3 érdekesség a furmint világnapja alkalmából

Furmint

Immár harmadik éve ünnepeljük február elsején a furmint világnapját, mely az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep. Ennek alkalmából az IMO – Time for wine 3 érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának.

Furmintban Magyarország az egyeduralkodó

A furmintot az egyik legértékesebb hungarikumunknak tekintjük, túlnyomórészt – körülbelül 97%-ban -Magyarországon termesztik ezt a szőlőfajtát. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található.

A világ legelismertebb borszakértői dicsérik

Több Master of Wine – például Jancis Robinson, Caroline Gilby és Natasha Hughes – szerint óriási lehetőség van a furmintban, mely méltó vetélytársa lehet a nemzetközi szinten ismert fehér fajtáknak.

Könnyen kombinálhatjuk a kedvenc fogásainkkal

A szőlőfajta neutrális jellegének köszönhetően sok borstílust meg tud jeleníteni, így jóformán bármilyen vacsora is kerül az asztalra, a furminttal nem lőhetünk mellé. A friss, könnyedebb tételek mellé kiválóan illenek a halak, a csirke és a pulyka, míg a testesebb furmintok borjút, bárányt vagy vad szárnyasokat kívánnak. Ha kacsa vagy liba van terítéken, érdemes szamorodnit felbontani, libamáj és kacsamáj esetén pedig tökéletes választás az aszú.

Azt javasoljuk, hogy aki teheti, február elején bontson meg egy palack furmintot, és kortyoljon bele az ünnepelt borba. Ajánljuk a Royal Tokaji Tokaj Dry gasztro csúcstermékét,mely mézes illatával, sárgabarackos ízével és kiváló savszerkezetével garantáltan kellemes kísérője lehet egy finoman fűszeres vacsorának.

Írjon véleményt