Liszt új köntösben

Ipacs Géza tervezte a Twickel Liszt új címkéjét

Megújította mainstream borcsaládja címkéjét a Szekszárdi Borvidék egyik legnagyobb szőlőterülettel rendelkező borászata, a Twickel Szőlőbirtok. Ipacs Géza tervező-grafikus, az Apacs stúdió alapító tulajdonosa a Twickel Liszt borcsalád egyik meghatározó történetéhez nyúlt vissza az új címke tervezésekor.

Mára Magyarország egyik meghatározóvá vált borászata, a Twickel Szőlőbirtok négy borcsaládjának köszönhetően mindenki megtalálja az egyéniségéhez és az alkalomhoz legjobban illő bort: a Twickel Liszt a mainstream, a Twickel Kajmád a prémium, a Twickel gróf Zichy borok a szuperprémium kategóriában keresettek, a Twickel Baronesse borcsalád pedig a legkülönlegesebb Twickel ikon borokat foglalja magába.

A Twickel Szőlőbirtok belépő termékeit a Liszt borcsalád tagjai teszik ki. A borok tükrözik mind a szőlőfajták, mind a szekszárdi borvidék karakterét. Mivel a borcsalád célcsoportjába a 18-30 év közötti férfiak és nők tartoznak, egyetemisták, friss diplomások, munkakezdők, fiatal családosok; és a vizuális nyelv sokat változott az évek folyamán, a borcsalád címkéje azonban évek óta a piacon van, ideje volt a megújulásnak, árulta el a változtatás okát Tajti Róbert, a Twickel Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója. Ipacs Gézával már korábban is dolgoztunk együtt, és most sem volt kérdés, hogy szeretnénk vele közösen egy olyan új címkét megalkotni, amely képes arra, hogy új vásárlókat szólítson meg.

A címke és a név mögött valós történet rejlik. Liszt Ferenc barátja és egyben tanítója volt gróf Zichy Gézának, aki a borászat tulajdonosának, báró Twickel Györgynek anyai ági felmenője. Gróf Zichy Géza gyermekkorától fogva szoros kötődést érzett a zene iránt, azonban 14 éveskorában egy vadászbaleset következtében elveszítette jobb karját, elkeseredettség helyett azonban balkezes zongoraművésszé képezte magát. Tehetségére figyelt fel Liszt Ferenc, aki szárnyai alá vette és tanította a fiatal zongora virtuózt, később több közös koncertet is adtak, sőt Liszt Ferenc barátsága jeléül a 456. számú zongoraművét kifejezetten bal kézre komponálta. Eme barátság és történet előtt tisztelegve nevezte el a Twickel család egyik borcsaládját a híres magyar zeneszerző után 1993-ban. A grafikai koncepciót ez a történet ihlette, ha a Twickel Liszt sortiment 9 tagját egymás mellé helyezik egy polcon, akkor egy zongora billentyűi fogják meg anézelődő szemét. A fiatalos színek, a letisztultság pedig a célcsoportot ismerve alapvetődominanciával bírtak.

Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa az új címke kapcsán elmondta: Bár küllemében most megváltozik a Twickel Liszt borcsalád, de belül változatlanul ugyanazt a magas minőséget képviseli, mint eddig. A Twickel szőlőültetvények a borvidék legjobb fekvésű területein találhatók, és kizárólag ezekről a remek területekről származó szőlőt dolgozza fel a pincészet. A kiváló fekvésű lankákon termő szőlő adja a Twickel borok gazdag fűszereit, sokszínű aromáit, jellegzetes és harmonikus savait. Alapelv, hogy a bor fejlődése során a lehető legkisebb mértékben avatkozzunk be a bor életébe. A következetes szőlészeti és borászati munkának köszönhetően boraink számos elismerést nyertek el hazai és nemzetközi borversenyeken, és erre törekszünk továbbra is.

 

Írjon véleményt