“Akár disznólábat is rendelhettem volna a desszerthez”

Magyar Barbara

Magyar Barbi mindössze 18 éves, ám már most az egyik legígéretesebb fiatal cukrász. Szakmai múltjában olyan helyek szerepelnek, mint a Costes Downtown és a Royal szálló, de kreatív desszertjeivel az angolokat is lenyűgözte. Emellett a hazai YouTube sztárja: a videómegosztón több mint 100.000 követővel büszkélkedhet. Legutóbb az Unilever séfeket felsorakoztató kiadványában bukkant fel, ahol ő is a sok nagy név között szerepel. Most erről és a nagy-britanniai élményeiről mesélt nekünk.

 

Hogyan indult a külföldi kalandod?

 

Rágóta motoszkált bennem, hogy kimenjek külföldre. Nem választottam országot vagy irányt, mert úgy éreztem, ha eljön az idő, úgyis jön majd a tökéletes. És jött is: egy gyönyörű, régies butik szálloda volt Angliában. Hamar kiderült, hogy valójában két helyről lenne szó, mert a szálloda aljában egy bisztró és egy fine dining étterem is működik. Kaptam az alkalmon, hiszen én egyébként is desszertezni akartam, itt pedig a délutáni teázáshoz hozzátartoznak a különböző sütemények. Skype-on interjúztattak, és egy óra alatt eldöntöttem, hogy részemről ez indulhat is!

Nem volt nehéz odakinn feltalálni magad?

 

A fine dining étterem menedzsere már a Skype-os interjú során odaköszönt nekem. Kiderült, hogy ő szintén magyar. Vele együtt összesen hat magyarral dolgoztam a konyhán! Ez természetesen megkönnyítette a beilleszkedést, rengeteg szeretetet és támogatást kaptam ebben az időszakban. Összességében óriási élmény volt nekem Anglia, nagyon jól éreztem kinn magamat. Tervezek is még kimenni, eddig csak a vírus miatt nem jött össze.

Te találtad ki, mi szerepeljen a desszertmenün?

 

A konyhát egy angol séf vezette, aki hamar egyértelművé tette, hogy szabad kezet ad a desszertek összeállításában. Persze, az elején még közösen brainstormingoltunk a desszertekről: kihagyhatatlan volt például a victoria sponge, ami az angoloknál kötelező a délutáni teázáshoz. De csináltam macaront, fehércsokis és étcsokis brownie-t is. Egyből a fine dininggal kezdtem: minden nap új kenyeret kellett sütni, így csináltam például foccacciát és rendes, nagy parasztkenyeret is. Ami az édességeket illeti, először fagyikat gyártottam, aztán jött a négyféle desszert. Sorról sorra váltottam le azokat, amik korábban szerepeltek a desszertlapon. Végül az egészet én állítottam össze, csak a saját desszertjeim szerepeltek rajta! Ekkora már bármit rendelhettem, a séf mindenre áldását adta. Ha disznólábat kértem volna hozzá, azt is beszerezte volna nekem!

Milyenek voltak ezután a visszajelzések?

 

A fine dining étteremben hamar észrevették, hogy átalakult a desszertlap, és a minőségben is érezték a különbséget. Mivel a szálloda egy faluban található, a helyiek is mindig jöttek enni hozzám és rengeteg elismerést kaptam tőlük. Az első este, amikor már csak az én desszertjeim voltak, beállított Anglia második leggazdagabb embere. Róla köztudott volt, hogy mindig lefelé fordítja a desszertlapot és csak gyümölcssalátát szokott rendelni. Most mégis rendelt desszertet! Mangó szuflét kért grapefruit sorbettel. Amikor a tányérja üresen jött vissza, nagyon izgatott lettem. Kérdeztem is a többieket, hogy mi történt? Kiderült: azt mondta, hogy ez volt élete legjobb szufléja!

 

Hogyan kerültél be az Unilever könyvbe?

 

Megkerestek, hogy szeretnék-e egy ilyen kiadványban szerepelni. Erre én azt mondtam, hát hogy a viharba ne?! Nagy büszkeségem azóta is, úgy tekintek rá, mint a kisgyermekemre. Először interjút készítettek rólam, aztán kértek egy receptet is, hogy csináljak olyasmit, ami igazán én vagyok. Végül olyat választottam, amiben szerepel kézzel készített kaviár, ez ugyanis nagy szerelmem. Pocky-t is készítettem hozzá, ami csokiba mártott ropi és manapság nagyon trendi a gasztronómiában. Egyesével, kézzel sodortam, és a tálalás is nagyon mutatós lett vele.

Írjon véleményt