Portum – Fine dining bistro

Talán új kategória, talán nem, minden esetre Budapest gasztronómiai térképe kibővült. Egy olyan hely nyitotta meg kapuit a Corvin-negyedben, majdnem szemben a Bud Spencer szoborral, mely az ő életfilozófiájához passzol: Eszem, tehát vagyok.

A Corvin sétány övezte lokáció mondhatni egy újraalkotott városrész, ahol az irodaházak és lakónegyedek gombamód szaporodnak. Ez az alapvetés igaz a gasztronómiára is, ezért nem is lehetne jobb helyen az étterem.

Az étterem teljesen szerethető igazi, trendi bisztróhangulatával, tágas és kényelmes terével, ugyanakkor letisztult, kicsit skandináv enteriőrjével – így semmi hivalkodó, semmi zavaró elem nem kényszeríti el figyelmünket az ételekről. Fekete Norbert séfnek fantasztikus meglátásai vannak, kinek pályafutása már gyerekkorában kezdődött, és 17 évesen már konyhafőnökként debütált. Az egész hely koncepciója az ő vállán nyugszik: teljes mértékig megvalósítva elképzeléseit sikerült meglepőt alkotnia.

 

Egy bistro, fine dining-ra hangolva. Mit is jelent ez? Minőségi alapanyagot, gyönyörű és kreatív tálalást, viszont mérsékelt, abszolút normál árfekvésben. Természetközeli ételek, és több összetevős tányérok jellemzik az étlapon szereplő tételeket. Az is fontos, hogy az összetevők Kánaánja néhol soknak tűnhet, viszont megértve a séf látásmódját, teljesen értelmezhető. Fekete Norberttől megtudtuk, hogy koncepcióban gondolkozik, ételekben és időszakban is. Felismerhető tányérjai vannak, és pontosan az a cél, hogy egy olyan brand-et hozzanak létre, ami alapjaiban más, mint amit megszokott a közönség. Lényegesnek tartja, hogy külalakban legyenek olyan ételek, amik 3-4 étlapváltás után is visszaköszönnek. Hozzátartozik, hogy odafigyelnek mindenre, hiszen az étlapoknál olyan kész dokumentáció kerül ki a kezéből, ami a szakácsok és a felszolgálók számára is egy komoly biblia az étlapon található tételekkel kapcsolatban. A Portum Bistro egy olyan hely, ahol még a felszolgáló is teljes mélységéig tudja, mi van az étlapon, ami pedig valljuk be, ritka a magyarországi éttermek világában! Természetesen a minőséghez megfelelően passzoló italválaszték is található, ami főleg bor központú, de a pálinkák terén is jócskán tudunk válogatni. 

A tudatosan felépített koncepció – akár a konyha, akár a pálya részét nézzük – feltételezi azt, hogy egyediséget találunk az étterem falai között.

Fotók: Portum

T. B. 

Írjon véleményt