Lezajlott a Bocuse d’Or első versenynapja

Tegnap reggel 8:10-kor Pohner Ádám és a magyar Bocuse csapat megkezdte a versenyzést a Bocuse d’Or lyoni döntőjén. A versenyt idén is óriási érdeklődés övezte, és a lelátón egy magyar különítmény is képviseltette magát.

A magyar csapat kiegyensúlyozottan, magabiztosan és nyugodtan versenyzett, higgadtan kezelték azakadályokat is. A versenyidő alatt történt egy váratlan technikai probléma, elromlott a csapat sokkolója. Ez az eszköz nagyon fontos, arra való, hogy hirtelen lehessen vele lehűteni az ételt. A meghibásodás miatt a magyarcsapat hosszú perceket vesztett, ezt a csúszást azonban a tálalásra sikerült behozni, és nem okozott maradandó hiányosságokat. A helyzetet átmenetileg a mellettünk versenyző marokkói csapat oldotta meg, akik kölcsönadták a sokkolójukat arra az időre, amíg a magyar csapaté rendbejött.

Pohner Ádám, Csillag Richárd és Segal Viktor elégedetten zárták a mai versenynapot. Mindnyájan egyetértettek, hogy mindent meg tudtak valósítani, amit begyakoroltak, a maguk számára felállított követelményeknek maximálisan megfeleltek, és jólérezték magukat a Bocuse d’Or első versenynapján.

Mint arról délelőtt már hírt adtunk, Hamvas Zoltánhirtelen megbetegedése nem tette lehetővé, hogy résztvegyen a kóstolózsűriben, így a helyére – egyeztetve a francia zsűrivel – Széll Tamás ugrott be. Hazánk eddigi legsikeresebb Bocuse d’Or versenyzője zsűriként semújonc, Torinóban, az európai válogatón már ott volt a zsűri elnökségben, így volt alkalma rutint szerezni a kóstolásban is. Kifele a csapatnak elmondta, hogy nálaelőkelő helyen szerepelt a magyar hústál (Tamás a kététel közül csak az egyik zsűrizésében vett részt).

Néhány szó az ételekről:

A hústéma főszereplője a Carré de Veau “Balaton”fantázianevet viseli. A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és egy rendkívül különlegesderelye
A tányértéma a Chartreuse “Hommage Robouchonnevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamintkagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tormásalmasaláta uborkával, zöldspárga, valamint pastis mártás.

Fotók: Fekete Antonio 

 

Írjon véleményt