Bocuse d’Or 2019 final

Az első a dán, a második a svéd, a harmadik a norvég csapat lett.

12. helyen végzett a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjén, a skandinávok tartoltak

Büszkék lehetünk: Pohner Ádám és a magyar csapat az12. helyen végzett a világ legrangosabb szakácsversenyén.

Ez a negyedik alkalom, hogy magyar csapat részt vesz a Bocuse d’Oron. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia óriási eredménynek tartja, amit ez a verseny, és a hazánkat képviselő csapatok a magyar gasztronómiáért tesznek. Itt nem csak a dobogó, nemcsak a legelőkelőbb helyezések számítanak, hiszen ne felejtsük, nyolc évvel ezelőtt Széll Tamás és csapata a tizedik helyen végzett a világdöntőn, három évvel ezelőtt pedig a dobogó legfelső fokára állhatott a Budapesten megrendezett európai válogatón. Nyolc éve, a kezdetekkor szinte sötétben tapogatózott az Akadémia, hogyan kell egy ilyen versenyre felkészülni.

Pohner Ádámék az elmúlt évben azonban már a lehető legprofesszionálisabb körülmények között készülhettek:közben felépült az Akadémia tankonyhája, hihetetlenül komoly gépekkel és eszközökkel. A felkészülést folyamatosan segítették a szakmai iskolákból érkező tanulók, és végül, de nem utolsó sorban két olyan norvég Bocuse legenda is, akik néhány évvel ezelőtt még teljesen elérhetetlenek voltak. Ma már kollégák.

A Bocuse d’Or olyan, mint a Forma 1: ami itt történik, a technológiai fejlesztések, az alapanyagokkal kapcsolatos tudás és tapasztalat mind leszivárog a hétköznapokba. Ez nem csupán a csúcsgasztronómia kiváltsága. Az Akadémia minden alkalommal elérhetővé teszi a szakma és a tanulók számára a felkészülések során megszerzett tudást és tapasztalatot, ezzel motiválva a jövő generációit. Az elmúlt években a magyar gasztronómia hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Fent vagyunk a világ gasztrotérképén, és ez részben a Bocuse d’Ornak is köszönhető. A magyar különítményt Lyonban most már ismerős arcként köszöntik, itt vagyunk, számítunk.

Pohner Ádám és a magyar csapat szereplése ezt a folyamatot tovább erősítette. Eltökélt, kemény munkájuknak köszönhetően ismét bizonyítottuk, hogy Magyarországnak helye van a legnagyobbak között.

Ne felejtsük, vannak olyan gasztronómiai nagyhatalmak, akik be sem jutottak a világdöntőbe (pl. Spanyolország), és Olaszország is csak a zöldkártyának köszönheti, hogy itt lehet. Mi nagyon nagy lemaradást hozunk be ezekhez az országokhoz képest, hihetetlenül gyorsan. És azt se felejtsük, mekkora elvárás nehezedett Ádámra, hogy a Széll Tamás állította mércének meg tudjon felelni. Az eredmény nem a számokban mutatkozik meg, hanem abban, hogy a magyar csapat tovább folytatta ezt az utat, és a fejlődés nem áll meg.

Ott vagyunk az erős középmezőnyben, közvetlen a gasztro nagyhatalmak mögött.

Nagy-nagy gratuláció illeti a magyar csapatot. Két évmúlva itt leszünk, mert itt a helyünk.

 

fotók: Fekete Antonio 

Írjon véleményt