A tökéletes gyulyásleves / recept

Gúlyás leves 2019

Őszintén? Gulyásleves bármikor jöhet, de mégis jobban esik a hűvösebb napok beköszöntével. Elkészítését pedig mindenképpen hétvégére időzítsük, hogy legyen hozzá elég idő és jó kedv. Sőt szervezhetünk köré bulit is családdal, barátokkal, így kellemesebben telik az idő, míg a hús puhul a lábosban.

Hozzávalók:

400 g marhalábszár
50 g csipetke
200 g burgonya
1 l alaplé
vöröshagyma
fokhagyma
kömény
egész bors
babérlevél
paprikapor
2 paradicsom
1 nagyobb tv paprika
1 ek sertészsír

Elkészítés:

  1. A marhalábszárat megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk.
  2. Sertészsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát, amivel tovább pirítjuk.
  4. Majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paprikaport és a meghámozott, összevágott paradicsomot.
  5. Megpirítjuk a húskockákat sertészsíron és felöntjük a pörköltalappal.
  6. Visszatesszük a tűzre és apránként felöntjük az alaplé egy részével. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük. Úgy készítjük, mint egy pörköltet. Ha a hús kezd megpuhulni, hozzáadjuk a többi alaplevet és a kockára vágott burgonyát.
  7. Készre főzzük.

Csipetkével tálaljuk.

 A csipetke hozzávalói és elkészítésre:

1 kg liszt
2 egész tojás
15 tojássárgája
fél dl olaj
fél dl víz

A hozzávalókat egynemű masszává dolgozzuk. Apró golyókat formázunk, „csipkedünk” belőle. Hagyjuk kiszáradni, majd sós vízben megfőzzük és a levesbe helyezzük.

 

Írjon véleményt