Sütőtökkrémleves – Halloween

Halloween 2019

A Halloween-t a római időkig vezethetjük vissza, amikor is a rómaiak elfoglalták a brit szigetek nagy részét, melynek nyomán az integrálódott a Római Birodalomba, ünnepeivel együtt. Ezek egyike volt a samhain ünnep a kelta napisten tiszteletére. Ekkor köszöntötték az új évet, és adtak hálát a napistennek, hogy gazdag termést adott az embereknek. Azonkívül hitték, hogy az abban az évben elhunytak az új évet megelőző éjjelen – október 31-én – vándorolnak át a holtak birodalmába, és hogy megvédjék magukat attól, hogy a halottak megzavarják az élők életét, hatalmas tüzeket gyújtottak, amivel távol kívánták tartani maguktól az ártó lényeket, egyúttal élelmet és állatokat áldoztak a szellemeknek, vándorlásuk megkönnyítésére. Időközben ez az ünnep átvándorolt az amerikai kontinensre is és mostanra multikulturális ünneppé vált. Hoztunk egy szuper receptet a bulizáshoz, de a Halloweentől függetlenül is bevethetjük bármikor.

 



Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

1,5 kg sütőtök
1 narancs
2 kisebb burgonya
1 salotta hagyma, vagy egy kis lilahagyma
egy evőkanál olíva olaj
2 db bio zöldségleves kocka

fehér bors
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál curry
1/2 teáskanál római kömény
½ teáskanál őrölt gyömbér                                                                           pár szem pirított tökmag

Elkészítés:

A tököt kettévágjuk, kimagozzuk, sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.
Közben az apróra vágott hagymát egy pici olíva olajon megfonnyasztunk – nem barnára! -, rászórjuk a garam masalát, curryt, gyömbért és római köményt, egy percig kevergetve pirítjuk, hogy az illatukat kiadják, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, felöntjük 2 liter vízzel, beledobjuk a sót, a két leveskockát és a krumplit, puhára főzzük.
Időközben megsül a tök, aminek a húsát a fazékba tesszük, és merülő mixerrel krémesre pürésítjük a levest. Ekkor hozzáadjuk egy narancs levét, a gyümölcs lereszelt héját, ha szükséges, korrigáljuk még az ízeket.

 

Írjon véleményt