Van élet a klasszikus halas recepteken túl!

Halkakas

Van egy hely a fővárosban, ahol kizárólag hazai alapanyagokból készítenek ínycsiklandó halas fogásokat, az újszerű ételek mellé pedig házi szörpöket, kézműves söröket és kis pincék remek borait kínálják. Céljuk, hogy a magyarok több halat egyenek, a külföldiek több hazai halat kóstoljanak, valamint az is, hogy bebizonyítsák, hogy halból is lehet izgalmas fogásokat készíteni – Lévai Zsuzsi tulajdonossal beszélgettünk.

 

Hogyan találtátok ki a Halkakas nevet?

A Picasso kalandjai című ’70-es évekbeli skandináv filmben van egy nő, aki elcsábítja Picassót, a festő szerelmes lesz belé, a nő pedig állandóan egy témáról énekel. Ez a téma igazából egy finn receptről szól, aminek a neve „kalakukko”, vagyis halkakas. A fogás úgy készül, hogy apró halakat belegöngyölnek húsos szalonnába, ráhúznak egy kenyértésztát és megsütik. Ez egy jó név egyébként, könnyen megjegyzik az emberek, és a külföldiek is ki tudják ejteni.

Lévai Zsuzsi 

 

Miért éppen halakkal kezdtetek foglalkozni?

Édesapám haltenyésztő, ezért számomra mindig is természetes volt, hogy rendszeresen fogyasztok halat. Idővel azonban észrevettem, hogy sok ember egyáltalán nem eszik halat, és aki eszik, az sem hazait, hanem inkább lazacot vagy hekket.Pedig a magyar hal nagyon jó minőségű, és fontos számunkra, hogy minél több ember megismerje a halainkat.

 

Mikor indult az étterem története?

Mindig is kacérkodtam a vendéglátással, és amikor 2011-ben eladtam a belvárosi lakásomat, akkor jött a gondolat, hogy belevágok egy saját vállalkozásba. Végül a férjemmel és egy jó barátnőmmel összeálltunk, és 2012-ben megnyitottuk a Halkakast. Az első profil a street food irány volt, aztán a kezdeti csapat is feloldódott, és lokációt is váltottunk, így most már bisztrókonyha vagyunk, és sokkal több vendéget tudunk fogadni, kb. negyven ember ülhet le nálunk most kényelmesen.

 

Milyen fogásokkal próbáljátok népszerűsíteni a halfogyasztást Magyarországon?

Vannak egyszerűbb fogások, amik a kezdetektől fogva az étlapon vannak és nagyon szeretik az emberek, ezért nem változtattunk rajtuk, ilyen pl. a Pontyropogós. Ugyanakkor az elmúlt években elég sok új dologgal kísérleteztünk, nagyon különleges a Halkakas hallevesünk, de tokhalból is igazán extra dolgokat készítünk. A klasszikus halaknak, a ponytnakés a harcsának az elkészítésével és a köretével szoktunk variálni, tradicionális halas étel kevés van az étlapunkon.

 

Milyen italokat kínáltok?

Vannak háziszörpök, de kínálunk pálinkát és kézműves söröket is, a borokat pedig hazai kistermelőktől szerezzük be.

 

Honnan szerzitek be a halakat?

Ahányféle halunk van, annyi tenyésztőtől szerezzük be azalapanyagokat. A legjobbakkal dolgozunk együtt, hetente ötször biztosan jön hozzánk friss hal: tokhalat, harcsát, pontyot, busát, amurt, pisztrángot, és süllőt is kapunk.

 

A környezettudatosság mekkora szerepet játszik az üzletpolitikátokban?

Úgy gondolom, hogy a Halkakassal megelőztük a korunkat, mindig odafigyeltünk arra, hogy kicsi legyen az ökológiai lábnyomunk.

 

A vegán vendégeknek is érdemes betérni hozzátok?

A konyhán nagyon sokféle zöldséges ételt főznek, amelyeket a fiúk igazán izgalmasan tudnak elkészteni.

 

Mik a további tervek?

Évek óta motoszkál bennem a gondolat, hogy szeretnék nyitni egy halboltot, ahol nemcsak friss halat árulnánk, amihez a teljes beszállítói hálózatunk megvan, hanem halkészítményeket, pástétomokat, és fűszeres szuvidolt halat is kínálnánk. Az lenne a cél, hogy megszűnjön a halkészítéssel kapcsolatos bizonytalanság az emberekben, és akár konyhakész termékeket is fogyaszthassanak a vásárlók. Emellett szeretnék egy receptfüzetet is kiadni, szóval vannak terveim, és úgy látom, hogy most van is ennek terepe, hiszen a hal a legegészségesebb fehérjeforrás, és ráadásul finom, újszerű fogásokat lehet belőle készíteni.

Halkakas címe: 1074 Budapest, Dohány utca 36.

Facebook oldal : @HalkakasHalbisztro

fotók: Pintér Árpád

Írjon véleményt