A világhírű nomád séf, Santiago Lastra Budapest vendége

A San Pellegrino által a 10 legjobb fiatal skandináv séf közé választott mexikói származású tehetség, Santiago Lastra Rodriguez hamarosan Londonban nyitja meg éttermét, előtte azonban még Budapesten mutatja meg senkivel össze nem hasonlítható stílusát. A helyszín a St. Andrea Restaurant, a világhírű séf magyar partnere pedig Barna Ádám.

Április 11-én és 12-én este a St. Andrea Restaurant egy különleges négykezes vacsora helyszíne lesz. Az EatWelleseménysorozat keretében a mexikói Santiago Lastra, a St. Andrea Restaurant séfjével Barna Ádámmal közösen állította össze 8 fogásos menüsorát, melyet együtt prezentálnak majd. Talán éppen ez a pop-up vacsora lesz az utolsó állomás a vándorló nomád életében, ugyanis hamarosan London belvárosában nyitja új, saját éttermét, Kol Restaurant néven.

       

Santiago Lastra Rodriguezt szakmájában a nomád séfként szokták emlegetni. Hitvallása szerintmexikói szívvel, és mindig helyi, szezonális alapanyagokból főzi élénk és ízletes ételeit. Az elmúlt években vacsoraestekkel turnézta körbe Európát, miután 2017-ben – René Redzepi jobbkezeként – kutató/fejlesztő séfként segítette hazájában a Noma mexikói pop-up eseményét. Kulináris tudásának köszönhetően ezidáig 26 országba jutott el világszerte, erre az utazó, vándorló életformára utal a nomád jelző is. Dolgozott már a spanyol Mugaritz étteremben is, ami jelenleg a világ 6. legjobbja, de skandináv útja során a koppenhágai Bror étteremben és a Nordic Food Lab-ben is megfordult. A San Pellegrino a 10 legjobb fiatal skandináv szakács közé választotta 2015-ben. A nomád életstílus számára fontos pillanatokról, momentumokról szól. Arról, hogy mindig máshol mutatja meg szülőhazájának, Mexikónak értékes konyháját, nem pedig szegényebb arcát. Vallja, Mexikóban az étel mindig az élvezetről szól: „A mexikói konyha egyike azon kevés konyhának, amit, ha megkóstolunk, érezzük az emberek lelkét is. A mexikói konyhát az teszi olyan különlegessé, ahogy boldogsággal tölt el minket az étel élvezete.”

A St. Andrea Restaurant séfje, Barna Ádám az egykori Monarchia területére jellemző tradíciókból és alapanyagokból inspirálódva készíti letisztult ételeit. Konyháját átjárja a vidéki szellemiség, mely a nagyvárosi pompával ötvözve nyújt igazán egyedi gasztronómiai élményt. A St. Andrea Restaurantévről évre egyre sikeresebb, a séfet hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja, a Dining Guide 2018-ban az Év Séfjének választotta, az étterem azonban megmaradt ugyanannak az őszinte, kedves és barátságos helyszínnek, ahová mindig jó visszatérni, mert feltöltődik az ember. Először fordul elő az étterem történetében, hogy egy vendégséfet is köszöntenek a konyhán.

A két séf nem először találkozik. Grúziában tavaly nyáron egy hetet töltöttek együtt. A magyar séfnek akkor is feltűnt, hogy Santiago ikonikus ételeit, melyeket szívesen készít a külföldi főzéseikor, hogy ezeken keresztül mutassa meg a mexikói konyha jellegzetességeit, mindig a legjobb minőségben beszerezhető és emblematikus helyi alapanyagokkal ötvözi. Így lesz ez most is: „A taco-hoz alapesetben rákot használt volna, de mindenképp ránk jellemző alapanyagot akart használni, ezért esett a választás a pisztrángra kaviárjával.” – meséli a közös tervezés folyamatát Barna Ádám, a St. Andrea Restaurant séfje. A ceviche-t pedig Magyarországon nem halból készíti, hanem egy nagyon izgalmas zöldséges változatot tálal majd, mely megint csak adja magát áprilisban. A menü megírása előtt átbeszéltük a helyi jellegzetességeket, a szezonális alapanyagokat, hogy egyáltalán mi az, ami szóba jöhet ebben az időszakban.”

A „nomád séf” név mindent elárul Santiago stílusáról, rengeteg hatás érte az évek alatt, amit utazással töltött. Sokkal inkább világra nyitott az ő stílusa. Ami viszont a konyhánkban közös, az a hasonló, erős identitás.” – jellemzi konyhájuk stílusát Barna Ádám, a St. Andrea Restaurant séfje.

Bár a St. Andrea Restaurant először helyszíne négykezes vacsorának, egyik séf sem aggódik amiatt, hogyan fér meg “két dudás egy csárdában”. „Az élményszerzés a közös cél, mindenki érkezik a saját ételével, tudja a feladatát. Nagyon szeretem a közös főzések hangulatát, legyen az a NespressoAtelier, ahol nagyon jó hangulatban teltek a főzések vagy a már említett grúziai út tavaly nyáron.” – magyaráz Barna Ádám, séf. „A kollegáim is nagyon várják a közös főzést,hiszen mindnyájunkat új impulzusok érnek ilyenkor. Reméljük a St. Andrea Restaurant már meglévő törzsközönsége és új vendégeink is élvezik majd a nomád séf ételeit, és a tőlem megszokott stílusú „szentandreás” fogásokat.”

Az április 11-i és 12-i vacsorák menüje:

Amuse bouche
Pisztráng, chili, homoktövis taco
Répa, retek, földimogyoró ceviche
Marhanyelv, chirmole, újkrumpli
Mangalica, répa, borsó
Spárga, citrom
Alma, körte, kukorica
Petit four

A vacsorával kapcsolatban bővebb információk:

http://standreaborbar.hu/programok/santiago-lastra-x-barna-adam-negykezes-pop-up-vacsora/

https://www.facebook.com/eatwellbudapest/

 

Írjon véleményt