Albatros Party Service, csúcsra járatva

Ez az első alkalom, hogy magyar csapat is részt vesz a lyoni International Catering Cup versenyén. Milyen helyezést vártok?

Mindenképpen az első hatba szeretnénk kerülni. Ez a catering szakma legrangosabb versenye, amelyen már elindulni óriási megtiszteltetés. Mindent megtettünk, amit emberileg lehetett, annyi energiát, időt, pénzt fektettünk a felkészülésbe, amennyi tőlünk telt. A világ legjobbjaival szállunk ringbe, itt minden helyezésnek súlya van.

2018 elején megnyertétek az első magyarországi selejtezőt, ezzel szereztetek jogot a lyoni versenyen való induláshoz. Másképpen készültetek fel a nemzetközi megmérettetésre, mint a hazaira?

A Sirha Budapest nagyon kemény volt. Mindenki odatette magát, valamennyi induló presztízskérdést csinált a versenyből. Megtettük, amire képesek voltunk, és nyertünk. Sokan segítettek nekünk, külön meg kell említenem mentorunkat, Nicola Portinarit, aki a lonigói 2 Michelin csillagos La Peca Restaurant séfje. Nélküle a helyezésünk is másképpen alakul. Nyár közepén kezdtük el a felkészülést Lyonra. Az ételeink már most két osztállyal magasabb minőséget képviselnek, mint amit a selejtezőn mutattunk.

Mi volt a felkészülés legnehezebb része?

A menüsorban van egy rákkal töltött pisztráng, amit egy olyan régi francia technikával lehet csak elkészíteni, amit már nem szoktak használni. A másik nehézséget a desszert okozza, mi ugyanis két szakáccsal veszünk részt a versenyen, és nem véletlen, hogy a cukrászat egy másik szakma. Van egy rétegzett torta a menüben, amit a cukrászok közül se tud mindenki jól csinálni.

Hogyan kell elképzelni a lyoni megmérettetést?

Annyiban különbözik egy klasszikus szakácsversenytől, hogy egy rendezvény van lemodellezve. Maga a verseny két napos, az első nap egy tíz órás főzőnap, a második egy öt órás tálalónap. Minden ételből tizenhat adagot kell elkészíteni, ebből nyolcat tányérra szervírozni, nyolcat büféasztalra. Grammra meg van adva, hogy melyik alapanyagból mennyit használhatunk fel, percre meg van adva, hogy melyik ételre, melyik munkafolyamatra mennyi időt fordíthatunk. Nézik a konyha tisztaságát, nézik, hogy mit dobunk ki a szemetesbe, miből mennyit, hány grammot. A hibalehetőség csekély, a pisztrángnál pedig nulla, mivel összesen tizenhat halat kapunk, és tizenhatot kell feltálalnunk. A főzőnap végén mindent berakunk a hűtőautóba, leplombálják az ajtót, a fiúk elmennek aludni, ha tudnak, másnap a zsűri előtt felnyitják a hűtőt, és kezdődik a tálalás.

A fiúk elmennek aludni, ha tudnak?

Igen, ha összejön. Ha pontoznom kellene az izgalmat így a verseny előtt egy tízes skálán, akkor a 15-ös szám lenne az, ami a legjobban leírja az állapotunkat. Többünknek van sportmúltja. Én élsportoló voltam, kenuztam, bajnokságokat nyertünk. Ez most ugyanolyan, egy nagy nemzetközi megmérettetés, ahol a magyar színeket képviseljük, ami óriási megtiszteltetés.

Mi a lyoni International Catering Cup jelentősége?

Én azt látom a catering piacon, hogy olyan öt éve megjelentek a minőségi alapanyagok, a minőségi ételek, a szerviznek egy magasabb kategóriája. Régebben a catering egy kicsit perifériának számított, a nevesebb séfek elkerülték, sokan úgy tekintettek rá, mint ahol a nagyívű, minőségi gasztronómia nem jelenik meg. Ez mára megváltozott. Több cég óriási erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a fejlődés töretlen, és látványos legyen. Lyon ezt a folyamatot erősíti és gyorsítja. A catering felnövőben van.

Fotó: Albatros Catering FB

Írjon véleményt