18 évesen a szakma csúcsára, Magyar Barbara

Top cukrász Magyar Barbi

18 év, több, mint 100.000 követő YouTube-on, saját nevével jegyzett desszertek és a Costes DownTown cukrásza is volt. A meglepő, hogy a 18 év, nem a szakmájában eltöltött évek száma, hanem az életkora.

Magyar Barbi a fiatalok példaképe is lehet, hiszen pimasz kora ellenére olyan karriert futott be, amiről sok kollégája csak álmodik, és amikor az ember meghallja a fiatal lány történetét, leesik az álla.

 

A címben cseppet sem túloztam.

Mióta megszületett a gasztroval „foglalkozik”, ebben a környezetben nőtt fel, hiszen édesapja éttermet vezetett már akkor is.

Először szakács szeretett volna lenni, édesapja miatt is, és azért is, mert imádja az ételeket. De mivel mindig is édesszájú volt, így a sütemények világa vonzotta leginkább már kiskora óta.

A muffinok voltak a mindenei gyerekkorában, mert édesanyjával sokat sütöttek együtt. Első szárnycsapási a kis süteményekben jelentek meg.

Már gyerekként saját ötleteit kezdte megvalósítani, és amikor 9. osztályba lépett szakiskolájában, saját süteményével szerepelt édesapja éttermében. A csokis tarte-ja került fel az étlapra, gyümölcsökkel és fagylalttal. A vendégek nagyon szerették.

Külföld, ami megadta a ragyogását.

Az életében a következő nagyállomás Finnország volt, ahol igazából teljesen önállóvá vált. Erasmus ösztöndíjjal dolgozhatott kint, ahol szabadkezet kapott mindenben. Barbi szabadjára engedhette fantáziáját, annyit kértek tőle, hogy olyan édességeket találjon ki, amihez van alapanyag. Mindent kipróbálhatott, amit szeretett volna.

Ekkor indult el igazán az önállóan gondolkodás, hogy mi, mivel lehet jó, hogyan lehet egy tökéletes tortát elkészíteni. A főnökével is nagyon jó viszonyt ápolt, ő nevezte el „My Little Diamond”-nakBarbit. Amivel vitatkozni sem lehet.

Finnország és az iskola befejezése után a Corinthia Hotelben dolgozott cukrászként. Az életében ez volt egy újabb meghatározó lépcsőfok, mert itt megtanult teljesen egyedül dolgozni á la carte pályán, és mindent igazi kreativitással oldhatott meg. A mai napig nagyon hálás ezért az időszakért.

Ezután jött a Costes Downtown.

Imádta a légkört, a főnökét, Mollyt, akitől nagyon sokat tanult.

A Costes Downban kapott szabadnapjait az Evidens Étteremben töltötte, melyet édesapja vezet, ahol vele egyeztetve alakították ki a sütemény kínálatot.

Hagyományok és huncutság.

Mivel az Evidens a magyar hagyományokat követi, ezért Barbi a sütemények elkészítésénél is arra törekszik, hogy a hagyományokat, az alapokat megőrizze.

Az étteremben a vendégek egyik nagykedvence a somlói galuska, amit egy kicsit megvariált, sokkal részletgazdagabb lett, de mégis őrzi a hagyományos jegyeket.

Az alapok megmaradnak alapoknak, de mindenben van egy pici variálás, egy kis Barbis huncutság.

A sajttorta pohárkrémként díszeleg a többiek között. Mivel ez a család kedvence, ezért Barbi szerényen hozzáteszi, hogy ez nagyon finom, mert nagyon megtanulta elkészíteni, olyan sokat kellett sütnie. És bár nem hagyományos magyar desszert, de mindenki szereti és ismeri, ezért maradt az étlapon.

A következő sütemény, amit nagyon szeretne feltenni az étlapra, a mézeskrémes és a nagymama riskókja málnaszörppel, valamint az Esterházy torta is felkerül majd pohárkrémként. Már csak a gondolattól is megborzong az ember, és azonnal a gyerekkorában találja magát. Éppen ez is a célja Barbinak.

Barbi névjegyévé váltak saját süteményei.

Az Evidens mellett bedolgozik az Excellence Étterembe is, ahol már csak az ő süteményei vannak.

Itt teljesen rá bízták a desszerteket, hisznek a kreativitásában, tapasztalatában. Többek között Barbi kínálatában szerepel a passionfruitos tiramisu,  pisztáciás profiterol, a torta caprese almalekvárral, és a tortadella barbara. Ezek mind-mind Barbi „gyermekei”.

A tortadella barbara mangós, passionfruitos citromos torta linzer alapon, ami mára már a vendégek kedvence lett.

Barbi nagy szerelme a passionfruit, ezért sok desszertbe becsempészi valamilyen formában, de csak éppen annyira, hogy a vendégek meg ne unják.

Szeretném megenni a tányérodat!

Mondogatja Barbi keresztanyukája viccesen, hiszen a család számára is legtöbbször ő készíti el a desszerteket, amikor összeülnek egy asztalhoz.

Sokáig nekik hagyományosan tortákat készített, de egyszer megtörte a jeget, és az Evidens kínálatából feltálalt egy tányérdesszertet, amivel újra levette őket a lábukról.

Barbi nagykedvencei a tányérdesszertek. Imádja, ha valami szép és egységes. Imádja, hogy nem csak ízeket lehet nagyon kreatívan használni, hanem a designnal is sokat lehet játszani, és műremekeket hozhat létre.

És hogy mi a nagy, titkos álma?

Cukrászvezető szeretne lenni egy Michelin csillagos étteremben az éppen 18 éves Barbi.

Teljesen biztos vagyok benne, hogy ez így is lesz.

De mivel így szárnyal, azt javaslom, minél hamarabb kóstoljátok meg a desszertjeit, nehogy hamarosan Amerikába kelljen utaznunk miatta, és ott ragyogjon tovább.

 

Írjon véleményt