Olasz konyha a belváros szívében! Il Pastaio Ristorante

Il Pastaio Ristorante 2019

Áll egy bisztró stílusú étterem Budapest szívében, ami hamisítatlan olasz ízekkel, és kiváló borokkal várja a vendégeket. Legyen szó tésztáról, bruschettáról, pizzáról vagy salátáról, az olasz konyha verhetetlen– persze csak akkor, ha az ételeket jól készítik el – Beke Zsolttal, az IlPastaio tulajdonosával beszélgettünk.

Régóta dolgozol a vendéglátásban?

Amióta az eszemet tudom a konyhán dolgozom. Szerencsésvagyok, mert olyan felsőkategóriás éttermekben lehettem executive séf, ahol sokat tanulhattam. Dolgoztam külföldön, volt japán, thaiföldi, indiai és kínai kollégám is, így olyan ízeket fuzionálhattunk, amelyek ma is bárhol megállnák a helyüket.

Ha ilyen sokat foglalkoztál az ázsiai ízekkel, hogyhogy nem egy sushizóban ülünk most?

Talán azért lett az olasz konyha a kedvencem, mert sokszor voltam Olaszországban, és nagyon a szívemhez nőtt a kultúrájuk. Nincs még egy ilyen hely a földön, aminek a konyhája ekkora népszerűségnek örvend. Jók a természeti adottságai, kiválóak az alapanyagok, úgyhogy nem volt kérdés, hogy ezzel akarok foglalkozni.

Miért döntöttél a Vörösmarty tér mellett?

A tér egy igazi turisztikai központ, kár lett volna kihagyni ezt a lehetőséget.

Melyek a legnépszerűbb ételek?

Többféle ételt készítünk friss tésztából, azok közül a legközkedveltebb talán a carbonara. Nem egy bonyolult étel, de nagyon sokan szeretik a világban, és mi el is tudjuk jól készíteni. Sokan rendelnek tenger gyümölcsei tésztát, és Arrabbiatat is, aminek karamellizált, grillezett bélszínt teszünk a tetejére, és frissen reszelt parmezánnal szórjuk meg. Az előételek közül a bruschettát szeretik a legjobban. Elsőre ez is egy egyszerű ételnek tűnik, de egyáltalán nem mindegy, hogymilyen paradicsomból készíted, hogyan ízesíted, mennyit tartod az alapanyagokat a hűtőben. Mi friss fűszereket használunk, és rusztikusan tálaljuk az ételt, a kenyér pedig mindig meleg és ropogós. A különböző olasz sonkákból, szalámikból tálakat készítünk és olajbogyóval, articsókával, marinált zöldségekkel, valamint aszalt paradicsomot kínálunk mellé. De vannak nagyon finom salátáink és pizzáink is.

A desszertek hol készülnek?

A desszerteket is helyben készítjük. Rendelhető panna cotta, crème brûlée, és csokoládé mousse is.

Már készül az új étlap. Kaphatunk egy kis ízelítőt?

Az új étlapra felteszek például egy új bruschettát, amit gyömbéres, kacsacombos pecsenyelével és karamellizálthagymával tálalunk. A combot konfitáljuk, pirítjuk, majd friss zellerrel, és egy kis foghagymával ráhalmozzuk a vékony kenyérre. Ez egyébként nem egy tipikusan olasz étel, de külön-külön már találkoztam ezekkel az elemekkelOlaszországban, és jó ötletnek bizonyult összetenni ezeket az ízeket. Mindenki odavolt érte, aki megkóstolta.

Úgy tűnik, szíved-lelked beleteszed ebbe az étterembe…

Ez a bisztró az életem, egy igazi kis ékszerdoboz. Úgy gondolom, hogy az olasz konyhának van múltja, jelene és jövője, számunkra pedig mindig az lesz a legfontosabb, hogy a vendégek mosolyogva menjenek tőlünk haza.

Il Pastaio : Budapest Vörösmarty tér

Írjon véleményt