BGE-s sikerek az első magyar egyetemi gasztronómiai kupán

Felszolgálók és szakácsverseny BGE 2019

Ramocsai Barbara, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója nyerte aBudapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett rendhagyó szakács- és pincérverseny szakácsversenyét. A pincérek közül Császár Attila, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója bizonyult a legjobbnak.

Az első alkalommal megrendezésre került versenyen a szakácsversenyzők előre ismertetett nyersanyagokból és két kötelező alapanyagból háromfogásos ételsort készítettek el előre meghatározott idő alatt. A pincérek többek között díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek, szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról.

A Pannon Gasztronómiai Akadémia a Magyar Vendéglátók Ipartestülete együttműködésével és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával (BGE KVIK) rendhagyó szakács és pincérversenyt rendezett.

A KVIK 50 jubileumi rendezvénysorozat keretében az egyetem első alkalommal megrendezésre kerülő saját szervezésű versenyén – szakítva az eddigi megszokásokkal – szakács és pincér tanulók, valamint turizmus-vendéglátás szakos egyetemi hallgatók valós elméleti és gyakorlati tudását mérte fel, értékelte a 2 neves zsűri.

A szakács versenyzők meghatározott idő alatt, az előzőleg ismertetett nyersanyagkosárból, valamint a zsűri által a helyszínen meghatározott két kötelezően felhasznált alapanyag – hízott kacsamáj, tehéntúró – felhasználásával háromfogásos ételsort készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.

A pincér versenyzők egy 100 pontos elméleti írásbeli tesztet követően egy, a zsűri által a verseny reggelén kihúzott ünnepi étrendet, hozzáillő italsort állítottak össze, majd szintén a zsűri által kihúzott alkalomra díszasztalt terítettek. Az élőmunka bemutatása során osztrigát bontottak, Alemitta beregi csirkét trancsíroztak és egy flambírozott desszertet szolgáltak fel. Emellett feladatuk volt még a zsűri által kihúzott koktél és kávé összeállítása és szervírozása. A versenyzők tudását minden műveletnél, idegen nyelven is felmérte a zsűri.

A versenyen összesen 12-en, köztük 5 szakács és 5 pincér tanuló – Budapestről, Keszthelyről, Siófokról, Veszprémből és Zalaegerszegről , valamint 2 BGE KVIK-es egyetemi hallgató mérte össze tudását.

A szakácsverseny első három helyezettje:

1. Ramocsai Barbara, BGE KVIK
2. Hamar Roland, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája
3. Mursa Martin, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Az első helyezett étele:

Kacsatekercs, karamellizált körte, körtepüré kocsonya
Sous vide mangalicakaraj, csicsóka püré, sült céklás almasaláta, jus
Sütőtökös panna cotta, túró fagyi, áfonya coulis, csoki tuile, méz zselé

A pincérverseny első három helyezettje:

1. Császár Attila, BGE KVIK
2. Gelencsér Janka, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
3. Hosszú Kevin, Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
 

A versenyzők az alábbi iskolákból érkeztek:

Budapesti Gazdasági Egyetem, KVIK
Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája
Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Veszprémi  SZC „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnáziuma És Szakközépiskolája

Az első három-három helyezett – a verseny szervezői és támogatói által felajánlott – értékes jutalomban részesült. Emellett, amennyiben az első helyezett szakács és/vagy pincér versenyző a verseny ideje alatt még középiskolai hallgató, és három évben belül, önköltséges képzésre felvételt nyer a BGE KVIKturizmus-vendéglátás alapképzésére – első féléves tandíját az egyetem biztosítja.

„A mai rendhagyó szakács- és pincérverseny az egyetem első, saját szervezésű versenye, mellyelszakítani kívántunk az eddigi megszokásokkal. A jelen szakmai kihívásainak megfelelően olyan egyedülálló versenyt kívántunk életre hívni, amely minden szempontból felülírja a jelenlegi országos megmérettetéseket. A versenyzők valódi tudását mérjük fel, a különböző feladatok teljesítése során a témában legautentikusabb zsűritag bírálja el a versenyzők munkáját. Célunk, hogy hagyományt teremtve évente megrendezzük a versenyt, egyben hozzájáruljunk a hazai éttermi szervíz magasabb szintre emeléséhez – mondta el Tóth Gábor, a BGE KVIK mesteroktatója, a verseny ötletgazdája.

A szakácsverseny zsűri tagjai:

Barka Áron, ARAZ Étterem
Bernáth József, számos külföldi Michelin csillagos étterem korábbi munkatársa
Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense
Ferenczi István, Danubius Hotel Aréna
Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem
Segal Viktor, Segal Viktor Konyhája; Bocuse d’Or Akadémia
Vomberg Frigyes, Bocuse d’Or Akadémia

A pincérverseny zsűri tagjai:

Csapody Balázs, a  balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a  Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a sommelier ismeretek elismert szakértője
Balogh István Ferenc, Éttermi Mesterek Klubja elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
Bándoli Attila, a Gundel étterem volt ügyvezető igazgatója, vendéglátóipari szakértő
Héver Tímea, az Alemitta beregi csirke termelője, tulajdonosa
Kovács László, az Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
Molnár Attila, Aranykaviár étterem tulajdonosa, az éttermi szerviz általános szakértője
Szabó László, a Coffee X-Presso tulajdonosa, a kávés szekció szakértője
Szombati Zsolt, a Bartist.hu mixer cég tulajdonosa, a bartender terület szakértője

 

Írjon véleményt