, mint fahéj szegfűszeg és tarka bors. Összetett illat, melyben komoly szerepet játszik a bor érettségi állapota. A megannyi meleg fűszer a visszafogott hordóhasználat és a lágy bársonyos tanninszerkezet mind-mind egy kiválóan elkészített pinot noir képét rajzolják ki. A nevet nem meghazudtolva remek gasztro-bor!

Cabernet Sauvignon Selection 2015 – 86 pont

Közepesnél halványabb rubint szín, csillogó bordó széllel. A pohár falán lassan lefolyó lábak nagy beltartalmiértékre engednek következtetni. Közepesen intenzív meleg fűszeres illatában szeder, áfonya, dohányosság és szilva váltakoznak. Kóstolva a száraz korty, üde gyümölcsösséggel párosul. Az illatban ígért jegyek mellett közepesen intenzív, lágy tannin-érzet teljesíti ki a hosszú lecsengést. A fekete bogyós gyümölcsök, a savérzet és a test hosszú érlelési potenciállal áldotta meg a bort. Vaddisznó pörkölt és szarvasgombás burgonyapüré mellett teljesedhet ki.

Írjon véleményt