Magyar aranyérem az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsversenyen

Budapest, 2019. március 14. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pacsai Martin nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett verseny második helyén Jure Dretnik, míg harmadik helyén Tim Guadanigno szlovén hallgatók végeztek.

A nyertesek fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel egyetemben.

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése.

A tavalyi nagy sikerű verseny után idén is a BGE KVIK adott otthont e rangos nemzetközi versenynek, melynek témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

Az idei versenyen 4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató – Pacsai Martin és Tóth Attila – mérte össze tudását. A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból,fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételtkészítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.

Az első három helyezett:

1. helyezett: Pacsai Martin, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország 
2. helyezett: Jure Dretnik, College of Hospitality and Tourism Maribor, Szlovénia 
3. helyezett: Tim Guadanigno, Higher Vocational College for Hospitality and Tourism Bled, 

  Szlovénia

 

A kelet-európai döntő első helyezettje meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, melyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek.

Az első helyezett magyar versenyző Pacsai Martin profi étele az akasztói sziki ponty és homárhab csicsóka és kapor variációkkal volt, a háziasszonyi étele pedig posírozott ponty rántott sütőtökkel és citrusokkal.

 

 

„Büszkék vagyunk rá és egyben elismerés Egyetemünk számára, hogy az idén is mi rendezhettük meg e rangos nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. Hallgatónk első helyezése pedig ismét bebizonyította, hogy kiváló gasztronómiai képzést kínálunk. A versenyt életre hívó szervezetek célja összhangban áll a BGE céljaival, hiszen a turizmus, a vendéglátás és a kereskedelem területén, oktatási és kutatási tevékenységünk során is kiemelten foglalkozunk a fenntartható fejlődéssel, a biodiverzitás megőrzésével” – mondta el Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai    gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

A verseny nemzetközi zsűritagjai:

Gérard Marquoin, Ex-President of the competition „One of the best apprentices in Europe”
Michel Mouisel, Ferrandi-Paris
Jean-Baptiste Gailly, Catering school of Dinard

 

A verseny magyar zsűritagjai:

Andrejszky Zoltán, The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája
Gran József, AccorHotels Hungary
Lipták György, Flow Specialty Coffee Bar Bistro
Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem
Palotás Péter, The Fishmarket
Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)
Szűcs Dániel, korábbi aranyérmes versenyző és BGE KVIK hallgató
Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia
Zírig Árpád, Magyar Konyha

 

Írjon véleményt