Megszületett Magyarország étele 2019.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) 2019. évben második alkalommal hirdette meg a Magyarország étele elnevezésű, élőmunkás meleg konyhai szakácsversenyét, melyhez a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerként csatlakozott.

A verseny fővédnökei:

Dr. Nagy István, Agrárminiszter
Dr. Rétvári Bence, Miniszterhelyettes, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A verseny rendezői olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várták, mely alkalmas lehet arra, hogy „Magyarország étele 2019” címet elnyerje. 

Elvárás volt, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Fontos szempont volt még, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljen az étel, melynek nettó 1000 Ft/adag nyersanyagnormából kellett kijönnie.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben épp úgy megtalálható volt a vad, a hal és sertés, mint a mangalica és a kacsa. Minden étel tartalmazta a verseny során kötelezően használandó alapanyagot, a darálthúst és a Naszálytej, Zöldfarm BIO Tejfölt. 

A díjkiosztó ünnepség Dr. Pleva György Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági hivatal (NÉBIH) köszöntőjével kezdődött, aki elmondta, hogy az egész iparág számára fontos, hogy az ilyen versenyeken a szakácsok, séfek inspirálódjanak és fejlődjenek. Mivel a felkészülés során az élelmiszerbiztonságról meglévő tudásuk is fejlődhet, ezért örömmel vettek részt szakmai partnerként a versenyben.

Őt Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök egyesületének elnöke követte:

„A honvédelemnek sok oldala van, mi most gasztronómiai perspektívából közelítettük meg. Séfklub elnökeként hiszek abban, ha oly sok év után, a hazai szürkeállományra támaszkodva, addig még nem létező receptúrákat alkotunk meg, és azt éttermekben elterjesztjük, akkor az a gasztrokultúránk fejlesztésén felül turisztikai tényezővé is válhat. Ha merünk nagyok lenni, akkor az rövid és hosszú távon is az identitásunkat és nem utolsó sorban a nemzetközi megítélésünket erősíti. A versenyben erős mezőnyt és jelentős túljelentkezést tapasztaltunk, ezért nehéz helyzetben volt a zsűri, de úgy látom szigorú, szakmai alapú és jó döntés született.” – fogalmazott.

 

Továbbolvasom: https://magyarorszagetele.hu/2019/03/26/megszuletett-magyarorszag-etele-2019/ 

 

forrás : magyarorszagetele.hu 

Írjon véleményt