Van már “Mátkád”

A Mátka egy olyan nagyvárosi kisvendéglő, ahol szeretettel és könnyedén mutatjuk meg, mit is jelent számunkra az, hogy magyaros. Egy kedves és nyitott hely, ahova beülhetsz egyedül vagy társasággal egy vasárnapi ebédre, a hét bármelyik napján. Ahol szívesen üldögélsz akár órákon át, bármikor amikor egy ízletes fogásra, pár pohár finom borra vagy épp egy ütős koktélra vágysz.

Olyan újhullámos magyar étterem, ahol ismeretlen ismerősök várnak rád: a mai ízléshez igazított, újszerű magyar konyha izgalmas ízei. Turistaként megtalálod a hagyományos magyar fogásokat, itt élőként pedig a gyerekkori kedvenceidet – de nem pont úgy ahogy a nagymamád készítette. Az ételek és italok ismerős hangulatot és ízeket idéznek fel, egy kis csavarral, mai technológiával elkészítve, merészebben, frissebben és könnyebben. Fontosnak tartjuk, hogy megmaradjon a konyha és a hely őszintesége, természetessége, ne legyen semmi erőltetett vagy túlzásba vitt. Természetesen a finom fogások mellé olyan borokat párosítunk, illetve javaslunk a vendégeknek, melyek meghatározó magyar borvidékekről, pincéktől származnak, de minőségi ginek, koktélok is megtalálhatóak kínálatunkban, melyeknek inkább a külleme magyaros vagy inkább „mátkás”.

A Mátka része a kultúránknak, tovább építi a hagyományainkat és újakat hoz létre. Nálunk nem csak a tányérodon találkozol a népi hagyományokból táplálkozó, mégis urbánus és kortárs elemekkel, de a berendezésben is. Egy otthonosan eklektikus, felismerhetően magyaros, mégis modern környezetet hoztunk létre, olyan iparművészek segítségével, akik hasonlóan látják a világot. A magyar designerek munkái – mint például Hitka Viktória porcelánokra festett kedves üzenetei – mellett felbukkanhat a nagyi komódja, vázája vagy egy sarokban megbújó porcelán őzike.

A belső teret Strasser Orsolya tulajdonos és Szabó Réka(designer) álmodta meg, íme néhány gondolat a folyamatról:

A koncepció különlegessége, hogy saját kultúrtörténetünkből, hagyományainkból, emlékeinkből építkeztünk és ez paradox módon sokkal több időt és kutatást igényelt. Így tudtuk összhangban megtervezni a berendezést és a gasztronómiát – tehát azt az együttes életérzést, amit a tervezés legelején megálmodtunk… megjelennek érdekes stíluskombinációk, mash up-ok, például olyan hímzett faliképek, melyeket egy hagyományőrző hímzőasszony készített nekünk és divatos vektorgrafikus motívumokat, popkulturális utalásokat látni rajtuk. A magyaros nem csak a régi, matyó, kalocsai formavilágú népi hagyományt jelenti, hanem különböző korszakok és stílusok egymásba érését, a népi és az urbánus együttélését is. A retró tárgyak és motívumok nem(csak) azért jelennek meg, mert most divatosak, hanem mert szerintünk azok is a saját kultúrtörténetünk és kollektív tudatunk szerves részei.”

Egy olyan befogadó, közösségi helynek képzeljük el a Mátkát, ami egyszerre sokszínű és nyitott, mint a nagyváros, mégis meghitt és kedves, mint egy vidéki kisvendéglő. Ahol figyelemmel és szeretettel fordulnak  feléd, bárki is vagy, bármikor is érkezel.

Mátka honlap: https://matkabudapest.hu/                                                       Instagram: @matkabudapest

 

 

 

Írjon véleményt