Ízes főételek – kevesebb kalóriával

3+1 apró lépés a csökkentett cukorbevitelért 

A nyár végével a könnyed étkezéseknek is búcsút intünk, és inkább a takaró melegébe burkolózva nassolunk – utána pedig bűntudatunk van a kalóriahabzsolás miatt. Pedig a bikiniszezonon elmúltával sem szabad háttérbe szorítanunk a mértékletes táplálkozást.  Ahelyett pedig, hogy megvonnánk magunktól bármit is vagy valamilyen divatos, önsanyargató fogyókúrába kezdenénk, gondolkozzunk inkább ésszerű megoldásokban. Az Okoscímke.husegítségével pár egyszerű, de hatékony lépést beiktathatunk a mindennapjainkba az kiegyensúlyozottabb étkezés érdekében.  

 

1. Arányosan

Az őszi-téli időszakban jellemző, hogy kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor különösen népszerűek a zsírosabb fogások, azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi következményekhez vezethet. Épp ezért figyeljünk oda, hogy minden főétkezésnek legalább a felét zöldségek, gyümölcsök tegyék ki, és szánjunk naponta minimum 30 percet mozgásra, ez lehet akár egy jó séta is. Fontosak az arányok: egy kalóriadúsabb ebéd után uzsonnára és vacsorára inkább a kímélőbb fogások mellett döntsünk.

 

2, A köztes kalóriák is számítanak

Egy kis csoki, mogyoró, almalé – hiába figyelünk a főétkezésekre, ha közöttük folyamatosan nassolunk. Sokszor nagyvonalúan átlendülünk a nassolással bevitt mennyiség felett, de minden elfogyasztott falat és korty beleszámít a napi kalóriabevitelbe. Az sem megoldás persze, ha kalkulátorral számolgatjuk a kalóriákat, inkább figyeljünk az összetevőkre és az arányokra. Az élelmiszercímkéken minden információt megtalálunk, ezeket alaposan áttanulmányozva el tudjuk dönteni, hogy belefér-e délután egy csokis desszert, vagy inkább az édesítőszeres verziót preferáljuk.

3, Édes élet

A magyar édesszájú nemzet, ahogy a konyhánk is mutatja – legyen szó túrós tésztáról, palacsintáról vagy szilvás gombócról, hiányérzetünk van, ha nem szórjuk meg egy kis porcukorral. A napi ajánlott hozzáadott cukorfogyasztás legfeljebb a teljes kalóriabevitel 10%-a – kb. 12 teáskanálnyi cukor; ebbe beletartozik minden az ételek, italok elkészítéséhez felhasznált cukor, méz vagy szirup, így érdemes mérlegelünk egy-egy fogásnál, hogy tényleg szükséges-e még többet hozzáadni. Ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk az édes ízről: jó megoldás lehet például a gyümölcsök, zöldségek természetes cukortartalmával történő édesítés a főzésnél.

 

3+1, Hidratálás és a kalóriák

Bár sajnos gyakran nem tulajdonítunk neki elég jelentőséget, az ételek mellett az folyadékbevitel mennyisége és minősége sem mindegy. Naponta legalább 8 pohárnyi folyadékot igyunk, ebből minimum 5 pohár víz legyen, a többi jöhet más forrásból, például kávéból, teából, gyümölcsléből, üdítőből. Azonban ebben az esetben sem szabad elfeledkeznünk a kalóriákról, hiszen az italoknak is lehet kalóriatartalma.

 

Milyen legyen tehát egy finom és egészséges főétel? Az Okoscimke.hu videójából ez is kiderül, sőt egy ínycsiklandó receptet is megoszt velünk Főzelékes Feri gasztroblogger, ami cukor nélkül édes.

 

Írjon véleményt