Tudod hol ihatsz salvadori kávét?

Kedvenc koffein-tartalmú italunk, a kávé hosszú utat jár be, mire a csészénkbe kerül. Számos kontinensen termelik világszerte, Afrikától kezdve, Ázsián át egészen Közép- és Dél-Amerikáig. Ezek közül az egyik legkiválóbb termőhely Salvador, egy apró közép-amerikai ország, amely magaslati tájainak, mérsékelt éghajlatának, kristálytiszta vizeinek és vulkanikus talajának köszönhetően ad otthont a világ egyik legmegbízhatóbb, kiemelkedő minőségű kávéjának. De vajon mitől olyan különleges a salvadori kávé, és hol tudjuk itthon megkóstolni?

A termőhely jellegzetességei kétségkívül visszaköszönnek egy csésze kávé ízvilágában. A jó kávé alapfeltétele pedig nem más, mint a kávécserjék számára ideális talaj és mikroklíma, továbbá fontos, hogy a farm lehetőleg 1000 méter felett helyezkedjen el. Számos ilyen feltételekkel rendelkező, magaslatividéken található családi farm létezik Salvadorban, ahol a kávétermelés gyökerei egészen az indiánokig vezethetők vissza.
 

A kicsinyke közép-amerikai országban az arabicakávé több variánsát is termelik, amelyek mind más karakterrel rendelkeznek. Az egyik ilyen tipikus arabica fajta a Sarchimor, ami kimondottan a magaslati tájakon érzi jól magát. „Nedvesen hántolt”, azaz semi-washed módon dolgozzák fel, ami azt jelenti, hogy a kávébabokat a szüret után 4-5 óráig félig kierjesztik, összesen kétszer szárítják, és viszonylag hamar lehántolják pergamen héját. Kifejezetten alkalmas sötét pörkölésű, olasz stílusúkávé készítésére. Selymes textúra jellemzi, továbbá kellemesen savas, méghozzá anélkül, hogy túl gyümölcsös ízű lenne.

A Pacas-t Salvadorban fedezték fel először 1949-ben, amely a Bourbon és a Caturra természetes mutációja.  „Mézes”, azaz honey meal eljárással dolgozzák fel, amelynek lényege, hogy a gyümölcshúst hagyják teljesen megérni a kávébabban, majd ezután szárítják ki. A fajtának eredendően édeskés az ízvilága, és leginkább a világostól a közepesig terjedő pörkölés áll jól neki. Kiegyensúlyozott savasság, valamint egyedülálló szilvás zamat jellemzi.

A Pacamara egy hibrid arabica variáns, amelyet az 1950-es évek végén a Salvadori Kávé Kutató Intézet a Maragogype és a Pacas fajták keresztezéséből fejlesztett ki. Leginkább világostól a közepesig terjedő pörköléssel készítik. Kóstolásakor tiszta, élénk savakat és sötét gyümölcsökre emlékeztető ízvilágot érezhetünk leginkább.

A jó hír pedig az, hogy az imént felsorolt három különleges salvadori arabica variánst, amelyek egyenesen az ország középső régiójában fekvő Santa Cristina kávéfarmról érkeznek, mostantól itthon is bármikor megkóstolhatjuk. A nemrégiben megnyílt, saját pörkölővel felszerelt Cafe Marcellougyanis kimondottan ezekre, a salvadori, single origin kávékra specializálódik, és Budapest 2. kerületében várja a kávé szerelmeseit. A kávézóban ráadásul a már fent is említett single origin micro-lot kávék közül választhatunk, amelyek nem csupán azonos fajták válogatásából és ugyanarról a farmról – jelen esetben a Santa Cristinárólszármaznak, de ugyanazon évjáratban is szüretelték őket. Itt az ideje tehát, hogy elmerüljünk az izgalmas salvadori kávékultúrában, és igaz különlegességekkelkezdjük, vagy éppen zárjuk a napjainkat.

Café Marcello címe: 1023 Budapest, Frankel Leó út 12.

 

Írjon véleményt