Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket!

Február 25-én, hétfőn este rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. A fődíjat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand kapta. Az Év Cukrászdája Díjat a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie, az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a Pizza, Kávé, Világbéke kapta. Ismét átadta a Dining Guide az Életmű Díjat, melyet Bíró Lajos vehetett át.

A fődíj bejelentése előtt idén is átadásra kerültek különdíjak. Idei újdonság, hogy a Dining Guide korábban nem vizsgálta az éttermi kávélapokat, idén azonban erre is sor került. A Dining Guide – Nespresso Az Év Éttermi Kávélapja Díjat a Stand Étterem kapta, ahol egy különleges One Eleven kávét szervíroznak fel, amely Molnár Attila, négyszeres magyar baristabajnok soproni pörkölőjében készül. Szintén először adták át a Dining Guide – Royal Bliss Az Év Koktélbárja Díjat, melyet a nemzetközi hírnevet is szerzett Boutiq’Bar tulajdonosa, az ország legismertebb bártendere, Nagy Zoltán vett át. Nem minden terület mondhatja el magáról a hazai vendéglátásban, hogy van egy igazán ikonikus figurája, de a magyar koktélszakma igen. Nélküle ma nem volna ezen a szinten a hazai koktélvilág, ezért is ítélte úgy a Dining Guide, hogy a díj nem kerülhet máshoz, mint Nagy Zoltánhoz. Az idei harmadik új elismerés a Dining Guide – Lánchíd De Luxe Brandy Az Év Szervizembere Díj. Az éttermekben kulcsszerepet játszik a maître, azaz a házigazda, aki meghatározza egy egész étterem miliőjét, hangulatát. A díjat Lizsicsár Miklós, a St. Andrea Restaurant étteremvezetője nyerte, aki híresen szívélyes és gondos jelenlétével egy egészen kiváló budapesti éttermet tesz még színvonalasabbá, az ottani étkezést pedig még emlékezetesebb élménnyé.

A Dining Guide – Az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie kapta, Mihályi László tulajdonos, cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája. A Dining Guide idén úgy döntött, hogy a street food elnevezés helyett az alternatív vendéglátóhely kifejezést használja, hiszen a legtöbb esetben szó nincsen klasszikus utcai ételekről, bent, az éttermekben fogyasztjuk ezeket az ételeket. A Dining Guide – Az Év Alternatív Vendéglátóhelye díjat a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett Pizza, Kávé, Világbékezsebelte be. A Zwack Izabella Borkereskedés – Az Év Borlapja Díj az Arany Kaviár falát díszíti majd. A Dining Guide – Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Farkas Richárd, a Pajta séfje kapta, a Dining Guide – Römerquelle Az Év Séfje Díj tulajdonosa pedig a Borkonyha és a Textúra séfje, Sárközi Ákos. Sárközi Ákosék egyébként dupláztak, a Dining Guide – Unicum Riserva Az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat is ő vette át, és a Textúra étteremnek szólt az elismerés. A Dining Guide – METRO az Év Innovatív Konyhája Díj a Tiszavirág étteremé. A díjat az előremutató gasztronómiát képviselő szegedi étterem séfje, Kurucz Attila vette át.

Idén másodszor adott át a Dining Guide életműdíjat, amivel egy egész életutat, egy teljes munkásságot értékelnek. Egy olyan séfet és étteremtulajdonost kívánt a Dining Guide idén is díjazni, akinek tevékenysége generációkon képes átívelni. A díjat Bíró Lajos kapta. A díjátadón elhangzott, Bíró Lajos egyszerre egy igazi “nagyöreg” és egy modern, örökké nyughatatlan személyiség. Bátorságáról közismert, itthon először mert olyan alapanyagokhoz nyúlni, amelyek addig ki voltak rekesztve a jobb éttermek világából. A magyar gasztronómia egyik nagy megújítója, aki mindig kimondja, amit gondol, még ha az néha sok is.

Ismét független, külföldi szaktekintélyek határozták meg a rangsort

 

A Dining Guide idén is tartotta magát ahhoz, hogy külföldi szaktekintélyeket hoz, akik a végső döntéshozatalt segítik. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően továbbra sem vesznek részt elfogultsággal vádolható inspektorok, a hazai gasztronómiai életben érdekeltséggel bíró, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Crippa vezette, aki a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje. A Dining Guide évek óta dolgozik továbbá Fausto Arrighivel is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.  

Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek, olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak. A Dining Guide nem akarta ezek miatt szűkebbre szabni a tíz legjobb étterem listáját, így idén is 10+2 éttermet listáztak az ország legjobbjaiként.

Új csúcséttermet avattak, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat a Stand kapta

 

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj birtokosa 2019-ben a Széll Tamás és Szulló Szabina vezette Stand 94+ ponttal. A Dining Guide ítészei szerint a Standban a nemzetközi mércével is tökéletesen helytálló szakmai munka, a befektetett hit és energia egy olyan éttermet eredményezett, melynek további, nemzetközi eredményeiről minden bizonnyal fogunk még hallani a közeljövőben. Az ország legjobb szakemberei közül került ki az a négy ember – a séfpároson kívül Hamvas Zoltán és Csahók Ibolya –, aki megálmodta és létrehozta Magyarország legújabb csúcséttermét. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtaláljuk a sok éve tökéletesített, ikonikus gulyáslevest és a somlóit is, és nem hiányozhatnak olyan hazai büszkeségeink sem az étlapról, mint a kecsege vagy a kacsamáj.

A Standot követi 93+ ponttal az Onyx. Az Onyx a magyar éttermek világában 2018ban történelmet írt: elsőként érdemelte ki a két Michelin-csillagos minősítést. A második csillag érkezése óta az eddigieknél is hangsúlyosabban, valódi nemzetközi kulináris úti cél. Az étterem konyháját 2016 óta Mészáros Ádámvezeti biztos kézzel, 2017 óta Mártha Róbert cukrászséffel kiegészülve. Található ma is az étlapon halászlé, libamáj, töltött paprika vagy a „Túró Rudi” desszert, természetesen a hagyományostól elrugaszkodott módon készítve és tálalva.

93 ponttal a tavalyi győztes, a Costes következik. Színvonalából az étterem semmit nem veszített. A hazai fine dining éttermek úttörője és állócsillaga 2010 óta őrzi Michelin-csillagát. Palágyi Eszter konyhafőnök magabiztos vezetése alatt ma már határozottan magyar alapanyagokra épít a menüsor. Olyan hagyományos magyar ételeket kóstolhatunk kortárs és rendkívül esztétikus megjelenésben, mint a csipketészta, a halászlé Fertő-tavi harcsából gyufatésztával, a paradicsomleves betűtésztával, a sárgaborsó­főzelék vagy a somlói galuska. Gazdag az étterem vadkínálata: az étlapon szarvas, vaddisznó; a céklával és kávéval készülő vadgalamb pedig a Costes signature étele.

92 pontos a Borkonyha, a Costes Downtown, valamint a Babel. A Sárközi Ákos vezette Borkonyha szépen összeállított, „tiszta ízű” tányérjain egyre hangsúlyosabbak a magyar konyha klasszikus elemei, legyen az kocsonya, puliszka vagy Fekete-erdő­desszert. A Costes Downtown konyhafőnöke, Tiago Sabarigo az utóbbi évben egymás után mutatott be újraértelmezett klasszikus magyar fogásokat, harcsát túrós csuszával, vadast, mákos gubát, máglyarakást és szilvás gombócot. A top éttermi kategória egyik legszínvonalasabb reggelijét is itt találjuk. A Babel Budapest egy nagyon egyedi felfogású, a divatos „nordic cuisine” stílus jegyeit is hordozó konyhát képvisel. Az artisztikus felfogású Veres István születési helyéről, Erdélyből származó, az ottani gasztronómiára jellemző alapanyagokkal kísérletezik. Így kerül erdélyi széna és gyógynövények a menüsorba; ikonikus fogásuk, a tojásos nokedli visszakerülése az étlapra pedig mindenképpen üdvözlendő.

91 ponttal szerepel a kalauzban a MÁK, valamint a St. Andrea Restaurant. A MÁK igazi állócsillag a hazai gourmet éttermek világában, állandó vendégkör, rajongótábor kíséri. Mizsei János szinte az étteremben nőtt fel és válik a szemünk előtt egyre karakteresebb séffé. A St. Andrea Restaurant rendszeres teltházzal fut, magabiztosan képviseli az innovatív, modern magyar konyhát. Az elegáns étterem bátran vállalja a marhapörköltet, töltött káposztát, véres hurkát és mákos gubát, a Békés megyei származású Barna Ádám séf jó ízléssel alkotja újra a magyar polgári és vidéki konyha klasszikusait.

Új belépő 90 ponttal a Textúra, Sárközi Ákos és a Borkonyha csapatának új étterme. Koncepciózusan alkották meg, az étterembelsőt egy geometriai tétel köré építették, Georgij Voronoj ukrán matematikus Voronoj­celláinak elméletéből kiindulva, amely az enteriőrön túl a sült kacsamáj mousse előételben a tányéron is megjelenik.

A Dining Guide TOP10+2-es listájának egyetlen vidéki szereplője, az Anyukám Mondta 90 pontot érdemelt. Hazánk egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. Az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtteki magát az Anyukám Mondta. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek és a házilag savanyított zöldségeknek is.

89 ponttal az Olimpia következik a sorban. Az Olimpia egy fogalom a hazai gourmet éttermek világában. A progresszív attitűdért Ádám Csaba tulajdonos/séf felel. A naponta változó, táblás kínálatáról híres étterem kerül minden sallangot, a pincehelyiségben zajló teljesítmény önmagáért beszél.

A TOP10+2-es listát 89 ponttal Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár zárja. A várnegyedbeli étterem egyszerre őrzi saját hagyományait, ugyanakkor képes a megújulásra is. Egyes orosz fogásait több mint 25 éve készítik és tökéletesítik, az utóbbi években pedig hazai édesvízi halas ételekkel bővítették a menüsort, és az eddigieknél jóval hangsúlyosabban jelennek meg fogásaikban a magyar alapanyagok. Champagne vacsorák és hétvégi pezsgős reggelik színesítik az étterem életét, a konyha élén Kanász Lászlót találjuk.

 

Bemutatkozott a „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulás

 

Az idei gála legkülönlegesebb momentuma a „Made in Hungary” Top Gasztronómia Társulás létrehozásának bejelentése volt. Útjára indul ugyanis egy nagyon különleges és sokra hivatott vállalkozás. A „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulást a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hívta életre a 20 legjobb hazai étterem részvételével. A társulás célkitűzése a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyagkettősének összekapcsolása a legjobb magyar séfek teljesítményével.  Az első ilyen alapanyag-választás a kacsamáj és a magyar borászat csúcsteljesítménye, a 6 puttonyos Tokaji Aszú. A külföldön is elismert presztízs hazai alapanyag, a kacsamáj, valamint a legismertebb magyar bor, a Tokaji Aszú a topséfek kezében egy „Made in Hungary” elnevezésű fogássá változik. Február 26-tól a TOP20 étterem étlapjain a „Made in Hungary” logó feltüntetése alatt mindenki számára elérhetővé válik és rendelhető az adott étterem „Made in Hungary” kacsamáj és Tokaji Aszú koncepciója.

 

„Ez a párosítás mindenki számára ismert, de az utóbbi évtizedekben inkább csak fogalmi szinten volt tetten érhető a magyar gasztronómiai kínálatban” – árulta el Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója. „A „Made In Hungary” missziója az ilyen megkérdőjelezhetetlen hazai brandek új kontextusba helyezése a legtehetségesebb magyar topséfek bevonásával. Ezáltal egy olyan unikális minőséget hozunk létre, amely a hazai és nemzetközi szinten is értelmezhető új kategóriaként jelenhet meg az éttermek étlapjain.”

 

A „Made in Hungary” alapító séfei:

Anyukám mondta / Dudás Szabolcs

Arany Kaviár / Kanász László

Babel / Veres István

Baraka / André Bicalho

Borkonyha, Textúra / Sárközi Ákos

Costes / Palágyi Eszter

Costes Downtown / Tiago Sabarigo

Fricska / Nagy Szabolcs & Giczy Andor

Kistücsök / Jahni László

Kollázs / Győrffy Árpád

MÁK / Mizsei János

Olimpia / Ádám Csaba

Onyx / Mészáros Ádám

Platán / Pesti István

Salon / Wolf András

St. Andrea Restaurant / Barna Ádám

Stand, Stand25 / Széll Tamás & Szulló Szabina

Tama / Erdei János

 

A 2019-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

 

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Stand

Különdíjak:

 

Dining Guide – Römerquelle Az Év Séfje Díj / Sárközi Ákos / Borkonyha & Textúra
Dining Guide – METRO Az Év Innovatív Konyhája Díj / Tiszavirág Étterem
Dining Guide – Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díj / Farkas Richárd / Pajta
Dining Guide – Unicum Riserva Az Év Legígéretesebb Konyhája Díj / Textúra
Dining Guide – Royal Bliss Az Év Koktélbárja Díj / Boutiq’Bar
Dining Guide – Lánchíd De Luxe Brandy Az Év Szervizembere Díj / Lizsicsár Miklós / St. Andrea Restaurant
Dining Guide – Zwack Izabella Borkereskedés Az Év Borlapja Díj / Arany Kaviár
Dining Guide – Nespresso Az Év Éttermi Kávélapja Díj / Stand Étterem
Dining Guide Életmű Díj / Bíró Lajos
Dining Guide Az Alternatív Vendéglátóhelye Díj / Pizza, Kávé, Világbéke
Dining Guide Az Év Cukrászdája Díj / Mihályi Patisserie

 

Top 10 +2 étterem:

 

Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs, séf
Arany Kaviár – Kanász László, séf
Babel Budapest – Veres István, séf
Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Costes – Palágyi Eszter, séf
Costes DowntownTiago Sabarigo, séf
MÁK – Mizsei János, séf
Olimpia – Ádám Csaba, séf
Onyx – Mészáros Ádám, séf
St. Andrea Restaurant – Barna Ádám, séf
Stand – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
Textúra – Sárközi Ákos, séf

 

 

Írjon véleményt