Kóstold meg a világot! Top 5 gasztrofesztivál

Az Emirates összegyűjtötte a legérdekesebb ételfesztiválokat, ahová a magyar utazók is könnyen eljuthatnak Budapestről. Hong Kong street food-ja, Ausztrália népszerű fúziós vacsorája, Dubaj sztárséfektől hemzsegő éttermei, Szingapúr konyhájának színes forgataga és Phuket élénk felvonulásokkal tarkított vegetáriánus parádéja az ételkedvelők kedvenc úticéljai közé tartoznak.

 

Gombóc fesztivál – Hong Kong

 

Kínában nincs nemzeti ünnep nagyszabású lakomák nélkül, ami igazán nem meglepő egy olyan országban, ahol azt: “Hogy vagy?” úgy kérdezik meg, hogy: “Ettél ma már rizst?”. Létezik olyan nemzeti ünnep is, amely egy konkrét étel, mégpedig a zongzi köré szerveződik. Ez a kínai holdnaptár ötödik havának ötödik napján tartott gombóc fesztivál. A fesztivál ideje alatt Hong Kongot ellepik a zongzi árusok, így a város minden pontján kapható ez a speciális, ragadós rizsből készült kis batyu, amit bambusz-, lótusz- vagy banánlevélbe tekernek, és gyümölccsel, hússal vagy magvakkal töltenek meg.

A legenda szerint, amikor a kínai császár elüldözte az egyik hűséges miniszterét, a férfi bánatában követ kötött magára és a folyóba ugrott. Az emberek Hong Kong-szerte hallottak a szomorú esetről, és zongzikat dobáltak a vízbe, hogy megvédjék a minisztert a ragadozó halaktól. A szomorú esetről a hong kongiak sárkányhajó felvonulással szoktak megemlékezni.

Zongzi talán épp nincs az étlapon, azonban az Emirates Budapestről induló járatain olyan tradicionális ázsiai fogásokat szolgálnak fel, melyekkel a gasztronómiai utazás, már a levegőben elkezdődik.

 

Ízleld meg Ausztráliát! – Adelaide és környéke

 

Megosztjuk az asztalunkat és megosztjuk a meséinket.” – ez a mottója Adelaidelegjelentősebb ételfesztiváljának. Itt tényleg minden az ausztrál ételekről és borokról szól, hogy az is megismerkedhessen a kontinens gasztro-kultúrájával, akinek nincs lehetősége bejárni ezt a hatalmas országot. A tíz napon át tartó fesztivál csúcspontja az adelaide-i Glasshouse étteremben rendezett vacsora, ahol a világ legjobb séfjei közösen tervezik meg a csak ezen az egy estén felszolgált menüt, és saját kezűleg készítik el az egyes fogásokat. A szerencsés vendégek akár el is beszélgethetnek velük egy-egy pohár bor mellett. Az ausztrál konyha különlegességei, a csúcsgasztronómiát képviselő éttermek vezető séfjei most csak egy repülőútra vannak, ugyanis az Emirates járatai naponta indulnak Budapestről Adelaide-be, dubaji átszállással.

 

A nagy ételfesztivál – Szingapúr

 

Túlzásnak hangzik, pedig a legkevésbé sem az, hogy a Szingapúri Nagy Ételfesztiválon minden megtalálható, ami a konyhaművészettel kapcsolatos. Thai, maláj és vietnámi fogások, tradicionális és modern ételek egy asztalon, levesek, főételek és desszertek, az olcsó street food-tól a fine dining-ig. Autentikus fogások az utcai árusoknál, vagy a legjobb szingapúri éttermek séfjeinek főztje? Itt minden megtalálható, ráadásul a papírtányérról elfogyasztott fogások épp úgy a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek, mint a nagy műgonddal feltálalt ételek, így mindenki biztos lehet benne, hogy a színvonal miatt egy percig sem kell aggódnia. Szingapúr az év bármely szakában megér egy utat, aki tehát épp most kapott kedvet hozzá, hogy a saját szemével is megcsodálja, az naponta négy Emirates járat közül választhat.

 

Dubaji Gasztro-fesztivál

 

Ez a fesztivál olyan, mint minden Dubajban: grandiózus, lenyűgöző, innovatív és minden téren a legmagasabb minőséget kínálja. A háromhetes fesztivál alatt a város 21 étterme kínál speciális, háromfogásos menüt, így adva meg minél több embernek a lehetőséget, hogy kipróbálhassák, milyen is az igazi csúcs-gasztronómia. Pop-upéttermek a tengerparton, élőzene a még teljesebb élményért, és food truckok azoknak, akik a Közel-Kelet konyhájára kíváncsiak. Az Emirates naponta induló járata már kevesebb mint hat óra alatt iderepít mindenkit, aki a világ legjobb éttermeinek séfjeitől szeretne tanulni, vagy épp Dubaj környéki falvakban ismerkedne a környék autentikus fogásaival.  

 

Vegetáriánus fesztivál – Phuket

 

Másnéven a Kilenc Istencsászár fesztiválja. A legenda szerint a 19. században egy kínai színházi társulat érkezett Phuketre, melynek tagjait néhány hónap elteltével egy rejtélyes betegség döntött ágynak. A színészek úgy hitték, hogy ez az Istencsászárok bosszúja, amiért megfeledkeztek róluk, ezért azonnal szigorú böjtbe kezdtek. Néhány nap elteltével, ha lassan is, de javulni kezdett az állapotuk.

Erre emlékeznek a helyiek a 9. holdhónap 9. napján, így Phuket lakosainak ez a nap még mindig elsősorban egy nagyon fontos vallási ünnep. A gasztro-turisták számára azonban ekkor kezdődik a világ egyik legjelentősebb vegetáriánus fesztiválja. Minden csupa szín, a lédús gyümölcsökből és ízletes zöldségekből készült fogások pedig végtelen mennyiségben sorakoznak az utcai árusoknál. Akik elmerülnének Phuketszámtalan csodájában, azokat az Emirates menetrendszerinti járatai minden nap elviszik Dubajba, onnan pedig egy átszállással elérhető a thaiföldi sziget.

 

 

Írjon véleményt