Bronzérmes lett a Barack Thermal Hotel & Spa séfje Kocsis Zoltán és csapata Luxemburgban

A kezdetek óta vezeti a szálloda konyháját Kocsis Zoltán, akinek több mint három évtizede a főzés a mindene. A komplexum konyhája az egyik meghatározó vonzereje a hotelnak, a vendégek kedvelik a házias, ínycsiklandó ételeket. Vannak fogások, amik örök kedvencek és évek óta szerepelnek az étlapon: ilyen az újragondolt „Barackos Somlói” vagy a megunhatatlan alföldi töltött káposzta.

Idén hetedik alkalommal november 24-től 28-ig rendezték meg a világ egyik legnagyobb kulináris versenyét a Villeroy & Boch Culinary World Cupot. Az eseményre több mit 70 ország 2500 versenyzője érkezett a világ minden pontjáról. A rendezvényen a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának, egy szigorúan meghatározott szempontrendszer alapján határozzák meg azt, hogy ki milyen minősítést ér el.  

A több napos eseményen egyéni kategóriában indult a Barack Thermal Hotel & Spa csapata a „melegen elképzelt és hidegen tálalt” menüsorával.  Egy 5 fogásos menüsort és 2 hideg, 2 meleg „finger-food-ot” kellett elkészíteni, kitálalni és egyedi látványtervű kompozícióba kiállítani 180 perc alatt. A versenykiírásban nemcsak az elkészítési időt, de még az adott menüsoron szereplő falatok méretét is meghatározták.

Egy olyan alapanyagra esett Zoltán választása, amit más nem mert bevállalni – a marhagyomrot, a pacalt – és ezt a merész választást értékelték leginkább a pontozásnál a bírák.

A Barack Thermal Hotel & Spa séfjében másfél éve merült fel a gondolat – egy kollégája inspirálta, aki akkor egy szakácsolimpián vett részt -, hogy jó lenne megméretni magát egy rangosabb eseményen. A munkatársak, a szakmában a barátok és a szálloda tulajdonosai is maximálisan támogatták a verseny ötletét, mindenki egy emberként segített a háttérben.A legnagyobb kihívást a felkészülés jelentette, hiszen szellemileg és fizikailag is kimerítő az ilyen alkotó-főzés, ami az utolsó két hétben napi 8-10 órát vett igénybe.

 

A versenyző összerakja a menüt és kipróbálja az ideális elkészítési módot, és lepróbálja tucatszor az ételeket. Ezen kívül meg kell álmodni az elrendezést és azt, hogy milyen dekoráció illik a menüsorhoz. A sütés-főzés mellett figyelembe kellett venni azt, hogy extrém körülmények között – huzatban, neonfényben, hőmérsékletingadozásban – 15 órát lesz kiállítva a kompozíció.

Mindenesetre megérte a több hónapos felkészülés, és a 4 napos kiutazás az összes nehézséggel, hiszen rengeteg gratuláció érkezik – nemcsak kollegáktól, de az étterem új és visszatérő vendégeitől is. Zoltán célja volt a versennyel, hogy bebizonyítsa önmagának, hogy meg tud újulni több év után is a szakterületén. Mindemellett fontos volt, hogy fiatal kollegáit inspirálja és motiválja a főzés szeretetére és a gasztronómia iránti elkötelezettségére.

 

 

 

 

Kocsis Zoltán bronzérmes Word Cup menüsora:

Finger–food: töltött marhagyomor dijoni mártással, gőzölt fogasfilé chilis uborkával, sütőtökös csirkerolád édesburgonyamártással, fürjtojás sárgával töltött libamáj bonbon wasabiszósszal

Hideg előétel: trikolor halsalátával

Leves: tengeri halleves sáfrányos bundás haltejjel

Meleg előétel: töltött fürj sült zöldségekkel és túrógombóccal

étel: pisztáciába burkolt őzgerinc puliszkával, párolt gyökérzöldségekkel és gabona rizottóval

Desszert: málna tükör töltött ostya citrom mousse

Írjon véleményt